İzmir'in göbeği Cumhuriyet Meydanı'na sırtınızı dönün  Efes ve Hilton otelleri önünden güneye doğru 400 metre yürüyün Mezarlıkbaşı semtindeki çok katlı Çankaya Otoparkı'nın önüne çıkarsınız. Bu otopark 1986'larda Agora Ören Yeri'nin kuzeybatı köşesinde bir ucube olarak betonerme malzemeyle İzmirimizin tarihi mimari dokusunun bağrına bir taş basarcasına inşa edilmiştir. O semtin evladı olarak  bendeniz de her gece saat 04.00'da o otoparkın temel inşaatı için çıkarılan Roma dönemi sütunların belediyeye ait kamyonlara konulup götürüldüklerini geceler boyu seyretmişimdir. Çünkü çalıştığım İzmir gazetesinin gece muhabiri olarak o mahalledeki evimize her gece saat 04.00'da giderken halen orada faal olan gazete büfesi önündeki boyozcudan 4 boyoz , bir yumurta alarak evimin yolunu tutardım.

İşte bu otoparkın güneyi şu günlerde yeni yeni eserlerin bulunduğu duyurulan Antik Agora Açık Hava Müzesi'ne komşudur. İstiklal mahallesi istimlaklarından kurtulan bir harabe metruk ev İkiçeşmelik yokuşuna çıkan Eşrefpaşa caddesi üzerinde yıktırılmamıştır. Çünkü Yahudilerin sahte mesihi Sabetay Sevi'nin evi olduğu iddiasıyla gelecek yıl belki de müze olarak tanzim edilecektir.
İzmir'in turizm gelirlerinin gelecekte yüz akı olacak Agora harabelerindeki bu metruk evin yıkılmamasına karşı değilim. Müze yapın, anı evi yapın. Ama bu metruk harabeye 30 metre uzaklıkta hatta karşı karşıya olan Saçmacı Hamamı'nı da görün!..Saçmacı Hamamı'na da bütçenizden para ayırın...Saçmacı Hamamı'nı da onarın...Saçmacı Hamamı'nı da İzmir'in turizmine açın...
Neden mi?...Çünkü  19'uncu yüzyıl başlarında İzmir'in tanınmış hayırseverlerinden Saçmacızade Seyyit Mehmet Efendi'nin oğlu  Saçmacızade Seyyit Ahmet Ağa'nın vakfı olan ve halen banyo hizmetleri veren 200 yıllık Saçmacı Hamamı Türk İzmir'in son sanatsal izlerini taşıyor da ondan. Bir kere Seyyit ünvanı ne demek?..Peygamber Efendimizin torunu Hazreti Hüseyin'in pak soyundan gelenlere verilen ünvandır. Bu hamamı yaptıran Saçmacızadeler ailesinin İzmirliler'e bıraktığı emanete de önce İzmirliler'in sonra da şehri yönetenlerin sahip çıkması gerekmez mi?..

Efendim İkiçeşmelik yokuşunun Agora Ören Yeri köşesinde 816 sokak başındaki, geçen 30 yıl boyunca kapısında 'Yeni Şark Hamamı' yazısının geçen akşam üzeri oradan geçerken silinip küçük puntolarla 'İkiçeşmelik Hamamı' levhasını görünce dayanamayıp içeri girdim. Bir selam verdikten sonra hamamın orta bölümündeki sedire oturup kendimi tanıttım. Ben komşunuz rahmetli fotoğrafçı ve gazeteler magazin muhabiri Tarık Sarı'nın arkadaşı ve hemşehrisiyim. Hamamınız hakkında bilgiler edinmek içi ziyaretinize geldim dedim. Hamamı işleten Ahmet Turan İşbilir, "Şu duvardaki fotoğraf bakarmısın" dedi.

Ben  o sırada hamamın 18'inci asır barok süslemeli duvarlarına bakıyorken, başımı döndürüp arkama baktığımda ne göreyim, 10 Eylül 2006 tarihinde İzmir-Çeşme otoyolunda trafik kazasında kaybettiğimiz foto muhabiri İsmail Tarık Sarı'nın büyükçe bir fotoğrafı çerçevelenip asılmış salona bakmıyor mu... Hayret dedim İzmirli gazetecilerin unuttuğu basın emekçisi foto muhabiri merhum Tarık Sarı bir tarihi hamamın salonunda kırmızı  motorsikleti üzerinde kucağında yanından asla ayırmadığı 'Linda' isimli köpeği ile bize bakıyor.

Tabii duygulanmamak elde değil, neredeyse ağlayacağım...Tarık ağabeyle o kadar çok gazetecilik anım var ki, hangi birini anlatayım ki...Diyeceğim şu ki...Geçen yüzyıllardaki ismi Saçmacı Hamamı olan ve hala hamam işlevini gören bu binayı yetkili ve ilgililerimiz tıpkı 30 metre ötesindeki Yahudi mesihinin evine yapılan ilgi ve özenin yüzde onunu gösterip onarımını yapsalar ne hoş olur...Agora harabelerindeki Roma taşlarını görmeye gelen turistler Türk Hamamı'nda birer banyo sefası sürseler, hatta sırtlarını keseletseler, biz Türkler'in su medeniyetinin nişanesi 18'inci yüzyıl barok süslemeli hamamımızı görseler fena mı olurdu... Söylemeden geçmeyeyim, İzmir'in göbeğindeki bu tarihi hamamda banyo ücreti 15 lira olup eğer sırtınızı keseletmek isterseniz 10 lira da keseci ücretiyle toplam 25 lira karşılığında 200 yıllık bir hamamda paklanıp çıkabilirisiniz. Haberiniz olsun...