CHP'de 35. "Olağan" Kurultay toplandı.
Olağandışı olması gereken her şeyin olağanlaştığı bir ülkede CHP de duruma ayak uydurdu. Başarısızlığa bağlı olarak "olağanüstü" olması gereken CHP Kurultayı, olağanlaştı.
Bitmeyen terör, kan, acı, kin, nefret... Yanıbaşımızdaki savaş.
Mülteciler. Tarikatların devlet erkini kontrol mücadelesi.
Yoksulluk. Neoliberal saltanat.
Normal şartlar altında olağandışı olarak değerlendirilmesi gereken şeyler, gündelik yaşamın parçası haline geldiler. Sıradanlaştılar. Alıştık.
Bu koşullarda iktidara benzeyen bir "muhalif" (?) düzen de inşa edildi.
Ben Türkiye'de siyasetin son on yıldaki dizaynını Rusya'ya benzetenlerdenim. Rusya'da iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin dışında iki siyasi parti sistemde etkin. Solda Züganov'un Komünist Partisi, sağda Jirinovski'nin Liberal Demokrat Partisi. Üç parti de "sistem" konusunda büyük bir uzlaşı halinde.
AKP'nin kurmayı arzuladığı sistem elbette Birleşik Rusya Partisi'nin sisteminden farklı. Onu tartışmıyorum. Türkiye'de sistemin belirleyici öğesi Atlantikçilik iken, Rusya'da Avrasyacılık, tamam.
Ancak her iki ülkede, düzeni inşa etmeye çalışan siyasi hareket, muhalefeti de kendine benzetiyor gibi geliyor bana.
Ne yazık ki bu açıdan bakıldığında, (Y)CHP, sol görünüşlü bir Atlantikçi, MHP sağ görünüşlü bir Atlantikçi, HDP etnikçi Atlantikçi, AKP de koşullara göre renk değiştirebilen, kimi zaman milliyetçi, kimi zaman açılımcı, kimi zaman İsrail karşıtı, kimi zaman İsrail müttefiki... uzatmaya gerek yok, ancak son tahlilde Atlantikçi bir siyasi oluşum.
Diğer partileri bilmem ama CHP, bu koşullarda, oyunbozan bir aktör olmalıydı oysa. Emperyalizme karşı mücadele sürecini yöneterek kurulmuş bir siyasi partiye yakışan buydu.
Oysa CHP de olağanlaştı. Hepinizin bildiği bir operasyon sonrasında sistemle uyumlulaştırıldı. Oyuna dahil oldu. YCHP oldu.
CHP yönetim kadrosunun açılımcılığı sizleri yanıltmasın. Açılımcılık sistem karşıtı bir hareket değil. Tam tersine sistemin gereği, sistemin turnusol kağıtlarından biri. AKP destekçisi görünerek sistemde rol üstlenebileceğiniz gibi, AKP karşıtı görünerek de rolünüzü oynayabilirsiniz. Yarın AKP de yeniden açılıma meyleder, kader birlikteliğiniz gün yüzüne çıkar...
Siyaset o kadar göründüğü gibi olan bir şey değil...
CHP yönetimi başarısız. Stratejisiz. Ümitsiz. Hepsinden vahimini söyleyeyim; kaygısız.
Kurultay değişim kurultayıymış. Bu kadar da insan aklıyla alay edilir mi canım kardeşim?
Neyin değişimi?
Başarısızlık. Bir daha başarısızlık. Bir daha başarısızlık. Bir daha.
Her kurultayda değişim söylemi.
Sonra aynı zihniyet yeniden parti yönetiminde...
Sonra başarısızlık.
Sonra yeniden değişim söylemi...
Sonra aynı zihniyet yeniden parti yönetiminde...
Sonra yeniden başarısızlık....
Değiştirdiğiniz şey partinizi partiniz yapan ilkeler oldukça başarısızlığa mahkumsunuz.
Değiştirmediğiniz iki şey, parti amblemi ve ismi kaldı.
Bari onları da bir sonraki başarısızlığınız sonrasındaki olağan değişim kurultayınızda "olağan" bir biçimde değiştirin de söylenecek söz kalmasın.