SAĞLIK

Balık, hamileler için vazgeçilmez olmalı

Abone Ol


Adana, Gaziantep ve Batman gibi yerlerde açtığı 11 balık işletmesiyle Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’ya balığı sevdiren adam olarak bilinen Cevat Gökalp, havalar soğuduğu ve avlanma yasağı kalktığı için balık bolluğu yaşandığını söyledi. Balıkların yağlanmaya başladığını ifade eden Gökalp, insanların sağlık için balığı daha çok yemesi tavsiyesinde bulundu. Omega 3 kaynağı ve kalp dostu olarak gösterilen balığın sağlıklı beslenme için şart olduğunu, çipura, levrek, çinekop, palamut, barbun, turna, gümüş, hamsi, istavrit, lüfer gibi cinslerin de tam zamanı olduğunu anlattı. Şimdiye kadar tezgâhlarda Marmara ve Ege hamsisi bulunduğunu ancak Karadeniz hamsisinin çıkmasıyla lezzetin arttığını söyleyen Balıkçı Cevat, “Okullar yeni açıldı. Özellikle bu mevsimde çocuklara bol balık yedirmek lazım ki zekaları artsın. Balığı çocuğa mutlaka sevdirmek lazım. Balıktan korkan veya balığı sevmeyen çocuklar için alternatif balık yemekleri yapılmalı. Mesela balık kıyma kebap, sütlü balık çorbası gibi yemekler, sofralarda yerini almalı.” dedi. Omurgası kırık çipura ve levrekten uzak durulması tavsiyesinde de bulunan Cevat Gökalp, “Çipura ve levrek alırken dikkatli olmak lazım. Hormonlu, omurgası kırık çipura ve levrekler, piyasada 5-6 TL ucuza satılır, bunları almamak lazım. Hormonlu olduğu için sağlıksızdır. Hormonlu balık yiyeceğinize tavuk yiyin, ondan iyidir. Omurgası kırık balıklar nasıl anlaşılır? Birincisi balık eğri olur, ayrıca kuyruğu da yana veya yukarıya doğru eğiktir.” diye konuştu.