Esnaflar, binanın sağlam raporları olduğunu iddia ederek, yıkım kararına karşı çıkıyorlar.

Yıkım Kararına Tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı aldığı Çankaya Katlı Otopark ve Alışveriş Merkezi, içindeki esnaflar için endişe kaynağı haline geldi. Esnaflar, binanın sağlam raporlara sahip olduğunu savunarak, karara tepki gösteriyorlar.

Sağlam Raporların Varlığı İddiası

Otopark içerisinde 35 yıldır iş yapan esnaflardan Ahmet Arpacı, binanın yıkılması için uzun süredir mücadele verildiğini belirtti. İki ayrı firmanın otopark için sağlam rapor verdiğini ve bu raporların dosyalarda bulunduğunu ifade eden Arpacı, esnafın otoparkı boşaltma süresinin sona ermesine rağmen direnişlerini sürdüreceklerini vurguladı.

Belediye Başkanından Görüşme Talebi

Melike Dikmen adlı bir başka esnaf ise, belediye başkanından randevu talep ettiklerini ve durumları hakkında bilgi almak istediklerini dile getirdi. Dikmen, binanın yıkılmadan önce yeni bir otopark yapılmayacağına dair kendilerine söz verildiğini ancak şimdi durumun farklı olduğunu ifade etti.

Esnafın Endişeleri

Esnaf Beşir Daş, otoparkın yıkılması durumunda çarşının büyük zarar göreceğini belirtti. Çünkü otoparka gelen araçların çoğunun alışveriş yapan müşterilere ait olduğunu ifade etti ve sağlam olmasına rağmen yanlış beyanlar nedeniyle tahliye kararı alındığını iddia etti.

“Sağlam raporları mevcut”

Otoparkın içerisinde 35 senelik esnaf olan Ahmet Arpacı, iki senedir otoparkı yıkmak için uğraşıldığını anlattı. İki tane firmanın otopark için sağlam raporu verdiğini kaydeden Arpacı, “Bir tane çürük raporu veren firmayı belediye baz alarak mahkemede bizim kaybetmemize sebep oldu. Sağlam raporları da dosyalarda var. Şuanda burayı boşaltmak için 3 günümüz kaldı. Otopark boşaltıldığı zaman Kemeraltı esnafı, arabayı nereye koyacak? İzmir’e dışarıdan gelen halk arabasını nereye koyacak? Günde 3 bin 500 araç buraya girip çıkıyor. Bu otoparkı kapatmak demek, İzmir’i bitirmek demektir. Eğer burası sağlam değilse yenisini yapsınlar eskisini yıksınlar. Gerekirse biz beraber yıkalım. Biz başkanla görüşmek istiyoruz” diye konuştu.

İzmir'de zeytin ve kahve tutkunları için çift fuar İzmir'de zeytin ve kahve tutkunları için çift fuar

“Yaklaşık bir hafta önce bize tebligat geldi”

Belediye başkanından randevu talebinde bulunan esnaf Melike Dikmen de, seçimlerden önce otoparkın yenisinin yapılmadan eskisinin yıkılmayacağına dair kendilerine söz verildiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Yaklaşık bir hafta önce bize tebligat geldi. Bu tebligat 7 gün içinde burayı boşaltmamıza dair. Üç günümüz kaldı. Biz belediye başkanımızdan randevu istiyoruz. Bize ne olacağına dair bir şey söylenmesini istiyoruz. Eğer bu bina riskliyse zaten biz de altında olmak istemeyiz. Bu binanın iki tane sağlam raporu var. Biz bu sağlam raporlarına ulaştık aslında; ama sonra bir şekilde belgeler yok oldu.”

Binanın yüzde 51’inin vakıflara, yüzde 49’unun ise belediyeye ait olduğunu aktaran Dikmen, otopark içerisinde yaklaşık 50 esnafın bulunduğunu belirtti.

Çarşının otopark sayesinde beslendiğini vurgulayan esnaf Beşir Daş, “Buraya gelen araçların yüzde 80’i alıcı müşterilerden oluşuyor. Sağlam olmasına rağmen yanlış beyanlar tahsil ettirildi” diye konuştu.

Editör: Nurican ALBAYRAK