Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer'in 'Cumhurbaşkanı devletin başıdır, TÜSİAD'ın muhatabı değildir' sözlerine tepki gösterdi.
Erdoğan, 'Madem biz muhatap değiliz, bundan sonraki davetlerine katılmayız' mesajını verdi.
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, söyleşisinde 'Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD'ın muhatabı zaten cumhurbaşkanı değildir, TÜSİAD'ın muhatabı başbakandır. Bizim çalışma alanlarımızla ilgili bakanlardır... Bizim ilişkilerimiz artık Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil eden devletin başı ve Türkiye'nin özgür, bağımsız, etkili bir iş dünyası örgütü ilişkisidir' demişti.
Dinçer'in bu sözleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı ziyaretinde de gündeme geldi.
Erdoğan bu sözlerle ilgili olarak bundan sonra TÜSİAD'ın davetlerine katılmayacağı mesajını verdi.

Türk-İş'in talepleri

Erdoğan'ın 'Madem muhatap biz değiliz, bundan sonraki davetlerine katılacak bir muhatap bulurlar' sözlerini toplantı sırasında salonda bulunan isimlerle paylaştığı öğrenildi. Türk-İş yönetimi, görüşmede Erdoğan'a çalışma hayatının sorunlarını aktaran bir rapor da sundu. Talepler arasında madenlerin denetimi, asgari ücretin artırılması, çalışanlardan yapılan vergi kesintileri de yer aldı. Erdoğan'a sunulan dosyada, kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler de yer aldı.

Bile bile lades

Karayolları gibi bazı kurumlarda söz konusu gerekçeyle dava açan taşeron işçilerin mahkemeyi kazandığı ve kamunun milyarlarca liralık bir tazminat yüküyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Türk-İş yönetimi, 'Bu konuda adım atılmalı' dedi.
ABD'li borsacılık devi Nasdaq OMX Group ile yaptığı stratejik ortaklık anlaşmasının detaylarını geçen yılın son gününde duyuran Borsa İstanbul (BİST), 2015'in ilk günlerinde de yeni bir stratejik anlaşmayı daha hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Londra Borsası ile imzalanacak olan stratejik işbirliği anlaşması kapsamında Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören türev ürünlerden oluşan bir endeks hazırlanacak ve bu Londra Borsası'nda da işlem görecek.

İngiltere'de işlem görecek

Türkiye'de çok fazla likiditesi olmayan bazı türev ürünlere likidite kazandırmak amacıyla yapılan anlaşma kapsamında mevcut Borsa İstanbul türev ürünlerinden bazılarının Londra Borsası'nda işlem görecek. Böylelikle ilk defa Türkiye'den bazı türev ürünler dünyanın en likit borsalarından biri olan Londra Borsası'nda daha fazla yatırımcının erişimine açılacak.

Türk inekleri üretecek

Rusya'nın Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan ABD, AB, Kanada ve Norveç'ten yaptığı gıda ithalatını kesmesi, Rusya'ya ihracat izni çıkan 162 firmayı heyecanlandırdı.
Senelik peynir tüketimi 805 bin ton olan Rusya, bu miktarın 350-360 bin tonunu ithalat yolu ile karşılıyor.
Rusya'nın en çok ithal ettiği kalem olan peynir çeşitleri Türkiye'nin peynir ihracatı şansını da arttırdı. Türkiye'de üretilen geleneksel peynir türlerinin yanında Rusya'da tüketilen gravyer, çedar, gouda, parmesan, rokfor ve edam gibi farklı peynir türlerinin üretiminin gerçekleştirilmesi bekleniyor.
Diğer bir yandan Rusya'ya peynir ihraç etmek için Amerika'dan Avustralya'dan ve Yeni Zelanda'dan süt ithal edileceği yönünde tartışmalara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan cevap gecikmedi. Bakanlık yetkilileri, söz konusu ülkelerden Türkiye'ye süt ithal edileceği haberlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Yeterli miktarda süt üretimi olduğunun altını çizdi.

Ekonomi Bakanlığı'na öneriler

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ekonomi Bakanlığı bürokratlarının katılımıyla düzenlenen 'Hazır Giyim Sektör Çalıştayı'nda sektörün öne çıkan sorunları çözüm önerileri ve geleceğe ilişkin beklentileri ortaya kondu.
Bu arada Ekonomi Bakanlığı'na şu önerilerde bulunuldu:
1.İhracatçılarımızın çok sayıda Bakanlık ile olan işlerinde etkinlik ve verimlilik sağlanması amacıyla Ekonomi Bakanlığımız başkanlığında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı katılımı ile 'Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracat Koordinasyon Kurulu' kurulması
2.Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörlerinde mevcut çalışan firmalar ve onlara bağlı çalışan fason atölyelerin bulundukları yerlerde 'sürdürülebilirliği' için 'çalışan sayısı' ve 'çalışan sayısı artışı' kriterlerine bağlı olarak istihdam yükleri konusunda desteklenmesi, bu amaçla SSK primi ve gelir vergisi oranlarının çalışan sayısı arttıkça kademeli olarak düşürülmesi
3.Yeni Yatırım Teşvik uygulamalarında iyileştirmeler yapılması;
a)Asgari geçim indirimi ödemelerinin kamu desteği kapsamına alınması
b)İlk yatırım sonrası yapılan ilave yatırımlarda orijinal teşvik unsurlarının uygulanması
c)Makine ve işgücü dengesinde 1 makine : 2,3 - 2,5 çalışan sayısının standart haline getirilerek kullanılması
d)Mevcut tesislerdeki makinelerin yeni yatırımlarda teşvik uygulama kapsamına alınması
e)1. ve 2. Bölgelerdeki modernizasyon yatırımlarının da bölgesel teşvik kapsamına alınması
4. Nitelikli tedarikçi üreticilerin uluslar arası kabul görecek şekilde belgelendirilecek bir program - sistem kurulması.
Bakanlığın bu programın kurulmasında koordinasyon rolü üstlenmesi. Belirlenecek kriterleri yerine getiren nitelikli tedarikçilerin akredite bir kurum tarafından belgelenmesi.
Bu belgelerin tüm alıcılar nezdinde kabul görmesi ile çok sayıdaki kamu teşvik uygulamalarından öncelikle ve ayrıcalıklı olarak tek kapı hizmeti ile yararlanması
5.DİR kapsamındaki ürünlerin gümrük giriş ve çıkış işlemleri esnasında kırmızı hat uygulamasının doğurduğu sıkıntılara çözüm bulunması ile kumaş karışım oranlarına ilişkin olarak gümrüklerce yapılan laboratuar analizlerinin (ayniyat tespiti) kaldırılması veya artı-eksi tespit edilecek yaklaşık bir oranda tolerans tanınması
DİR Kapatma işlemlerinde e-devlet belgelerinin resmi olarak kabul edilmesi
6.Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri Desteğine ilişkin uygulama usul ve esasları genelgesinin hazırlanmasında sektör temsilcilerinin görüşlerinin alınması, tasarım desteklerinin mevcut tasarım kapasitesini kurmuş olup geliştirecek olan firmalar için nasıl uygulanacağının detaylandırılması, tasarımcı ve sanayi işbirliğinin arttırılmasına dönük tedbirlerin alınması
7.Turquality ve marka destek programı kapsamındaki ve diğer devlet yardımları kapsamındaki ödemelere ilişkin süreçlerin iyileştirilmesi için İhracatçı Birlikleri'ndeki ilgili uzman sayısının yurtdışındaki Ticaret Müşavirlikleri kadrolarının artırılması ve şirketlerde teşvik dosyalarını hazırlayan kişilerin yetkinliklerinin artırılması.
8.Sanayi üretiminde istihdamın sanayi dışı sektörlere göre pozitif ayrımcılık ile desteklenmesi.
***

DİP NOT

Kamuya atamalar


Yeni yılda, ilk Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın 5 Ocak'ta, bir sonraki toplantının 12 Ocak'ta yapılacağını belirten Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, 19 Ocak'ta da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplantı yapacaklarını ifade etti.

18 yaşını dolduran

Arınç, geçen hafta içerisinde, Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında yetiştirme yurtlarında yetişen gençlerden 18 yaşını dolduran 2 bin 375 kişinin kamuya atandığını, kalan 2 bin 188 kişi için önümüzdeki nisan ayında yeniden atama yapılacağını bildirdi.