Çin'deki borsa işlemleri, dün sabah yüzde 7'nin üstünde değer kaybının yaşanmasıyla birlikte günün kalan süresine kapatıldı. Bu, aynı zamanda Çin borsasının dört gün içinde ikinci kez yüzde 7'nin üzerinde kaybı ve kapanışı oluyor.
Çin Menkul Kıymet Düzenleme Komisyonu, borsadaki istikrarı korumak için 2016'dan başlamak üzere Çin ana karasında 'akım kesme' (circuit breaker) sistemini getirmişti.
Buna göre, borsadaki kayıplar yüzde 5'i geçerse işlemler 15 dakikalığına, yüzde 7'yi geçmesi halinde ise günün geri kalan kısmı için kapatılmaya gidiliyor.

Altın fiyatı yükseldi

Bu arada, İran - Suudi Arabistan krizi, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denediği iddiası, Çin borsasındaki kayıplar gibi etkenlerle güvenli liman olarak bilinen altın fiyatları son iki ayın zirvesine çıktı. Spot altın yüzde 0,8 yükselişle ons başına 1,202.85 dolara çıktı ancak sonrasında ise 1,098.82 dolara geriledi.

Denizli'de mobilya fuarı

Denizli'de 4M Fuarcılık tarafından düzenlenen Evlilik Hazırlığı ve Mobilya Fuarı, 25-28 Şubat tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilere açacak. Hazırlığı ve Mobilya Fuarı'nın tanıtım toplantısı Denizli Gazeteciler Cemiyeti Îlyas Haytan Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, 4M Fuarcılık Genel Müdürü Kemal Alkan, Denizli Koordinatörü Kasım Çakmak, Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Tuğba Düdümen katıldı. Denizli Kongre ve Kültür Merkezi'nde 10 bin metrekarelik alanda düzenlenecek fuar hakkında bilgi veren 4M Fuarcılık Genel Müdürü Kemal Alkan, 'Fuara mobilya sektörünün geliştiği İzmir, Bursa ve Kayseri başta olmak üzere birçok ilden 70'in üzerinde firmanın katılmasını bekliyoruz. 50 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanan fuarı, evlilik hazırlığı yapanların mutlaka ziyaret etmeli. Fuar, ziyaretçilere güvenli ve avantajlı alışveriş yapma imkanı tanıyor. Fuar yalnızca düğün organizasyonu için değil, ev dekorasyonu yapmak isteyen gelin-damat adaylarına da rehberlik yaparken, aynı zamanda ev hazırlığı sürecinde çiftlerin işlerini kolaylaştıracak' dedi.

Bilişimde hız berekettir

Bakan Binali Yıldırım, bilişim ağlarının arttırılmasının önemine dikkati çekerek, 'Bölünmüş yollara yeterince yatırım yaptık, gelecek yıllarda akıl yollarının genişletilmesi için özel bir strateji uygulayacağız. Bu konuda belediyelerle, çeşitli idarelerle sıkıntılar yaşanıyordu. Bu sıkıntıları çözeceğiz. Bilişim ağlarını artıramazsak, gelecek yıllarda bizi bekleyen en büyük tehdit hız azalması. Bilişimde hızın azalması hiç arzu edilen bir şey değil. Ulaşımda hız felakettir, bilişimde hız berekettir' ifadelerini kullandı.

Belirsizlikler ve risk algısı TL'yi zayıflatıyor

Bu arada uzmanların Türk lirası ile görüşlerini de sizlerle paylaşayım:
Tüm gelişmekte olan ülke paralarında zayıflığın hâkim olduğu günde geçmiş 3 ayda görece iyi performans gösteren Türk lirasının bir miktar baskı altında olduğu gözlemleniyor. Negatif tabloyu destekleyecek birçok etmen bulunuyor.
Yurtdışında risk algısı, Suudi Arabistan ve İran ilişkilerinden, Çin'in yuanın daha da zayıflamasına izin vermesinden ve Kuzey Kore'nin nükleer testinden dolayı yüksek.
Bu da küresel piyasalarda riskli varlıklar içinde en başta gelişmekte olan ülke para birimlerini etkiliyor.
Türkiye'nin gerek Orta Doğu coğrafyasına yakın olması nedeniyle jeopolitik risklere açık olması, gerekse de 2015 dış finansman yükü sebebiyle lira en çok etkilenen para birimlerinden birisi oluyor. Küresel piyasalarda volatilitenin ilerleyen günlerde normalleşmesiyle birlikte Türk lirası üzerinde oluşan baskının hafifleyeceği öngörülüyor.

SanDisk'ten su geçirmez, taşınabilir Extreme

Flaş depolama çözümlerinde dünyanın önde gelen şirketi SanDisk; SSD ürün gamını bugün duyurduğu su geçirmez, yüksek performanslı ve dayanıklı yeni taşınabilir SSD ürünü ile daha da genişletti.
Fotoğrafçılar ve video üretenler için tasarlanan SanDisk Extreme® 510 Portable SSD, ister belli bir konumda ister stüdyoda olsun, güvenilir ve çok hızlı depolama çözümü sağlıyor.
SanDisk Perakende Ürün Pazarlama Direktörü Philippe Willams konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 'Müşterilerimizden, ürünlerimizi götürdükleri inanılmaz yerlere ilişkin, duyduğumuz hikâyeler nedeniyle sık sık hayrete düşüyoruz. Yaptıkları iş onları nereye götürürse götürsün, fikirleri bize dayanıklı, yenilikçi ürünler geliştirmek konusunda ilham veriyor. Profesyoneller, uzun yıllardan beri güvenilir ve yenilikçi depolama çözümleri konusunda SanDisk'e güveniyor. SanDisk Extreme 510 Portable SSD, bu çıtayı daha da yükseltiyor' dedi.

İzmir sağlık turizminin başkenti olmalı

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, seçim çalışmaları sırasında vaat ettiği İzmir'in sağlık turizmi alanında başkent olması konusunu TBMM gündemine taşıdı. CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı söz alarak İzmir'in sağlık turizmi alanında ülkemizin başkenti olması gerektiğini belirterek hükümeti bu konuda adım atmaya çağırdı.
Sözlerine Cahit Sıtkı Tarancı'nın "Memleket İsterim" şiiriyle başlayan Yiğit, İzmir'in geçmişten bugüne sahip olduğu yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, kültürü, doğası, kumu, güneşi ve havasıyla sağlık turizminde başkent olma potansiyeline sahip olduğunu ancak bütün bunlara rağmen hak ettiği yerde olmadığını belirtti.

Terazi ölçü ve ayar kontrolleri

Burhaniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, hizmeti Burhaniye esnafının ayağına getirerek düzenli olarak yaptırması gereken terazi ayar kontrolleri hakkında uyarı ve bilgilendirme yaptı.
Burhaniye Belediyesi zabıtası Burhaniye'ye hizmet veren esnaf için yeni bir uygulamaya imza atarak esnafın Mart ayında yapılacak terazi ayar kontrolleri için hatırlatma yaptı.
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği terazi kullanan her esnafın iki senede bir düzenli olarak yaptırması gereken terazisinin ölçü ve ayar kontrolü için hatırlatma yapan Burhaniye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü memurları, esnafı Mart ayında yapılacak kontroller için uyararak eksikliklerini kontrol etti.

Son yolculuğuna uğurlandı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne hayat veren Atatürk Barajı başta olmak üzere altyapı ve müteahhitlik sektörü adına Türkiye'de mihenk taşı olmuş İstanbul Harbiye Radyoevi, İstanbul Opera Binası (Atatürk Kültür Merkezi), İstanbul Haydarpaşa Silosu ve İzmir Alsancak Silosu'nun yanısıra pek çok fabrika, soğuk hava deposu, tahıl silosu, karayolu, demiryolu, tünel, köprü, liman, konut, iş merkezi, hastane, kanalizasyon, baraj, hidroelektrik santrali, sulama kanalı, askeri füze rampaları ve radar tesisleri gibi projelerde imzası bulunan ve Türk Ytong ile TAB Gıda Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Üyesi Türkiye'nin önde gelen iş adamlarından Üründül Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis H. Sedat Üründül, başta ailesi ve Üründül Grubu olmak üzere iş ve spor dünyasının önde gelen isimleriyle son yolculuğuna uğurlandı.
Başsağlığı dileklerini oğlu Ömer Üründül ve ailesi kabul etti.

BETA'dan kampanya

Ayakkabı sektörünün en özgün ve müşteri sadakati en yüksek markalarından BETA, yeni yılı muhteşem bir kampanya ile karşıladı. Ocak ayı sonuna kadar sürecek olan, tüm BETA mağazalarında ve BETA markalı ürünlerde geçerli olacak kampanya kapsamında, sezon indirimine ek olarak ikinci ürüne ekstra yüzde 40 indirim uygulanacak. Sonbahar/kış sezonu için 5 ayrı stilde hazırlanan koleksiyondaki ayakkabıların yanı sıra kemer ve çantalarda da geçerli olacak indirim, konforun 'en moda' halinden sokak şıklığına kadar geniş bir yelpazedeki tüm tercihler için benzersiz bir fırsat sunuyor.

Bu duruma kayıtsız kalamayız!

Göçmen ve sığınmacıların kullandıkları can yeleklerinin büyük bir trajediye neden olduğunu, buna seyirci kalınamayacağını söyleyen CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır şöyle dedi: 'Bu insanlar yasa dışı yollardan da olsa bir umudun peşinde gidiyorlar. Bunu anlayabiliriz. Ancak bu insanların çaresizliğini, ölümleri pahasına istismar edip can yeleği adı altında boyunlarına ağırlık üretip satanlara kayıtsız kalamayız. Bu can yelekleri nerelerde üretilmekte, satılmaktadır. Bizim ülkemiz yasa kural tanımayan, herkesin kendi kuralının kendisinin koyduğu kabile devleti değil. Standartlara göre üretilmeyen, son derece kalitesiz ve basit ürünler can yeleği diyerek bu insanlara satılıyor. Çaresiz insanlar, gözünü para ve hırs bürümüş, vicdanını ve insanlığını yitirmiş istismarcılara terk edilemez. Belki denizden kaçan insanlara mani olamayız ama işyeri adı altında ölüm yeleği üreten ya da bunları dükkanda, mağazada ya da işportada satanlara karşı önlem alabiliriz. Bunların üretimini ve satışını önleyebiliriz.'

***

DİP EKSPRES

Su ürünleri sektör toplantısı Çeşme'de


Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan, 2015'te Türkiye'nin ihracatının yüzde 8 gerilediği süreçte ihracatını 2014 yılına göre Euro bazında arttıran, dolar bazında korumayı başaran Su ürünleri sektörü, üretim ve ihracatını değerlendirmek, sektördeki güncel konular hakkında üyelerini bilgilendirmek amacıyla 9 Ocak 2016 Cumartesi günü saat 14:00'de Çeşme Sheraton Otel'de 'Su ürünleri sektör toplantısı" gerçekleştirilecek. Sektör toplantısına; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yanı sıra, Su Ürünleri Fakülteleri yetkilileri de katılım sağlayacak.