Öncelikle; Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal’i ebediyete irtihalinin 81. yıl dönümünde saygıyla anıyorum.

Atatürk, övgüye değer birçok üstün meziyeti şahsında toplamış, büyük bir fikir ve devlet adamıydı.

Atatürk’ün mücadeleci kişiliğini, milli hasletlerini, manevi yönünü iyi anlamak ve anlatmak gerekiyor.

Büyük kurtarıcı ve devletimizin kurucusu Atatürk’ün; Üstün iradesi, tükenmez cesareti ve eşsiz sezişi ile pes etmeyen bir ruha, vatan ve milleti için her şeyi feda edecek bir şuura sahip olduğunu  biliyoruz.

Bugün Atatürk'ün düşüncelerini ve hedeflerini anlama ve yaşatma günüdür.

Atatürk’ün, şehitlerimizin ve gazilerimizin bize miras bıraktığı eserleri alıp üzerlerine neler koyabildik, ne kadar ileriye götürebildik buna bakmamız gerekir.

Elbette ki bu mirası daha yüksek konumlara çıkarmak en büyük hedefimizdir.

Büyük bir vizyon ve misyon insanı olan Atatürk'ün aziz hatırasına sahip çıkarak ona olan sevgimizi ancak ve ancak ondan öğrendiklerimizi hayata geçirerek gösterebiliriz.

‘Asıl uğraşmaya mecbur olduğumuz şey, yüksek kültürde ve fazilette dünya birinciliğini tutmaktır’ sözü ışığında O’nun ‘En büyük eserim’ dediği Cumhuriyetimizi, daha güçlü, daha kalkınmış hale getirmek, kendi deyimiyle ‘Muasır medeniyet seviyesinin üzerine’ çıkarmakla mümkün olacaktır.

Nasıl yanmayayım!

Sinirlenelim mi, kızalım mı, yoksa ‘boş ver’ deyip geçiştirelim mi?

Bilemiyorum?

Bilmem ne kadar dolar ya da avro karşılığı maaş alan şu danışmanlar ne yapıyor?

Hafta içinde yazdık.

Çin’de açılan fuarın açılışına Fransa’nın cumhurbaşkanı ile katıldığını ve ‘Keşke biz de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin’de olsaydık!’ demiştik.

Daha önceden bilgimiz olsaydı mutlaka ve mutlaka öneride de bulunurduk.

Sonuç mu?

Çin ve Fransa 15 milyar dolarlık anlaşma imzaladı...

Kaç gündür, acaba başka yerde çıkacak mı, ya da bizim ‘aslan ekonomistler’ veya ‘partililerden kurulu dışişleri ne yapacak?’ diye düşündüm...

Tabii ki yanıtını alamadım...

İşte beni kahreden bilgi...

Katılmanın amacı

Çin ve Fransa, Çarşamba günü havacılık, enerji, tarım ve finans gibi alanlarda işbirliğini ilerletmek için toplam 15.1 milyar dolarlık ticari anlaşma imzaladılar ve çok taraflılığı ve serbest ticareti ortak bir şekilde korumayı taahhüt ettiler.

Çin ayrıca büyük bir yangın geçiren Notre Dam Katedrali’nin tamiratına da destek verecek…

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron, Beijing’deki Büyük Halk Salonu’ndaki görüşmelerinin ardından iş birliği belgelerinin imzalanmasına tanıklık etti.

Macron, 2017’de göreve başladığından beri yaptığı ikinci devlet ziyaretinde, Shanghai’deki ikinci Çin Uluslararası İthalat Fuarı’nın açılış törenine katıldı.

Daha ne diyeyim;

Bu cümleler her şeyi anlatıyor..

Umarım bundan böyle yalnız Amerika ve Rusya devlet başkanları değil, tüm ülkelerin liderleri ve programları da takip edilerek, buna göre siyaset ve tavır takınılır.

Bu yıl, iki ülke arasındaki diplomatik ilişki kurulmasının 55’inci yıldönümüne vurgu yapan iki lider, Çin-Fransız ilişkisini daha üst bir seviyeye taşıyacaklarını söyledi.

Ticaret Bakanlığı, ikili ticaretin 2018 yılında 62.9 milyar dolara ulaştığını söyledi. Geçen yılın sonunda, Fransa'nın Çin'deki yatırımı, 5 bin 600’den fazla projede 17.5 milyar doların üzerinde gerçekleşti.

Şimdi ‘Fakat!’ diyerek devam ediyorum:

Devamı gelmeli

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Üyesi ve Sha'anxi Eyaleti Parti Genel Sekreteri Hu Heping ve başkanlığındaki heyet Adalet ve Kalkınma Partisi'nin daveti üzerine 5-8 Kasım günlerinde Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Hu Heping ziyareti sırasında TBMM Başkanvekili Sadi Bilgiç ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile bir araya geldi.

Hu Heping ziyareti sırasında ayrıca, "İktidar Partisi Temasları ve Somut İşbirliği"—Çin-Türkiye Yerel Ekonomik ve Ticari Kenetleme Toplantısı ile Xi'an-Ankara-Prag Trans Hazar özel trenin hizmete açılış törenine katıldı.

Hu Heping, görüşmelerde Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in çağın Çin'e özgü sosyalizm düşüncesini anlattı ve Çin Komünist Partisi 19. Merkez Komitesi 4. Genel Toplantısı'nda ortaya atılan görüşler hakkında bilgi verdi.

Çinli yetkili iki parti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve yerel işbirliğinin pekiştirilmesi gibi konularda Türk tarafıyla görüş alışverişinde bulundu.

Siyasi görüşler her ne kadar çok farklı da olsa, taban tarafından olumlu karşılanmasa da bu tür ikili davet ve ziyaretlerin mutlaka ve mutlaka bir şekilde yararı dokunacağını bilmek için sihirbaz olmaya da gerek yok...

Çin’le devam edeceğim:

5 milyar dolarlık fon sağlayacak

Fas’ın Attijariwafa bankası, 8 Kasım Cuma günü, Çin’in Eximbank’ı ile Afrika’dan Çin’e ve kıtanın endüstri bölgelerine yapılacak ihracatı teşvik amacıyla 5 milyar dolarlık bir fon oluşturmak üzere bir sözleşme imzaladığını duyurdu.

Çin ExImbank tarafından finanse edilecek olan fon, Attijariwafa Bankası’nın açıklamasında belirttiği üzere, Afrika ülkelerinde yatırım yapmakta kullanılacak.

AXALTA Türkiye’de...

Dünyanın lider yaş ve toz boya tedarikçilerinden Axalta, Türkiye’de ikinci fabrikası olan Çerkezköy’deki üretim tesisinin ardından, İstanbul’da bir renk odasını hizmete sunuyor.

Avrupa Toz Boya Direktörü Klaus Gast  Türkiye’nin Avrupa için en büyük pazarlardan biri olduğunu söyledi.

Gast, 2019 yılının şubat ayında bir firmanın üretim tesisini satın alarak, kendi standartlarında yeniledi ve ek yatırımlarla üretim tesisini güçlendirdi.

DYO inovatif ürünlerini tanıttı

Boya sektörünün öncü markası DYO, dünyanın en büyük platformlarından olan BATIMAT Uluslararası İnşaat Endüstürisi Fuarı’nda yer aldı.

Ar-Ge yatırımlarında Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri olan DYO, Batımat Fuarı’nda inovatif ürünlerini ve geniş renk koleksiyonunu tanıttı.

Şef Danilo Zanna, ‘Pınar Chef’i seçti

Orijinal tadıyla farklı lezzetler deneyimlemek isteyenlerin tercihi Pınar Labne, düzenlediği Pınar Chef Yarışması ile yemek tutkunlarını bir araya getirdi.

Pınar Labne’nin reklam yüzü İtalyan Şef Danilo Zanna’nın moderatörlüğündeki yarışmada heyecanlı anlar yaşandı.

Labnenin Türkiye’deki mucidi Pınar, Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’nde gerçekleştirilen Pınar Chef Yarışması ile yaratıcı lezzetleri özgün sunumlarla birleştiren yarışmacıların keyifli mücadelesine ev sahipliği yaptı.

DİP EKSPRES                     

Yüksek hızlı tren

Çin’in kendi imkanlarıyla geliştirdiği sürücüsüz yüksek hızlı tren test sürüşlerine başladı. Saatte 350 km hız yapan trende fiziksel algılama teknolojisi sayesinde sıcaklık, ışı ve pencere rengi gibi işlevler de otomatik olarak yerine getiriliyor…

Çin, Beijing-Zhangjiakou arasında hizmet vermesi planlanan yüksek hızlı otonom trenin deneme sürüşlerine başladı. Çin’in tamamen kendi imkanlarıyla geliştirdiği ve Beijing-Zhangjiakou arasında hizmet vermesi planlanan yüksek hızlı akıllı trenin deneme sürüşleri başladı.

Trenin dün, Beijing’deki Qinghe istasyonundan yola çıkmasıyla projenin deneme sürüşleri kısmına geçildi. Otonom teknolojisyle inşa edilen hızlı tren, saatte 350 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Yeni buluşma noktası

Lens Yapı tarafından 33 bin metrekare alan üzerinde hayata geçirilen alışveriş, eğlence, lezzet ve sanat başkenti Lens İstanbul Yaşam Merkezi, 29 Ekim’den bu yana Kurtköy’de ikamet edenlerin ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nı kullananların en çok vakit geçirdikleri yer oldu. Meydanında Kurtköy Yenişehir metro durağı da bulunan Lens İstanbul Yaşam Merkezi, TEM, E-5, Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, metro gibi tüm ulaşım yollarının kesişme noktasında bulunuyor.

Lens İstanbul Yaşam Merkezi, dünyaca ünlü markaların yer aldığı kafe ve restoranları, giyim markaları, Türkiye’nin en önemli ressamlarından Devrim Erbil’in Sanat Galerisi, Türkiye’nin en büyük Oyuncak Müzesi ve küçük, büyük herkesin yerçekimine meydan okuyacağı Flyzone ile renkli bir dünyanın kapılarını aralayarak İstanbul’un en yeni cazibe merkezi olma yolunda ilerliyor.

Mutfaklarda minimal esintiler

2020’de hayatınızda değişiklik yapmaya, evinizin kalbi mutfaklardan başlayın. Tresette Mutfak’ın minimal tarzdan hoşlanan kişilere hitap ettiği modeli “Tresette Uno” ile mutfaklar, eskisinden daha keyifli sohbetlerin yapıldığı yaşam alanlarına dönüşüyor.

Hazır mutfak sektörüne yeni bir bakış açısı getiren ve Türkiye’yi hazır mutfak alanında dünya ligine sokan Tresette Mutfak, Tresette Uno ile mutfaklarda minimal tarzın nasıl olabileceğini gösteriyor.

Kooperatifleşmenin önemi

Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz’ün ev sahipliğinde gerçekleşen “Kooperatifleşmenin Önemi” adlı konferansa Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, S.S. Örenli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Yılmaz konuşmacı olarak katıldı. Etkinliğe vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

2019 şeffaflık ödülleri

Uluslararası Şeffaflık Derneği, 2015 yılından bu yana yolsuzlukla mücadeleye katkıda bulunan ve şeffaflık, dürüstlük, hesap verebilirlik alanlarında örnek davranış ve uygulamalarıyla öne çıkan kişi ve kurumları onurlandırmak ve çalışmalarının yaygınlaşmasına katkı sunmak amacıyla Şeffaflık Ödülleri törenlerini düzenliyor.

Ödüle başvurmak isteyen kişi veya kurumların 22 Kasım 2019 tarihine kadar başvuru formunu ve varsa çalışmalarına ilişkin ek belgeleri (video, yazı, görsel vb.) [email protected] adresine iletmeleri gerekiyor.

Nio otonom araç geliştirecek

Çin merkezli elektrikli araç öncüsü Nio ve Intel’in şirketi sürücüsüz araç şirketi Mobileye, başta Çin olmak üzere diğer ülke pazarlarını da hedefleyecek otonom araç geliştirme amacıyla ortaklık yapacaklarını duyurdu.