Yazımızda sizler için algılama problemleri nasıl çözülür nasıl anlaşılır gibi soruların cevaplarını derledik. Algılama problemi nedir diye merak edenler için öncelikle algılama problemlerinin ana sebebinin sözel becerilerden kaynaklı olduğunu belirtelim. Sözel becerilerde, sosyal deneyimlerde gerekli tecrübeleri edinemeyen çekingen çocukların ileride algılama sorunları yaşadığı gözlenmektedir. Peki, algılama problemi nedir? Gelin birlikte detayları inceleyelim.

 Son dönemlerde daha sık karşılaşılan bir durum haline gelen geç algılama problemi, kişilerin işlerini ya da iletişimini olumsuz etkileyen bir durumdur. Odaklanamama, karşısındaki kişiyi dinlese bile çok çabuk unutma, halsizlik ve hayatını verimli devam ettirememe gibi sorunlar ortaya çıkaran zihin yorgunluğu olarak tanımlanabilir. Çocuklarda bu durum bir hastalık olarak görülmemeli özel ve farklı bir durum olarak ele alınmalıdır. Geç algılama problemi durumu hastalık olarak görmeniz ve çocuğun bunu hissetmesi sonucu çocukların olumsuz etkilenmesi oldukça muhtemeldir. İşte tam da bu yüzden çocuklara hasta muamelesi yapmadan sadece özgüven ve sosyal becerileri geliştirecek eğitici etkinlikler sunmak çok daha faydalı olacaktır. Planlanan etkinlikler çocukların gelişimlerini arttıracak ve asıl potansiyellerinin ortaya çıkmasını destekleyici bir rol oynayacaktır.


Sebepleri


Bireylerin yaşayabileceği algılama problemi sebeplerine ve tedavisine bakalım.


Elektronik Araçlar: Evlerimizde olduğumuz bu dönemde daha çok elektrikli aletlerin kirliliğine maruz kalmaktayız. Özellikle çalışan bireylerde sürekli ekrana bakmak ya da telefon ile görüşmek beynimizi yorduğundan algılama problemine yol açar.

Uykusuzluk: Uyku süremizde bir şaşma olduğunda vücudumuz dinlenemez ve bu sebeple yorgunluğumuz bizlerde algılama güçlüğü, dikkatsizlik gibi olumsuzluklar yaşatır.

Vitamin eksikliği: Bir bütün olan vücudumuz vitamin eksikliği yaşadığında da halsizlik, yorgunluk vb. sorunları gün yüzüne çıkarır. Özellikle B12, folik asit ve demir eksikliği beyin yorgunluğuna sebep olur.
Yukarıdaki algılama problemi belirtileri için, düzenli spor yapmalı ve sağlıklı bir uyku çekmeliyiz. Stres ve elektrikli aletlerden uzak durmaya gayret etmeliyiz. Ceviz, fındık, balık, yeşil sebze gibi besinleri hayatımıza daha çok katmalıyız.


Çocuklarda nasıl anlaşılır?

Nörolojik ve gelişimsel bir sorun olarak tanımlanabilen bir olaydır. Çocuklar için algılama problemi nasıl anlaşılır sorusunun cevaplarını inceleyelim.


*Dikkat ve odaklanma sorunu yaşanıyorsa
*İnsanlarla ya da arkadaşlarımız ile iletişim kurmakta zorlanıyorsak
*
Konuşmada zorluk yaşanıyorsa

*Yaşından daha az kelime kullanıyorsa
*
Yön bulma konusunda zorlanıyorsa

*Sık sık kaza ya da sakarlık yaşanıyorsa
*
Arkadaşlar ile iletişimde zorluk yaşanıyorsa
*
Koordinasyon gerektiren oyunlarda zorluk yaşanıyorsa (Bisiklet sürmek,  topu takip etmek gibi)

Bu durumları yaşıyorsak çocuğumuzun algılama güçlüğü çektiğini gösterir. Bir uzmandan yardım almak faydalı olacaktır.


Görülme sıklığı nedir?

Erkeklerde kızlara göre 3-4 kat daha fazla görülen bir durumdur. Genellikle okul çağına gelen çocukların %15-20’si kadarına konulan bir tanıdır.


Nasıl çözülür?

Algılama problemi yaşayan çocukların ebeveynleri oldukça endişeye kapılmaktadırlar. Ancak biz bu süreçte endişe yerine sakin kalmalarını ve süreci doğru yönetebilmeleri için uzmanlardan destek almalarını önermekteyiz. Öncelikle algılama problemi bir hastalık değil “farklılık” olduğu bilincinde olunmalıdır. Bu yüzden algılama problemi tedavisi için herhangi bir ilaç kullanımı söz konusu değildir. Çocuklar ile birlikte ailenin de yardım alması faydalı olacaktır. Beyin ile alakalı detaylı bir inceleme yapılmalı ve nesnel olarak problemi ortaya koymalıyız. Bir uzmandan yardım almalı ve kendi başımıza ilaç veya alternatif tıbbı kullanmamalıyız. Bu problemi fark ettiğimiz an uygulamaya geçmeliyiz. Akıllarda algılama problemi hangi doktora gidilir sorusu belirdiyse hemen sizleri aydınlatmak isteriz. Böyle durumlarda pedagog veya psikologlardan yardım almanızı önermekteyiz. Çocuk gelişimi uzmanlarına da danışabilirsiniz. Ayrıca tüm bu süreçte çocuğumuza olduğundan daha anlayışlı davranmalı ve bunun geçici bir süreç olduğunu kendimize kabullendirmeliyiz.