"Anavarza kayalıklarının üstünde kartallar dönüyordu, kanat kanada. Çirişsikleri çiçeklerini güneşe uzatmışlardı, ak. Uzaklarda bir bulut bu yana savruluyor, gölgesi bataklık yerini yalayıp Dumlu üstüne kayıp gidiyordu. Çirişsikleri çiçeklerinde arılar, kara yanardöner arılar, sarıca, bal arıları, boncuklu, mavi arılar... Mavi kengerler dikenlerini kayalıkların arasından som mavi çıkarmışlardı. Hasan kayalıkta bir keklik gibi kayıyordu. Aşağısı, gündoğusu uçurumdu. Başı dönüyordu Hasan'ın. Uçurumda kartal yuvalarına inmiş, ne bir yumurta, ne de kartal yavrularını bulabilmişti. Onu gören kartallar duvar gibi düz kayalığın yüzünden koskoca kanatlarını çırparak havayı sallayarak uçuşuyorlardı. Bahar güneşi kayalıkları kızdırmıştı. Kaya aralarında mavi sütleğenler, sarı safranlar, mor üçgül çiçekleri... Kekikler açtı açacaklar, güneşte ağır kokuları ılgıt ılgıt esiyor..."

Yaşar Kemal'in 'Yılanı Öldürseler' adlı muhteşem eseri bu cümlelerle başlıyor. Betimleme öylesine keskin ki okurken Çukurova'nın ortasında yükselen Anavarza kayalıklarında, uçurumun kıyısında dolaşmakla kalmıyor, Hasan ile birlikte kartal yuvalarına iniyor, üçgüllerin, sarı safranların kokusunu soluyor, arıların vızıltısını duyuyorsun.  
Kitaplarda anlatılan yerler hep ilgimi çekmiştir. Mesela Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un 'Gün Olur Asra Bedel' adlı romanında geçen; 'Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelir... gider gelirdi...' cümlesinin büyüsüne kapılıp olayların geçtiği Sarı Özbek bozkırındaki Boranlı İstasyonu'nu gidip görmeyi hep istemişimdir.

Geçtiğimiz gün karşılaştığım burs haberi bana bu hayalimi yeniden hatırlattı. Bursun adı 'Yaşar Kemal Seyahat Bursu', Önder Cırık tarafından 2016 yılında başlatılan çok ince düşünülmüş burs programı, üniversite çağındaki gençlere (bu yıl için 1 Ocak 1994 ile 31 Aralık 1999 tarihleri arasında doğmuş olanlar) yurtiçi ve yurtdışı seyahat fırsatı sunarak onların üretim yapmasına olanak sağlıyor.

Burs, üniversite çağındaki gençlerin okulda öğrendiklerini ya da benim gibi kitapta okuduklarını gidip yerinde görebilmelerini, yaşayarak öğrenmelerini ve aynı zamanda üretmelerini amaçlıyor. Yani yapılacak olan seyahatin bir amacı ve seyahat tamamlandığında bu seyahatin ürüne dönüşmesi gerekiyor. Buradaki üretim bir hikâye, araştırma, makale, kitap, kısa film, film, röportaj, fotoğraf albümü veya sanatsal, bilimsel ya da fikri üretim tarzı her şey olabiliyor. Seyahatin sonunda bursiyerin bir şey üretmesi ve ürettiği şeyi kamuoyu ile paylaşması gerekiyor. Bu bakımdan yapılan sadece bir seyahat değil, aynı zamanda özgün bir keşif ve üretim projesi olarak dikkat çekiyor.

Hem yurtiçi, hem de yurtdışı seyahatler için burs veriliyor ancak ilk kez başvuru yapanlar sadece yurtiçi seyahat bursu için başvurabiliyor. Burs başvuruları seçici kurul tarafından değerlendirilip seçiliyor. Yurtiçi seyahati sona eren bursiyer proje sonuçlarını seçici kurul ve kamuoyu ile paylaşıyor. Seçici kurul tarafından seyahat projesinin sonuçları en iyi olarak belirlenen bursiyer ertesi yıl yurtdışı seyahat bursu için başvuru yapmaya hak kazanıyor.

Sadece burs verilmekle kalınmıyor. Burs kazanan her bir öğrenciye seçici kurul tarafından bir danışman atanıyor. Danışman, proje boyunca bursiyer öğrenciye yol gösteriyor, tecrübelerini paylaşıp seyahat projesinin yönetimiyle ilgili tavsiyelerde bulunuyor. Bu süreç boyunca bursiyerin seçici kurula veya danışmanına seyahat ve proje süreçlerinin gidişatıyla ilgili bilgi vermesi gerekiyor.

Adını Anadolu'nun kültürünü, coğrafyasını, doğasını, insanını, insan ilişkilerini en iyi betimleyen büyük yazarımız Yaşar Kemal'den alan bu burs, yeni Yaşar Kemallerin yetişmesine kapı aralıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Burs programına bağışta bulunarak bu güzel projeye sizler de katkıda bulunabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için; http://www.ykseyahatbursu.org/