Geçtiğimiz hafta İzmir gazetelerinde yayınlanan küçük bir haber kimsenin dikkatini çekmediğini görüyorum. 'İzmir-Manisa-Kütahya Planı durdu' başlığındaki haber özetinde ise;  'Çevre ve Orman Bakanlığınca onaylanan Çevre düzeni planlarından olan İzmir-Manisa-Kütahya'nın 14 Ağustos 2009 tarihli 1/ 100.000'lik planında Kütahya ilinin coğrafi, sosyal, ekonomik, fiziksel özellikleri açısından benzerlik göstermediğini böyle bir planın uygun olmadığını belirten Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından açılan davada Danıştay 6'ıncı Dairesi planın yürütmesini durdurdu' şeklindeydi.

Bu kararla  İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kararın 1/ 25 bin ölçekli İzmir kentsel Bölge Nazım İmar planı ve 1/5000'lik planları etkilemediğini, bu planların yürürlükte olduğunu açıklamış. Aman ne güzel bugün için Manisa-Gördes Barajından İzmir'e gelecek içme suyu bize yeter de artar deniliyor sanki. Ya sonra hani bu çevre düzeni planları 20 yıl ötesinin planlamaları değil mi? 20 yıl sonrasında Gördes Baraj gölünden İzmir metropolüne gelecek olan içme suyu sıkıntısı getirmeyecek kapasitede midir? Bunun matematiksel hesaplaması yapılmış mıdır? Bence, Çevre Düzeni Planından Kütahya ilinin çıkarılması bugün için değilse bile 20 yıl sonrası için İzmir'e lojistik destek olabilecek büyük doğal kaynakların rededilmesi anlamına gelir. Bu doğal kaynak başta içme suyudur. Gördes Barajı'na toplanan su adı üstünde Gördes Çayı'ndan gelir. Gördes Çayı'nın doğduğu yer Simav sıra dağlarında yer alır. Bu mevki Simav su havzasına 20 kilometre kadar uzaklıktadır.

Yani İzmir Metropolü Gördes Barajı'na kadar isale boru hattıyla bağlandıysa 20 yıl sonrasında çekilecek su sıkıntısını 20 km daha çekilecek bir hat ile Kütahya'nın zengin doğal kaynaklarına sahip en batısındaki Simav Çayı  havzasına entegre olmak demektir. Simav Çayı Türkiye haritalarında yanlış isimlendirmeyle Marmara'nın en büyük akarsuyu Susurluk'un kaynağıdır. Ve bu havza Ege Bölgesi sınırlarında olup Çevre Düzeni Planından Kütahya'nın çıkarılmasıyla planlama dışına çıkarılmış olmuyor mu?

Efendim bendeniz Simav doğumlu İzmirli olarak Simav kent merkezinin içme suyu olan Kestane suyunun tadı ve minerallerini burada saymayayım. Mesleğim gazetecilik sadece haber vermektir. Günümüz Simav sıradağlarının Simav ilçesi sınırlarındaki kuzeye bakan yamaçlarında 600 bin kestane ağacı boy göstermektedir. İşte bu kestane ormanlarından süzülen dereler Marmara Denizi'ne doğru yol alan Simav Çayı'nda birleşirler. Simavlılar bu derelerden sağladıkları içme sularına Kestane suyu derler. İçimi gayet hoş ve sertlik derecesi yumuşaktır.

Plandan çıkarılma gerekçelerinden olan fiziksel ve sosyal çevreye benzerlik gösterilmediği vurgulanan Danıştay kararında da bir yanlış değerlendirme yapıldığına inanıyorum. Günümüz İzmir iline bağlı İzmir kent merkezine 110 km kuzeyindeki Dikili, Bergama, Kınık ilçeleri ile Kütahya'nın Simav ve Gediz ilçeleri aynilik gösterir. Sosyal ve fiziki benzerlikleri de vardır. Hatta Dikili merkezinden doğuya doğru giden devlet karayolu 240 numarayla isimlendirilir. İşte bu devlet karayolu Simav ilçe merkezinden geçer. Yani Dikili ile Simav aynı karayolu üzerindedir.

Simav ile Dikili o kadar birbirine yakındır ki Kurtuluş Savaşında Eskişehir-Afyon-Uşak bölgesinden kaçan 10 bin kişilik Yunan Tümeni Simav üzerinden Dikili sahiline ulaşmış ve 16 Eylül 1922 günü gemilere binip Dikili'nin günümüz Kurtuluş gününü belirlemiştir. Yine aynı karayolunun üzerinde olmasıyla Simavlılara ait Dikili Salihleraltı mevkinde Simavlıların Tatil Sitesi yer alır.

Keza söz konusu çevre planından Kütahya ili çıkarılıp güneyindeki Uşak ili mi plana dahil edilecektir? 9 Temmuz 1953 tarihinde Kütahya ilinden ayrılarak il statüsüne geçen Uşak ilinden geçen iki akarsu da Kütahya il sınırlarından doğmaktadır. Gediz ve Banaz çayları Uşak'ın başlıca dereleridir ki Uşak merkezinin doğusu ve batısından geçerler.

Yine burada vurgulamam gereken önemli bilgi ise Kütahya Murat Dağı'nın özellikleridir. Antik çağlarda ismi Dindimen olup anatanrıça Kibele'nin isimlerinden biriyle anılan 2.350 metre yükseklikteki bu dağ, Türkiye'nin iki su dağılma merkezinden biridir. Gediz Çayı bu dağdan doğarak İzmir Foça yakınından Ege Denizi'ne dökülür. Keza Banaz Çayı da bu dağdan doğar sonra Büyük Menderes ismiyle Ege Denizi'ne gider. Yine Kütahya-Eskişehir'in ünlü Porsuk Çayı'nın kaynakları da bu Murat Dağı'dır. Porsuk Çayı, bildiğiniz üzere Eskişehir ilinde Sakarya ismiyle Karadeniz'e doğru kıvrılır ve dökülür. Yine bu dağın batısındaki Simav dağlarından doğan Simav Çayı, Balıkesir Sındırgı ilçesinden 90 derece kuzeye dönerek Susurluk ismiyle Marmara denizine dökülür. Kısacası İzmir Çevre Düzeni Planından çıkarılan Kütahya ili üç denize su veren Türkiye'de tek ildir. Ve plandan çıkarılmasıyla 20 sene sonrasındaki su sıkıntısında ek bir isale boru hattıyla İzmir'e getirilebilecek Kestane suyuna hayır denilmiştir.