CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, Kiraz'da merkezden uzak, AKP'nin daha çok oy aldığı mahallelerde çalışma yaparken şunları söyledi:

'Özellikle bölgemizin tarımda marka olma potansiyeli varken, iktidarın yanlış politikalarından dolayı çiftçilerimiz kazanamaz hale gelmişler. Artan maliyetinden dolayı kirazı bu sene döktüğünü söyleyen çiftçilerimiz var.

Kestane ağaçları hastalıktan kuruduğu için asıl gelirleri olan kestaneden de beklediklerini alamamışlar.

Çiftçilerimizin hepsi kredi ile yaşamaya mahkum bırakılıyor.

Krediyi ödeyemediklerinde ise tarlalarını satıyorlar.

Doğru bir üretim politikası olmadığı için çiftçilerimiz üretemiyor.

Ülkemizin tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılığı artıyor.

İlçemizde kooperatif ile çiftçilerimizin sorunlarını çözmeye çalışacağız. İğdeli Kooperatifi'ni ziyaret ettim.

Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Top ve kooperatifçi arkadaşlar ile çiftçilerimizin yaşadığı mağduriyetlerin nasıl giderilebileceği, kooperatifin geçmişi ve gelecek vizyonu ile ilgili konuştuk. Sorunların çözümü mümkün' diye konuştu.

Ekonomik yardım paketi görüşmeleri yine tıkandı

Beyaz Saray ve Kongre'deki Demokratlar Corona virüsü salgınının ekonomik etkilerini hafifletmeyi amaçlayan ekonomik yardım paketinde yeniden görüşmelere başladı.

Ancak görüşmelerde yine ilerleme sağlanamadı.

Beyaz Saray ve Kongre'deki Demokratlar arasındaki görüşmeler tıkanmıştı. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Perşembe günü Beyaz Saray Genel Sekreteri Mark Meadows ile yaptığı görüşmenin, "Corona virüsü krizi çok sayıda kişinin hayatını ve geçim kaynaklarını yok ederken, Beyaz Saray'ın Amerikan halkının ihtiyaçlarını görmezden gelmeyi sürdürdüğünü net bir şekilde gösterdiğini'' söyledi.

Pelosi ve Senato'daki Demokratlar'ın lideri Chuck Schumer, Maliye Bakanı Steven Mnuchin ve Mark Meadows ile en son Temmuz ayı sonunda görüşmüştü. Corona virüsü salgını sebebiyle işsiz kalanlara eyaletlerin belirlediği yardımın dışında haftalık takviye 600 dolarlık yardımın süresi de Temmuz ayı sonunda dolmuştu.

O zamandan bu yana Corona virüsü salgını sebebiyle işsiz kalan ve işsizlik yardımına başvuranlar bu ek yardımı alamıyor.

Okullar açılırken endişeler de artıyor

Corona virüsü salgınının birçok okul binasının kapanmasına ve derslerin çevrimiçi ortamda yapılmasına neden olduğu Amerika'da yeni okul yılı başlıyor.

California'daki Oakland Teknik Yüksekokulu öğrencileri kitaplarını ve evde kullanmak üzere dizüstü bilgisayar gibi bazı teknolojik malzemeleri almak için sıraya girdi.

Oakland okul bölgesine göre 50 bin öğrencinin neredeyse yarısı uzaktan eğitim için gereken teknik donanımdan yoksun. Bu kriz ülke genelindeki tüm okulların yaşadığı bir durum.

Amerika genelinde 13 bin okul bölgesi bulunuyor.

Her bölge yeni öğretim yalında nasıl bir yol izleyeceğine kendi karar veriyor.

Kimi bölgeler yüz yüze eğitim, kimileri de tamamen internet üzerinden eğitime geçecek.

Ancak bir yandan vaka sayısında patlama yaşanan bölge sayısı artıyor ve ufukta okullarına açılmasına yetişecek etkili bir aşı görünmüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Corona salgını ilan edip okulların aniden kapanmasının üzerinden 6 ay geçti. Araya yer yer karantinada geçen, özetle her zamankinden farklı bir yaz tatili girdi.

ABC televizyonu ve Ipsos şirketinin ortaklaşa düzenlediği ankete göre Amerikalıların yüzde 55'i devlet okullarının açılmasına karşı. Çocuklarını okula göndermek istemeyen ebeveyn oranı ise Haziran'da yüzde 54'ken Temmuz sonunda yüzde 44'e düştü.

Kampüslerde eğitime başlayan üniversitelerden alarm zillerinin yükselmesi gecikmedi. Mesela Alabama Üniversitesi'nde 500'den fazla vaka görüldü, Missouri Üniversitesi'nde 160 vaka tespit edildi. Özetle yakında vakalarla başa çıkamayan birçok üniversite uzaktan eğitime geçebilir.

İş stratejisi ve danışmanlık şirketi McKinsey and Company'ye göre 26 milyon 800 bin kişi; yani Amerika'daki işgücünün yaklaşık yüzde 16'sı çalışabilmek için okullara ya da okul öncesi eğitim ve bakım sağlayan kurumlara bağımlı.

DİP EKSPRES

Nasdaq'ın rakibi Star

Geçen ay Çin, Shanghai Menkul Kıymetler Borsası (SSE) Bilim ve Teknoloji İnovasyon Kurulu'nun birinci yıl dönümünü kutladı. Bir yaşını kutlayan Star Market, Amerika Birleşik Devletleri'nin Nasdaq'ı için bir rakip yaratan, ABD veya Hong Kong borsalarından farklı bir merkezde halka arz etmek isteyen teknoloji firmaları için iyi bir alternatif oluşturmayı amaçlayan yeni bir borsa.

STAR market olarak da bilinen borsa pazarının ilk faaliyet yılındaki şaşırtıcı performansı her beklentiyi aşarak, bu yılki küresel halka arz sıralamasında Nasdaq'ın ardından ve Hong Kong'dan önce ikinci sıraya ulaştı.

Bu haftadan itibaren Shanghai, teknoloji şirketleri için geçerli bir platform sunma konusunda yalnız olmayacak çünkü Shenzhen Borsası'nın yaklaşık 1,3 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip teknoloji kurulu ChiNext'in devam eden benzer reformları başlattığı bildirildi.

Ayrıntılı olarak, ChiNext günlük ticaret bandını ikiye katlayacak ve şirketler, daha önce yüzde 10'luk bir sınıra kıyasla, günlük bazda yüzde 20'ye kadar yükselip düşebilecek. İşlemlerin ilk beş gününde işlem hacmine herhangi bir kısıtlama getirilmeyecek. Beijing FengShangShiJi Culture Media ve Yangling Metron New Materia, bu büyük reformun sunduğu fırsatı yakalayıp 18 şirketten oluşan bir grubun parçası.