Kadınların regli döneminde (adet dönemi) karın ağrısı, şişkinlik, ödem, stres gibi şikayetleri olur. Hormonların etkisiyle mutsuz hissetme, stresli olma, depresyona eğilim de artar bu zamanlarda. 100 kadından yaklaşık 10 tanesinde ise şiddetli migren krizi görülür. Karın ağrısının yanında bir de baş ağrısı!!!

Adet döneminden 1-2 gün önce tek taraflı şiddetli baş ağrısı başlar. Bu size "regli yaklaşıyor" sinyalidir. Sebep yine hormonlardır. Kadınlık hormonu diye bilinen östrojenin dengesinin değişmesinden kaynaklanır.

Baş ağrınız tüm gün sürüyorsa, regli dönemine denk geliyorsa, başınızın bir yarısındaysa, bulantı ve kusma da eşlik ediyorsa bu regli dönemi migrenidir. Öncelikle tanınızı doğrulamanız gerekir. Bunu da bir takvime not ederek bulabilirsiniz. Ne zaman hangi tarihlerde başınız ağrıyor? Ne kadar sürüyor? Adet döneminize denk geliyor mu? Bu soruların cevabını 3-4 ay boyunca adet düzeni ve baş ağrılarınızı not ettiğiniz takvimi inceleyince bulursunuz.

Adet dönemi başlamasıyla beraber migren de tetikleneceğinden öncesinde nonstreroid antienflamatuar türünden ağrı kesici almanız hem karın ağrınıza hem şişkinliklerinize hem de baş ağrınıza iyi gelecektir, tabii mide sorununuz yoksa! Bu dönemde uyku düzenininize dikkat etmenizde ve uykusuz kalmamaya özen göstermenizde yarar var. Uykusuzluk da baş ağrısını arttırır ne de olsa. Benzer şekilde aç kalmak, kafein ve alkol tüketmek, sigara kullanmak, stresli işlerle uğraşmak baş ağrınızın daha da şiddetlenmesine neden olur.

Her ay tekrarlayan migren için sadece ağrı kesiciler içmek ve yaşam tarzınızda o günlere has ufak değişiklikler yapmak bazen yeterli olmaz. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurup gerekli tetkiklerden sonra hormon destek tedavisine de başlanabilinir. Doğum kontrol hapları migreni olan kişilere önerilmez. Bu yüzden alınacak hormon tedavisine siz değil hekiminiz karar vermeli. Arkadaşınıza iyi geldi diye kalkıp hormon ilacı almayın. Mutlaka hekime danışın, sizin şikayetlerinize, sizin kan tahlilinize göre bir ilaç verilsin, komşuya veya arkadaşınıza göre değil.

Sağlıkla kalın.