POLİTİKA

Baykal: Din ve mezhep dayatmanın nelere yol açtığını görüyoruz

Abone Ol


"TBMM'Yİ HAKKI OLAN SAYGIN KONUMA TAŞIMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ"

Baykal, "Yaşadıklarımızın, gözlem ve birikimlerimizin ışığında siyasal kimliklerimizin ötesinde kuvvetler ayrımının ve Meclis üstünlüğünü yargı bağımsızlığının ve adaletin ve hukuk devletinin kıymetini bir kez daha kavramış insanlar olarak TBMM'yi hakkı olan saygın konuma taşımakla yükümlüyüz. Demokrasi özünde iktidar ile muhalefetin bir temel uzlaşma ve diyalog içinde çalışmasına dayanır. Bu da şeffaf olmayı hem Parlamento'da hem de yargıda hesap vermeyi göze alabilecek hükümetlerin varlığını gerektirir" diye konuştu.

"DİNCİ YA DA IRKÇI TERÖR KARŞISINDA EN SAĞLAM GÜVENCE CUMHURİYETİMİZİN TEMEL FELSEFESİDİR"

Baykal, "TBMM'nin önümüze gelmekte olan yeni tehditler, tehlikeler ve teklifler karşısında yine kendisine yakışanı yapacağına ve Türkiye'nin ateşe atılmasına izin vermeyeceğine inanıyorum. Dinci ya da ırkçı terör karşısında en sağlam güvence Cumhuriyetimizin temel felsefesidir. Bu en şerefli mirastır" dedi.

"BİZİM DEVLETİMİZ BİR IRK, KAN VE KAFATASI DEVLETİ DEĞİL SİYASİ BİR BİLİNÇ DEVLETİDİR"


Baykal, "Bizim devletimiz bir ırk, kan ve kafatası devleti değildir. Siyasi bir bilinç devletidir. İçine doğduğumuz değil içinde olmayı seçtiğimiz devlettir. Herkesin dini, inancı, mezhebi onun şerefidir. Ama siyasetimiz bir ırk, etnik kimlik, iman, soy sop siyaseti değildir. Olmamalıdır. Bu barış ve kardeşliğimizin güvencesidir" dedi.

"DEVLET YA DA CEMAAT ELİYLE DİN VE MEZHEP DAYATMANIN NELERE YOL AÇMAKTA OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Baykal, "Laikliği dinsizlik diye sunup tahrip etmenin devlet ya da cemaat eliyle din ve mezhep dayatmanın nelere yol açmakta olduğunu görüyoruz. Devleti cemaatleştirmenin sakıncalarını görenlerin artık devlet marifeti ile mezhep ve din dayatmanın sakıncalarını da göreceklerini umuyorum" dedi.