Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin, ‘4,5 milyon vatandaşımız başvuruda bulundu ve 42,5 milyar liralık alacak yapılandırıldı’ dedi. Bakan Mehmet Şimşek, kamuoyunda ‘torba yasa’ olarak bilinen İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair 6552 sayılı Kanun’un 11 Eylül’de yürürlüğe girdiğini ve aynı tarih itibarıyla yapılanma taleplerini içeren başvuruların alınmaya başladığını
hatırlattı.

Af düzenlemesi mi?


6552 sayılı Kanunun, kesinlikle bir af düzenlemesi olmadığını vurgulayan Şimşek, af niteliğinde olmayan bu yapılandırmada elde edilen sonucun, kesin bir başarı olduğunu kaydetti. Şimşek, ‘Rakamlar, 2011’deki yapılandırmayı dahi geçti ki o, büyük ölçüde af niteliğinde bir düzenlemeydi. Vatandaşlarımıza, başvuru için gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Aynı hassasiyeti ödeme noktasında da göstereceklerine inanıyorum’ diye konuştu.

Bilindiği gibi ödemelerini yapan tacir ve işadamları, ‘Biz mükafatlandırılacağımıza bazıları ödüllendiriliyor’ açıklamasını yapmışlardı.

Bankalarla anlaşıldı

11 banka ile yapılan anlaşma çerçevesinde yapılandırılan alacakların kredi kartıyla ödenmesi imkanının sağlandığını belirterek, vergi tahsil anlaşması bulunan 26 banka tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların nakden tahsilatının başladığını da kaydetti. Bu arada bir hatırlatma yapayım: Mükellefler, yapılandırma sonucu elde ettikleri hakları kaybetmemek için ödemelerini de zamanında yapmak zorundalar.

Mektup ve bilgilendirme

Bu arada; motorlu taşıtlar vergisi ve trafik para cezasından borçlu 4,9 milyon kişiye mektup ve bilgilendirme broşürü gönderildi. Nüfus, askerlik, seçim para cezası, öğrenim kredileri gibi küçük tutarlı borçları olan yaklaşık 2 milyon vatandaşımıza da kısa mesaj yolu ile ulaşılmaya çalışıldı. Kanunun 5 farklı içerikteki reklam görselleri hazırlandı ve bu görseller 18 il ve 5 bin 159 adet billboardda, yüksek hızlı trenlerde, 4 büyük şehrimizdeki banliyö trenleri, metro istasyonlarındaki LCD ekranlarda ve vagon içlerinde, otobüs dış yüzlerindeki reklam alanlarında, Ankara, İstanbul ve İzmir havalimanları iç ve dış hat terminallerinde, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki cadde ve kavşaklardaki 30 adet Outdoortv’de, kamu binalarında ve PTT şubeleri gibi vatandaşların yoğun olarak bulunduğu yerlerdeki toplam 2 bin 268 ekranda yayınlandı.

Yereller unutuldu

Söz konusu tanıtım çalışmaları kapsamında 10 ulusal radyo kanalında toplam bin 500 kez radyo spotu yayınlandı, ayrıca 5 farklı içerikte toplam 150 bin afiş basıldı, 4,1 milyon adet de bilgilendirici rehber ve el broşürünün vergi dairesi müdürlükleri ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla mükelleflere ulaştırıldı.

Özetle oldukça para harcandı. Para parayı çeker kuralı işletildi. Sadece burada yerel ve bölgesel gazete ve radyoların ihmal edildiğini de belirtebilirim.

Altın saklama merkezi

Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Programı’nda yer alan altın saklama hizmetlerinin geliştirilmesi kararı çerçevesinde bölgesel gümrüklü ve gümrüksüz saklama merkezi kurulacak.
Borsa İstanbul (BIST) Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, bir bölümü gümrüklü antrepo olmak üzere bölgesel saklama merkezi kurulması projesinin Yurtiçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın
Önlenmesi Programı’nda yer aldığını söyledi. BİST bünyesinde halihazırda bir kasa ve saklama hizmeti verildiğini, ancak bu hizmetin yatırımcılara yeterince tanıtılamadığını bildiren Dönmez, bankalarca toplanan fiziki altının en azından belli bir oranının Borsa İstanbul kasalarında saklanmasının stratejik olarak altın rezervlerinin ülke içinde kalması açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Dönmez, ayrıca yastık altı yatırımı olarak da bilinen altın yatırımlarının finansal sisteme katılmasının bu yolla çok daha etkin hale geleceğini ifade etti.

Altın ithalatı zirvede

Altın ithalatı kasım ayında 1 milyar 998 milyon dolarla 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve kasım ayları baz alındığında tarihi zirvesini gördü. Kasım ayında altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine
kıyasla yüzde 127,3 artarak 878 milyon 952 bin dolardan 1 milyar 997 milyon 786 bin dolara yükseldi. Altın ithalatı kasım ayında bir önceki aya göre ise yüzde 400 arttı. Ekim ayında altın ithalatı 399 milyon 819 bin dolar düzeyindeydi.

Böylece kasım ayında altın ithalatı 17 ayın en yüksek seviyesini ulaştı. Yılın ocak-kasım döneminde 6 milyar 499 milyon dolarlık altın ithalatı yapılırken, geçen yılın aynı döneminde 13 milyar 745 milyon dolar altın ithal edilmişti. Bu da yüzde 52,7’lik azalışa karşılık geliyor. Kasım ayları baz alındığında bu yılın kasım ayındaki yaklaşık 2 milyar dolarlık altın ithalatı tarihin en yüksek seviyesi oldu.

AB reddettiği için şanslıyız!

İsrail asıllı caz sanatçısı ve yazar Atzmon, ‘AB, İslam korkusuyla sizi içine almayı reddettiği için çok şanslısınız. Türkiye sadece bölgede değil dünyada büyük güç haline geliyor’ dedi. Müzisyen olarak bütün dünyayı gezdiğini anlatan Gilad Atzmon, şunları kaydetti: ‘Nereye gitsem bir depresyonla bir hüzünle karşılaşıyorum. Amerika, Latin Amerika, Avrupa, İngiltere... Şimdi İstanbul’dayım, dolaşıyorum ve canlı bir toplum görüyorum. Pazara gidiyorum bu ülkenin denizinden çıkmış balıklar var, bu ülkenin topraklarında yetişmiş portakallar, bu ülkenin tarlalarından domatesler var. Avrupa Birliği İslam korkusuyla
sizi içine almayı reddettiği için çok şanslısınız. Avrupa ve genel olarak Batı, bir hizmet ekonomisine dönüştü, Türkiye ise üretiyor. Türkiye sadece bölgede değil, dünyada büyük güç haline geliyor.’

Dip Ekspres

Fiyatlar 5 katına kadar çıkıyor


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici ve market arasındaki fiyat farkının maydanozda yüzde 569,57, portakalda yüzde 436,11, kuru incirde yüzde 332,67, mandalinada yüzde 331,22’yi bulduğunu belirtti.

Eziyet çekildiğiyle kalıyor

Bayraktar, yağmur çamur, kar kış demeden gece gündüz çalışan, üretimin her türlü eziyetini çeken çiftçinin, 1 kazanırken, aracının 3-4 kazandığını, çiftçi cefayı çekerken aracının sefayı sürdüğünü vurguladı. Şemsi Bayraktar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, üreticiden tüketiciye, halkın tamamını yakından ilgilendiren gıda fiyatlarındaki değişimleri takip etmeye ve kamuoyunu doğru bilgilendirme amacıyla açıklamalara devam ettiklerini söyledi.