Değerli okurlarım, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın geçtiğimiz günlerde basınla paylaştığı bir çalışması, Türkiye'nin ekonomik gidişatı ile ilgili önemli bir veri niteliği taşıyor. Ağbaba, çalışmasında 2019 yılında Türkiye ve AB ülkelerinin kamu çalışanlarının aldıkları maaşları  karşılaştırmış.
Çalışmada en dikkat çekici verilerden biri en düşük memur maaşları ile ilgili. AB ülkelerinde ortalama en düşük memur maaşı 15 bin TL iken Türkiye'de 3 bin 416 TL. Bu demek oluyor ki, AB'de en düşük ücretli çalışan memur Türkiye'de en düşük ücretli çalışan memurdan yaklaşık 4,5 kat fazla maaş alıyor.
Almanya'da göreve yeni başlayan bir öğretmenin maaşı 25 bin TL iken Türkiye'de 3828 TL. Almanya'da göreve yeni başlayan öğretmen, Türkiye'de göreve yeni başlayan bir öğretmenden yaklaşık 7 kat fazla maaş alıyor.
Sağlık sektörü açısından da durum aynı. Almanya'da göreve yeni başlayan bir hemşire yaklaşık 15 bin TL aylık gelire sahipken, Türkiye'de göreve yeni başlayan bir hemşirenin maaşı 4 bin TL'yi bulamıyor. Yaklaşık 4 kat fark var.
Ağbaba'nın çalışmasına bir ekleme de biz yapalım. AB'deki milletvekili maaşları ile Türkiye'deki maaşları karşılaştıralım.
Avrupa Parlamentosu üyelerinin maaşı 7000 euro civarında. Bu da yaklaşık 44 bin 450 TL. Türkiye'de milletvekili maaşları 2019 yılı itibariyle 22 bin 200 TL. Arada yalnızca 2 kat fark var.
AB'ye en çok yaklaştığımız konu başlıklarından biri milletvekili maaşları...