Okumak tahsilli olmak güzel ama üniversite veya yüksekokul okumak aslında bir araç, daha eğitimli olmak daha yüksek standartlarda hayat sürmek için. Geçen haftasonu üniversite sınavının ilk basamağına giren gençlerin çoğu önümüzdeki eylül ayında bir fakülteye bir yüksekokula gidiyor olacaklar. Peki hangisine? Hangi mesleği seçecekler?

Meslek seçmek oldukça önemli. Hele hele konu sağlıksa. Çünkü bir sağlıkçıysanız nereye giderseniz gidin kaç yaşında olursanız olun bu sizin etiketiniz ve ömür boyu taşıyacağınız kimliğinizdir. Neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir sağlık sektörü!

Sağlık denince akla elbette ilk başta hekimler ve hemşireler gelse de ekip bu kadar değil. Bu yüzden Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) adı altında toplanan 8 tane programla sağlık sektöründe çalışacak gençler yetiştiriliyor. 'Nedir bu programlar?' diye merak eden gençlere ve elbette onların ailelerine anlatayım, biz Dokuz Eylül Üniversitesi SHMYO'da ne öğretiyoruz, öğrenciler nasıl bir eğitimden geçiyorlar ve mezun olunca onları neler bekliyor sorularının cevaplarını.  

İlk ve Acil Yardım Programı:

Bu programın amacı hasta ve yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen, her türlü sistem travmasını tanıyıp uygun acil yaklaşımı yapabilen, yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan acil tıp teknikeri yetiştirmek. Eğitim süresince ambulans kullanma becerilerini geliştiren, sedye kullanmayı öğrenen, teorik olarak gördükleri dersleri temel yaşam desteği maketleri (yetişkin- çocuk-bebek), ileri yaşam desteği ve entübasyon maketleri, yanık ile travma demonstrasyon malzemeleri ve intra müsküler, intra venöz girişim maketleri üzerinde uygulama yapma imkanı bulan paramedik öğrencileri hastane içi ve112 uygulamaları yanında zorunlu 1. ve 2. sınıf yaz stajları ile mezuniyet sonrasına hazır hale gelirler. Ayrıca hekime danışmadan ilaç verme ve enjeksiyon (iğne) yapma yetkisi olan tek meslek grubu!

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı:

Tıbbi sekreterler, günümüzde yeni açılımlar ve gelişim gösteren sağlık kuruluşları için önemli ve zorunlu elemanlar. Öğrencilere sağlık kuruluşlarında sekretarya hizmetlerini yürütme; hastalıkların tanı, teşhis ve tedavileri ile ilgili kayıt işlemlerini yapma; tıbbi, idari ve istatistiki dokümanları hazırlama; arşivleme; hasta kabul ve dosya işlemleri ile hastaları muayeneye hazırlama; çalıştığı birimin yazılı ve sözlü iletişimini sağlama öğretilir. Bu programda da öğrencilerin hastane içi uygulamalar ve zorunlu 1. ve 2. sınıf yaz stajlarıyla deneyim kazanmaları sağlanır.

Odyometri Programı:

Kulak Burun Boğaz (KBB) servislerinin işitme ve denge bozuklukları hastalarının tanısında kullanılan işitme ve denge testlerinin uygulanması, işitme cihazı ve koklear implantların  çalışma şekilleri ve uyarlanması bu programda öğretilir. İşitme engelli çocukların eğitimi de odyometrist eğitiminde önem taşır. Hastanede uygulanan test yöntemleri yanı sıra 1. ve 2. yılın sonundaki 1'er aylık yaz stajları yapan öğrenciler işitme kaybı ve denge bozukluğu hastalarının tanısı konusunda bilimsel yöntemleri bilen, işitme ve denge testlerini uygulayabilen, mesleki yabancı dil (İngilizce) bilgisine sahip olarak mezun olurlar. Mezunlar, odyoloji uzmanı veya kulak burun boğaz hastalıkları uzmanının gözetim ve denetiminde, resmi veya özel hastanelerin odyoloji kliniklerinde çalışabilirler. Doğum kliniklerinde, yeni doğmuş bebeklere işitme testi uygulayabilir ve okullarda işitme tarama testi yapabilirler. Ayrıca işitme cihazı ve koklear implant firmaları teknik eleman olarak yasal zorunluluk gereği odyometrist görevlendirdiklerinden bu tür özel kuruluşlarda da çalışabilirler.

Sağlık sadece hekimin tek elinde olmaz, olamaz. Bu bölümleri seçen gençlere şimdiden aramıza hoşgeldiniz derim.

Sağlıkla kalın.