İflas başvurusunda bulunan Atlas Global Havayolları'ndan hâla resmi bir açıklama yapılmadı. 

Elinde bilet olanlar muhatap bulamıyor

İflas başvurusunda bulunarak uçuşlarını durduran Atlasglobal'den elinde bilet olanlar ne yapacağını bilemiyor, konuyla ilgili olarak şirketten kimseye ulaşılamıyor.

Yönetmeliğe göre yolcuya bilet ücretinin tamamının iade edilmesi gerekiyor. 

Ayrıca yolcuların tazminat hakkı da bulunuyor.

27 Kasım 2019 tarihinde uçuşlarına bir süre ara verdiğini açıklayan ardından 21 Aralık 2019 tarihinde uçuşlarına tekrar başlayan daha sonra ise yurt dışı uçuşlarını iptal eden Atlasglobal'in iflas ettiği iddia ediliyor. Şirketin çalışanlarına iflas hakkında bilgilendirme yaptığı öğrenildi.

Şirketten hiçbir yetkiliye ulaşılamıyor, kurum telefonları cevap vermiyor. Atlasglobal'den bilet alan vatandaşların bir kısmına para iadeleri yapılırken, pek çok kişiye henüz bir iade yapılmadı.

1,2 Milyon TL’lik yatırım

Deloitte Technology Fast 50 Türkiye 2019 ödülünü alan ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen 50 teknoloji şirketinden biri olan Teknasyon, özel çocuklar için mobil terapi çözümleri geliştiren Otsimo'ya yatırım yaptı.

200'den fazla ülkede, 55 farklı dilde, 1.5 milyardan fazla indirilmeye ulaşan Teknasyon Yazılım, Türkiye’deki yatırımlarına devam ediyor. Kullanıcılarının hayatında etki yaratan uygulamalara yatırım yapmayı amaçlayan Teknasyon Yazılım, bu bağlamda Otsimo’ya da etki ve ölçeklendirme odaklı bir yatırım gerçekleştirdi. 

Bu yatırım turunda Teknasyon’la birlikte Otsimo’ya tekrar yatırım yapan GBA, Growth Circuit ve Ünlü Yatırım’ın da yatırımlarıyla Otsimo bu turu 2 Milyon TL ile kapattı. 

Otsimo hakkında

Otsimo otizmli çocukların yoğun ve kaliteli bir eğitim almaları için çocuklara gereken ve eksik kalan eğitimin tablet bilgisayarlar aracılığıyla evde verilmesini amaçlar. 

Otsimo Çocuk, eğitsel oyunlar içeren bir uygulamadır. 

Bu uygulama birçok oyunu içinde barındıran bir platformdur. 

Çocuğun yaşına ve eğitim durumuna göre oyunlar sırayla açılmakta bu sayede eğitim çocuğun durumuna göre şekillenmektedir. 

Oyunların tamamı “Uygulamalı davranış analizi” (ABA: Applied Behavior Analysis) temel alınarak hazırlanmaktadır. 

Satışları artırdı

Konut satışlarında son 10 yılın en yüksek rakamına sahne olan bir yıl başlangıcı yaşandı. 

Konut satış adedi yüz bin bandını aşarak 113,6 bin adetlik rakamla, 2020 için çok olumlu sinyaller verdi. 

Aylık bazda yüzde 79’a gerileyen konut kredisi faiz oranlarının etkisi ipotekli satışlarda da kendini gösterdi ve söz konusu kalemdeki satışlar, yılın ilk ayında 42,2 bin adet olarak gerçekleşerek 50 bin adetlik hedefe doğru büyük bir hamle yaptı. 

Ekonomideki düzelme algısının yüksek olduğunu teyit eden bu satış rakamların, ilk el satışlardaki etkisi şimdilik sınırlı oldu. 

Geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 16 artış göstererek 36 bin adet olan ilk el satış rakamının, yılın ilk yarısında toplam satışlar içindeki payını daha da artırması bekleniyor.

Bu beklentimizin gerçekleşmesi için kamu bankalarında başlayan faiz indiriminin özel bankalara da yayılacak olması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyorlar.

Ki bu biraz zor görülüyor.

Çünkü her sektör gibi bankacılık da kâr amacını gütmektedir.

Ocak ayı konut satışları

AYİDER (Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği) Başkan Yardımcısı Mimar Ahmet Erkurtoğlu’nun açıklaması;

‘Konut satışlarında, hem geçen yılın hem de 2018 yılının aynı ayına göre 100 binin üzerinde konut satışı gerçekleştirmemiz sektörde artık çarkların döndüğü anlamına gelmektedir. 

Konut satışlarının geçen iki yıla göre yüksek seyretmesinin nedeni faiz oranlarının yüzde birin altına inmesidir ki ipotekli satışlarındaki yüzde 500’ün üzerindeki artış bunu göstermektedir. 

Bu yıl daha az konut üreteceğiz inşaat maliyetleri nedeniyle. 

Konut satışlarında daha çok biten konutların satışlarını göreceğiz ve aynı zamanda herkesin ulaşabileceği konutlar yapılacaktır. 

Yabancıya konut satışında da 50 milyarlık konut satışı yakalanabileceğini öngörüyoruz.’

Happy Moon’s Samsun’da!

Kuruluşunun 20’nci yılını geride bırakan Happy Moon’s, şubelerine yenilerini eklemeye devam ediyor. 

Yeni yıla hızlı bir başlangıç yapan Happy Moon’s, 30. şubesini Samsun City Mall AVM’de açtı. 

Toplamda 575 metrekarelik kapalı alan ile 323 metrekarelik bahçe alanına sahip ve 316 kişilik misafir kapasitesi olan restoran;  65 kişilik deneyimli ekibiyle hizmet vermeye başladı. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Happy Moon’s Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu, “Ulaşılabilir lüks kavramını tüm ülke geneline yaymayı düşünüyoruz. Bu kapsamda yakaladığımız büyüme trendini 2020 yılında da sürdüreceğiz” dedi.

İhracatta toleransı sıfır

Özellikle son yıllarda hızlanan küresel ısınma ile birlikte 200'den fazla meyveyi tehdit eden, ihracatta sıfır toleransı olan Akdeniz Meyve Sineği ile topyekûn mücadele başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye geneli 34 ilde başlatılan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede Ulusal Eylem Planı kapsamında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı turunçgil üretiminin önemli merkezlerinden Ortaca'da yapıldı.

Ortaca'da turunçgil üretiminin yoğun olduğu bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, tarımsal üretimin, bahçelerden sofralarımıza gelene kadar farklı süreçlerden oluştuğunu, bu sürecin içinde olan tüm tarafların birlikteliğinin başarıyı getirdiğini kaydetti.

Haksız baskı yapmayı durdurmalı

Çin, ABD'ye Çinli şirketlere haksız baskı yapmayı derhal durdurma uyarısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, online basın toplantısında, ABD'nin ticari sırları çalmak için şantaj yapma ve komplo kurma iddiasıyla Huawei'ye yönelttiği yeni suçlamalara yanıt verdi.

Geng, Çin hükümetinin öteden beri Çinli şirketleri piyasa ilkelerine ve uluslararası kurallara bağlı kalarak, dış ekonomi işbirliğini sürdürmeye teşvik ettiğini hatırlattı.

Geng, "ABD, son dönemlerde hiç kanıt sunmadan, devlet gücünü kötüye kullanarak, bazı Çinli işletmelere haksız bir şekilde baskı uyguluyor. Hem ahlaki duruşunu, hem de büyük bir ülkeye uygun imajını kaybetti " dedi.

Sözcü, bu tür ekonomik zorbalığın, ABD'nin her zaman ortaya koyduğu piyasa ekonomisi ilkelerini açık bir şekilde ihlal ettiğini ve ABD'nin güvenilirliği ile imajının yanı sıra, Amerikan şirketlerinin çıkarlarına ciddi zarar vereceğini vurguladı.

“Devlet sorumluluktan kaçamaz!”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İmar Kanunu'nda değişiklikler de içeren Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde konuştu.

2018 yılında çıkarılan imar barışı düzenlemesiyle 3194 sayılı İmar Kanunu’na getirilen geçici 16. madde kapsamında verilmiş olan yapı kayıt belgeleriyle devletin sorumluluktan özellikle de depreme karşı dayanıklılık sorumluluğundan kaçtığını söyledi. 

TBMM genel kurulunda konuşan Sındır, “Çevre ve Şehircilik Bakanı’na soru önergesi vermiştik ve öğrendik ki Kamu idarelerine ait yapılar için düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi sayısı yaklaşık 300 bin. Demek ki kamusal amaçlı yapıların neredeyse tamamı ya inşaat ruhsatı alınmadan yapılmış ya da sonrasında ruhsata aykırı işlemler, eklentiler yapılmış. Kamu ve özel olmak üzere toplamda yaklaşık 3.6 milyon yapıya yapı kayıt belgesi düzenlenmiş. Aslında, Yapı Kayıt Belgesiyle Devlet; 'yapı ruhsatsız, kaçak, depreme dayanıksız biliyorum ama görmezden geleceğim, yıkmayacağım ve ceza da kesmeyeceğim' diyor. Elazığ'daki gibi bir deprem meydana geldiğinde ise sorumluluğu da yapı malikine yüklüyor” dedi.

İzmir’de dört tesise daha güneş enerjisi 

İzmir Büyükşehir Belediyesi güneş enerjisiyle çalışan tesislerine dört tane daha ekliyor. Büyükşehir sürdürülebilir kent hedefi doğrultusunda Bergama Mezbahası’na 74, Aliağa İtfaiyesi’ne 68, Uzundere Çok Amaçlı Spor Salonu’na 35, Çiğli Aile Danışma Merkezi'ne 25 kilovatlık güneş panelleri kuruluyor.  

Bergama Mezbahası, Aliağa İtfaiyesi ve Uzundere Çok Amaçlı Spor Salonu’ndaki güneş panellerinin montajı tamamlandı. Üç tesis kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacak. Çiğli Aile Danışma Merkezi'ne kurulacak mini güneş santralinin ise yapımına başlandı. 

Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisi, Menderes’teki Solar Çamur Kurutma Tesisi, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı ve Spor Salonu, Seyrek Köpek Barınağı ve Selçuk Katı Atık Transfer İstasyonu İzmir’de yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilmiş elektriği kullanan diğer tesisler olarak sıralanıyor. ESHOT’un Buca’daki tesislerinde ise yine ESHOT’a bağlı elektrikli otobüsler güneş panellerinden üretilen elektrik ile şarj ediliyor.

ESBAŞ Çocuk Yuvası telekonferans yaptı

ESBAŞ Çocuk Yuvası, 5 Yaş Sınıfı öğrencileri, Dünyada yılın öğretmeni seçilen Nurten Akkuş’un öğrencileri ile telekonferans sistemi ile görüştüler

ESBAŞ Çocuk Yuvası - Uzay Kampı işbirliğinde 73 ülkeden 12 bin öğretmen arasından ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nü kazanan Samsun'un Salıpazarı ilçesinde anaokulu müdürlüğü yapan Nurten Akkuş ile iletişime geçildi.

‘Erteleme yetmez’ dedi, ihale iptal edildi

Ayvalık İlçesindeki Koylar ve Tabiat Parkı’nı ihale ile kiraya vermek isteyen Tarım ve Orman Bakanlığı’na, kiralamaya karşı çıkan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin’in, önceden beri takip ettiği  ve EMİTT fuarının 3.gününde istanbul'da başlattığı “KİRALANMA İHALESİNE HAYIR”  kampanyası ile birlikte Ayvalık’ta bulunan STK’lar, Siyasi Partiler ile tüm Ayvalık halkı karşı koyup el ele vererek ihaleyi önce 25 Şubat 2020 tarihine çekmeleri Ayvalık halkını az da olsa mutlu etmişti.

“İhale tamamen ortadan kalkana kadar Ayvalık halkı diken üzerinde olacak.” diyerek açıklama yapan Mesut Ergin bahse konu yerlerin Ayvalık Belediyesi'ne verilmesi gerektiği belirtmişti.

Mesut Ergin  12.02.2020  akşamı sosyal medyadan bir teşekkür yazısı ile birlikte Ayvalık Halkına müjdeyi verdi. 

Belediyeden Mesut Ergin imzası ile yapılan paylaşımda “Milli Parklar Şube Müdürlüğünden alınan bilgi gereği Bakanlık İhale Komisyonunun 25.02.2020 tarihinde yapılacağı duyurulan ihaleyi iptal ettiği öğrenilmiştir.

Gözümüz aydın,emeği geçen herkese,Ayvalık adına ,çocuklarımız adına,geleceğimizi adına,teşekkür ediyorum” dedi.

Güven için...

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Konyaaltı'ndaki Duba kazığını açıkladı: 

‘2020 yılı fiyatı 53 lira olan beton duba, 2 yıl önce 1050 liraya alınmış. 1751 adet beton duba için toplam 1 milyon 838 bin lira ödenmiştir. 53 liradan 1751 beton dubanın günümüz fiyatı yaklaşık 93 bin liradır.’

AKP nin bunun yapanlardan hesap sormasını bekliyoruz. 

Sayıştay raporları da didik didik edilmeli. 

Hani yolsuzlukları bitirecektiniz?

Biz burdayız...

Kim olursa olsun, ister damat ister akraba hesabı sorulmalı ki, moralimiz yükselsin, güvenimiz artsın...

Bu arada belirtelim:

Anlatamadıkları da var başkanın. 

Örneğin, yere döşenen kaldırım taşlarının toplam maliyeti (İşçilik dahil) bir milyon TL civarında. 

İhale bedeli 18 milyon.

DİP EKSPRES

İzmir’in ilçe ilçe konut stoku rakamları açıklandı’

İzmir’in ilçe ilçe güncel stok rakamlarını seri ilan siteleri ve yapımı devam eden/tamamlanan konut projelerinin satışa sunduğu konut rakamlarında yola çıkarak araştırma yapan gayrimenkulpr.com sitesi, İzmir’in gayrimenkul stoku verilerini açıkladı. 

Başlık olarak;

‘İzmir'in Konut Stoku 85 Bin'e Yükseldi’

Veya

‘İzmir’de Fiyatlar Köpürtüldü’

Ya da;

‘İzmir’in Cazibesi Artacak Algısı İle Fiyatlar Köpürtüldü, Gayrimenkul Stoku Arttı’ diyebiliriz.

Son 5 yılda hızlı göç alan İzmir’de konut stoku artmaya başladı. 

Teknoloji odaklı faaliyet gösteren gayrimenkulpr.com sitesi, hürriyetemlak, sahibinden ve ilanlara yansımayan konut projelerinden yola çıkarak İzmir’in ilçe ilçe konut stoku verilerini açıkladı. 

Geçtiğimiz yıla oranla konut stokunda yüzde 12 oranında artışın gözlendiği İzmir’de, güncel konut stoku tam 85 Bin’e yükseldi

Gayrimenkul PR şirketi, yaptığı araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. 

Seri ilan sitelerinin verileri ve inşaatı devam eden veya tamamlanmış satışa sunulan konut rakamlarından yola çıkarak İzmir'in konut stoku verilerinin 85 Bin’e yükseldiği açıklandı

İşte İzmir ilçe ilçe konut stoku rakamları

Aliağa: 908

Balçova: 1458

Bayındır: 99

Bayraklı: 2042

Bergama: 770

Beydağ: 3

Bornova: 3.166

Buca: 6.630

Çeşme: 4.087

Çiğli: 3.071

Dikili: 1.263

Foça: 840

Gaziemir: 1705

Güzelbahçe: 1175

Karabağlar: 4137

Karaburun: 510

Karşıyaka: 7.765

Kemalpaşa: 1187

Kiraz: 16

Kınık: 31

Konak: 3540

Menderes: 3043

Menemen: 1587

Narlıdere: 1200

Ödemiş: 878

Seferihisar: 2150

Selçuk: 354

Tire: 518

Torbalı: 2897

Urla: 2905

İnşaatı tamamlanan veya devam eden ilanlara yansımayan sıfır konutlar: 25 Bin.

İzmir sınırlarında konut projelerinin internet sitelerinde yayınlanan konut adedi baz alınmıştır. 

Bu rakam, ilçelere göre dağıtılmamıştır

Stoklar arttı...

İzmir’in Cazibesi Artacak Algısı İle Fiyatlar Köpürtüldü, Gayrimenkul Stoku Arttı’

İzmir’deki konut stokundaki artışı analiz eden Gayrimenkul PR şirketi, şu değerlendirmeleri yaptı;

‘İzmir’in cazibesi artacak’ algısı üzerinden konut fiyatlarının köpürtülmesi sonrası, gerçek alıcılar, aynı kalitedeki gayrimenkulü çok daha uygun fiyata alabilecekleri alternatiflere yöneldi. Çeşme örneği unutulmamalıdır… 2019’da Çeşme’de fiyatlar şişirilmişti ve çok sayıda sıfır konut piyasaya girince 2019 yılında Çeşme’deki gayrimenkuller yüzde 26 oranında değer kaybetmişti. 

Aynı durum İzmir’in geneli için söylenebilir. 

Konut fiyatlardaki köpürtülme devam ederse, İzmir’den gayrimenkul almak isteyen gerçek alıcılar kaybedilmeye devam edecek

Stokun artmasının diğer nedeni ise gayrimenkul satış-pazarlamasında uygulanan klasik yöntemlerdir. 

Bugün 1 gerçek alıcı için en az 10 farklı gayrimenkul alternatifi oluşmuştur.

İnşaat firmaları, mülk sahipleri ve emlak ofisleri, aynı yöntemlerle ve aynı şekillerle pazarlama yapmaktadırlar. 

Bu yöntemler, gerçek alıcıları çekmeye yetmemektedir. 

Günümüzde ilanı girip, müşterinin aramasını bekleme dönemi geride kalmıştır. 

Satışa sunulan gayrimenkulün, fiyat/zaman perspektifinden yola çıkarak, kısa sürede ve karlı satılabilmesi için, talebi artıran stratejik çalışmaların yapılması gerekmektedir