Latince 'innovare' kelimesinden gelen 'innovation' değişik ve yeni bir şeyler yapmak anlamında Türkçe'de inovasyon veya yenileme olarak kullanılır.

Yepyeni fikirlerle, değişik bakış açılarıyla sorunlara çözüm getirmek veya varolan hizmeti daha kullanışlı yapmayı hedefler. Bu hedef doğrultusunda ortaya çıkan yeni ürünlerin veya hizmetlerin satılmasıyla inovasyon hayata geçirilmiş olur. Bir başka deyişle inovasyon, yeni fikirlerin ticari bir yarara dönüştürülmesidir. İlk bakışta yaratıcılık gibi düşünülse de yaratıcılık ve yenilikle birlikte kurumsal aşamadan pazarlama ve satışı da içine alan bir süreçtir. Gelişmiş ülkeleri incelediğimizde inovasyona dayalı ekonomilerinin güçlü olduğu görülür. Ülkemizde de inovasyon farkındalığının artması oldukça sevindirici.

Üniversitelerde inovasyonun yeri nedir? Sorusuna soruyla cevap verirsek üniversitelerin görevi nedir? Üniversitelerin görevi bilim insanları yetiştirmek, yetişen bilim insanlarının kariyerlerine inovasyon ve üretim alanında devam edebilmeleri böylece araştırmalarda elde ettikleri buluşları sanayi ile işbirliği sonucunda ürüne çevirebilmelerini sağlamakta yol gösterici olmaktır.

Sanayideki beklentilerin farkına varıp sağlık sektöründeki araştırmacının sanayi ile birlikte çalışmasına yardımcı olmak adına Dokuz Eylül Üniversitesi İleri Biyomedikal Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü – Moleküler Tıp Anabilim Dalı ve Türk Biyokimya Derneği 16-17 Mayıs 2013'te İzmir'de önemli bir organizasyona imza atacaklar. Akademik araştırmanın uygulamaya aktarılması ve ticarileştirilme yöntemleri, üniversiteden sanayiye geçişteki deneyimler ve başarı öyküleri, ülkemizdeki destekler, fırsatlardan yararlanma yolları gibi temel konulardan yola çıkarak 'Sağlıkta İnovasyon: Üniversiteden Sanayiye' adlı eğitim çalıştayı planlanmıştır.

DEU İnciraltı kampüsünde yeralacak bu çalıştayda tüm yenilikçileri, sağlıkçıları, akademisyenleri, sanayicileri kısacası bir farklılık bir yenilik katacak herkesi bekleriz. Çalıştayda araştırmalarla ilgili poster sunumu ve inovasyon ürünleri sergilenecektir. Http://inovasyoncalistayi2013.blogspot.com adresinden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Sağlıkla kalın.