Türkiye'de geçen yıl denizlerden 263 bin 725 ton balık, 37 bin 739 ton ise diğer su ürünlerinin avlandığı belirlendi.
Türkiye'nin toplam su ürünleri üretimi geçen yıl 588 bin 715 ton olarak gerçekleşti. Üretimin 335 bin 320 tonu avcılık, 253 bin 395 tonu da yetiştiricilikle elde edildi. Türkiye'nin yetiştiricilikte ise levrek ve alabalık üretiminde Avrupa'da birinci olduğu, çipurada ise 2016 verilerine göre ikinci sırada yer aldığı tespit edildi.

Kişi başı tüketim 7,5-8 kilo
 
Ülkemizde yapılan bunca üretime karşın yeterince balık tüketmediğimiz belirlenirken, Türkiye'de kişi başı balık tüketiminin yaklaşık 7,5 ile 8 kilo olduğu belirlendi. Dünya ortalaması 16 kilo, Avrupa ortalaması ise 22 kilo olarak belirlenirken, Japonya'da ise bu oranın 50 ile 60 kilogram civarında olduğu saptandı. Şu an Türkiye'de üretilen çipura, levrek ve alabalığın Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edebildiğimiz tek gıda ürünü olduğu belirlenirken, Avrupa başta olmak üzere, Rusya, ABD ve Balkan ülkelerine ihracat yaptığımız saptandı. Türk balığının tercih edilmesinde Avrupa Birliği standartlarında ve ucuz olmasının etkili olduğu tespit edildi.

Denizlerde en fazla hamsi avladık

Denizlerde avlanan balıklar arasında ilk sırayı 102 bin 595 tonla hamsi aldı. Ayrıca 18 bin 162 ton sardalya, 11 bin 148 ton istavrit, 39 bin 460 ton palamut, 9 bin 574 ton lüfer, 50 bin 225 ton çaça, 11 bin 541 ton mezgit, 784 ton bakalorya-berlam, 3 bin 47 ton tekir, bin 532 ton barbunya ve paşa barbunu, 221 ton kalkan, 20 bin 937 ton kum midyesi, 10 bin 354 ton deniz salyangozu, 4 bin 501 ton karides, 78 ton midye ve 925 ton mürekkep balığı avlandığı saptandı. Türkiye'de tür çeşitliliği açısından en zengin deniz Akdeniz olurken en yüksek miktarda su ürünü çıkarılan denizin ise Karadeniz olduğu belirlendi.

MTV zammı onaylandı!

Kamuoyunda 'torba tasarı' olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi. MTV oranlarında yapılacak zamlar da netleşti. MTV için uygulanacak yeniden değerleme oranı 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olarak uygulanacak. Buna göre, MTV 1300 cc ve aşağısı araçlar için fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 743 lira, fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda 817 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda 892 lira olarak uygulanacak.

'Yaz Saati' uygulaması kalıcı oluyor

Kanunla yaz saati uygulamasında da düzenleme yapılıyor. Buna göre, Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunu'nda yapılan değişiklikle, Bakanlar Kurulu, 1 saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkili olacak. Böylece yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesine imkan tanınıyor.

Türkiye, Avrupa şampiyonu oldu
 
Türkiye bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Avrupa'da en çok cep telefonuyla konuşan ülke seçildi.
441 dakika ile birinci sırada yer alan Türkiye'yi 295 dakika ile Makedonya takip ediyor. Türkiye 441 dakikalık mobil kullanım süresiyle, en yakın rakibi Makedonya'ya(295) 146 dakika fark atarak Avrupa şampiyonu oldu.

Yumurtalara yeni kod

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği'nin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yumurta üreticileri, 'yetiştirme metodu kodu'nu da içeren yeni kodlama uygulamasına başladı.
Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula, Bakanlığın uygulamasının çok yerinde ve doğru olduğunu söyledi.

2 bankaya ceza

Kurumsal müşterilere kredi sağlayan 3 bankanın Rekabet Kanunu'nu ihlal ettiğine karar verildi, iki bankaya idari para cezası uygulandı. Rekabet Kurumu (RK) kurumsal müşterilere kredi sağlayan üç bankanın Rekabet Kanunu'nu ihlal ettiğine, bunlardan ING Bank ve Royal Bank of Scotland İstanbul şubesine idari para cezası verilmesine karar verdi.

'Nerede kullanılıyor?'

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, TBMM Genel Kurul'da vatandaşların sesi oldu.
Ekonomik verilerle Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma dair tespitleri tek tek açıklayan Milletvekili Purçu, 'İşsizlik Fonu diye bir fon var Türkiye'de. Bu fon, 114 milyar lira On beş yılda işsiz vatandaşlarımıza dağıttığınız bedel 17 milyar lira.100 milyar lirayı fonun amaçları dışında başka yerlere kullanıyorsunuz.
Bunu nereye kullanıyorsunuz bize izah edin. Garibanın, işsizin, vatandaşın hakkını nereye kullanıyorsunuz, bunu burada hükümetin yetkilileri gelsin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına anlatsın!' dedi.

DİP EKSPRES

Yine 'yılın bürokratı' seçildi


Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, 2016 yılından sonra 2017 yılında da yılın bürokratı seçildi. İzmirli bürokrat Adnan Yıldırım, Turco Vision 2016 organizasyonunda turcomoney tarafından Türkiye'ye ve Dünyaya Değer Katanlar Ödülü'ne layık görüldü. Yıldırım'a bu yıl ise; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 'Yılın Bürokratı Ödülü' verildi.