Çin'de Koranavirüs çıktıktan sonra bizde göbek atanlar çıkmıştı. Çin'deki fabrikalar kapanınca, bütün dünya bizim kapımızı çalacaktı. Ama böyle olmadı. Belki de çoğunluk 'Keşke böyle olsaydı' diye aklından geçiriyordur.
Ama şunu söyleyeyim: Bazı fabrikalar açılmaya başladı. OECD yetkilileri ise 'Çin ekonomisi uzun vadede iyi yönde seyredecek' diyorlar. Şimdi size haberi okuyayım (yazayım). Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü'ne bağlı (OECD) Çin Ekonomisi Araştırma Ofisi Başkanı Margit Molnar, yeni koronavirüsünden (Covid-19) kaynaklı salgının Çin'e getirdiği sınamalara karşın Çin ekonomisinin uzun vadede iyi yönde seyretmeyi sürdüreceğini söyledi.
OECD, Covid-19 salgını nedeniyle geçen günlerde 2020 için küresel ekonomik büyüme beklentisini düşürmüştü.
Birinci çeyrekteki ekonomik büyüme, yıllık büyümede önemli rol oynadığından bu yıl için Çin'le ilgili büyüme beklentisi de aşağı çekilmişti. Ancak OECD Çin Ekonomisi Araştırma Ofisi Başkanı Margit Molnar, Çin Medya Grubu'na (ÇMG) verdiği özel röportajda, uzun vadede Çin ekonomisinin iyi yönde seyretmeye devam edeceği görüşüne katıldığına dikkat çekti.
"Çin ekonomisinin genel durumu değişmedi. Çin'in büyüme potansiyeline inanıyorum, çünkü yapısal reformların gücü son derece yüksek." ifadelerini kullanan Margit Molnar, Bahar Bayramı tatilinde patlayan salgının Çin'de ekonomik faaliyetlerin askıya alınmasına neden olmasına karşın Hubei eyaleti hariç Çin'in diğer eyaletlerinde iş ortamının normale döndüğüne işaret etti. Molnar, işbaşı yaptıktan sonra çalışanların kitleler halinde hastalanmasının önüne geçilmesinin önemini vurguladı.

KOBİ'lere yönelik önlemler çok önemli

Ekonominin kılcal damarları olarak nitelendirilen küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), istihdamda istikrarın korunması ve halkın yaşamının teminatı konularında önemli rol oynuyor. Dolayısıyla salgın karşısında KOBİ'lerin durumu kamuoyu tarafından da yakından takip ediliyor. Çin hükümeti KOBİ'lere destek olmak için maliye, finans ve sosyal sigorta gibi alanları kapsayan bir dizi tedbir ortaya koydu. Söz konusu tedbirlerin gerekliliğini savunan Molnar, sözlerine şöyle devam etti:
Bu tedbirler çok gerekli.
Aksi takdirde KOBİ'ler daha büyük darbe alabilir. KOBİ'lerin çoğunun mali durumu büyük işletmelere kıyasla iyi sayılmaz, likidite sorunları yaşamaları daha muhtemel. O yüzden üç ay içinde KOBİ'lerin sorunlarına çözüm getirmek çok önemli. Hem normal faaliyetlerini sürdürmeleri, hem de personellerinin masraflarını düşürmeleri gerekiyor.

İnternetin getirdiği esnek yapı test edildi

"İş ve eğitim faaliyetlerini internet üzerinden sürdürmek, Çin ekonomisinin esnekliğinin bir göstergesi. Böyle bir esneklikle daha büyük sınamaların da üstesinden gelinebilir. Ayrıca hükümet işlerinin de dijital ortamda gerçekleştirildiğini gördüm. Mesela vergiler internetten ödenebiliyor. Çok önemli bir tedbir bu, hem tasarruf sağlıyor hem de ekonomik verimliliği artırıyor" diyen Molnar, açıklamalarını şöyle sürdürdü: İlerleyen dönemde Çin hükümetinin kırsal bölgelerdeki sağlık ve eğitim sistemlerini güçlendirip, halkın sağlık sigortası kapsamı ile gücünü artıracak ve Çin ekonomisi bundan büyük fayda görecek.

Dewilux markasıyla Modeko'da

DYO, 4-8 Mart 2020 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı'nda Dewilux markası ile yer alıyor.
"MODEKO 2020 İzmir Mobilya Fuarı" 31. kez düzenleniyor. Uluslararası bir fuar olan MODEKO 2020, 4-8 Mart 2020 tarihleri arasında İzmir'de gerçekleşiyor. Türkiye'den ve dünyanın birçok yerinden sektör temsilcilerinin katıldığı fuarda, 200 firma 1000'in üzerinde ürünüyle yer alıyor. Fuara katılan firmalar arasında yer alan Türkiye'nin en köklü boya markası DYO, fuarda Dewilux mobilya boyalarını tanıtıyor.
Kurulduğu 1954 yılından bu yana sektör liderliğini korumaya devam eden DYO, Ar-Ge çalışmalarına yönelik yaptığı yatırımlarla Dewilux ürün portföyünde yer alan mobilya boyalarındaki yeniliklerini sergiliyor.

DİP EKSPRES

Kadınlara anlamlı destek!

Çağrı Merkezleri Derneği bünyesinde, sektördeki kadınların kariyer gelişimlerinin desteklenmesi ve daha fazla kadın yönetici yetiştirilmesi çalışmalarının da içerisinde yer alacağı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu kuruldu.
ÇMD'nin 11 yıllık geçmişinde ilk kadın Yönetim Kurulu Başkanı olan Rengin Ağılönü, 'Sektör yöneticileri olarak, kadın liderler yetiştirilmesini sağlamak, ileride yerimizi devredeceğimiz kadın liderlerimizi desteklemek bizim sorumluluğumuz. Hikayelerimiz farklı, yolumuz ortak' dedi. Türkiye genelinde çağrı merkezlerinde 108 bin kişi çalışıyor ve çalışanların yüzde 66'sını kadınlar oluşturuyor. Sektör, kadınlara sunduğu istihdam fırsatıyla diğer iş kolları için rol model niteliği taşıyor.