Ergenlik dönemi insanlarda meydana gelen ani ruh ve fiziksel değişimlerin yaşandığı yetişkinliğe geçiş evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenliğe giriş için kesin bir zaman yoksa da genel olarak kızlar 9-13 yaş arasında ve erkeklerden daha erken ergenliğe girerler. Fiziksel olarak değişimin çok yaşandığı bir dönemdir.
Ergenlik dönemi hem çok zor ve bir o kadar da kişiliğin şekillenmesinde önemli bir evredir... Ergen, yaşadığı hayata ve vücudunda ki değişimlere adapte olmaya çalışır.
"Bu ben miyim?", "Vücudumdaki değişimler neyin nesi?", "Sesime neler oluyor?" gibi sorular sorarak fiziksel değişimlere bazen ayak uyduramayabilir ve bu ergenin aslında hala ergenliği kabul edemeyeceğinin göstergesidir. Bu dönemde otoriteye karşı gelme, söz dinlememe, hata bulma, hiçbir şeyi beğenmeme, en iyisini ben bilirim düşüncesi hakimdir. Ailenin koymuş olduğu kuralları ezmek isteyecektir. Ergenliğin olumlu ve kişiliğin sahiplenilmesin de ergenin olduğu kadar ailenin de çok büyük bir payı vardır. Bu dönemin çok sağlıklı bir şekilde atlatılması gerekir. Aile, trans halinde olan ergenin bu durumun gayet normal olduğunu ve bu durumu kabullenmesini ergene aşılatmaya çalışmalıdır. "Biz senin yanındayız ve senin bulunduğun durumu çok iyi anlıyoruz" mesajını bireye vermelilerdir. Aileye bu durum da önemli bir görev düşmektedir. Yargılayıcı ve saldırgan tutumu benimsemek yerine daha ılımlı bir şekilde yetişkine yaklaşmalı ve ortak bir yol benimsenmelidir. Erkeklerde ve kızlarda ergenlik dönemi işleyişi çok farklı seyir eder ve belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Ergenlik dönemindeki en temel belirtiler

Kızlarda
1)Vücut ağırlığı artar, boyları 10-20 cm uzar.
2)Göğüsler de belirgin olarak büyüme başlar.
3)Adet kanaması başlar.
4)Genital bölgede ve koltuk altların da tüylenme başlar.
5)Seste belirgin bir incelme görülür.
6)Deri yağlanması ve sivilceler çıkmaya başlar
Erkeklerde
1)Vücut ağırlığı artar, boyları 10-30 cm uzar.
2)Erkeklere has olarak yüzünde, kollarında, genital bölgesinde tüylenme başlar.
3)Ses kalınlaşır ve çatallaşmaya başlar.
4)Deri yağlanması ve sivilceler çıkmaya başlar.

Eda Ede kimdir?

Orta ve lise öğrenimimi Adıyaman'da tamamladım. Kıbrıs Yakındoğu  Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Adıyaman Toplum ve Ruh Sağlığı Merkezi, Adıyaman 82. Yıl Devlet Hastanesi ve Güven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde iş tecrübelerim oldu. İzmir'de yaşıyorum. Mesleğimle ilgili Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI), cinsel terapi eğitimi, aile ve çift terapisi, boşanma adaptasyonu eğitimlerini aldım. Ailelerin dağılmasına neden olan cinsellik ve boşanma sonrası zorluk çekenlere destek olmaya çalışıyorum. Ergen psikolojisi, çocuklara cinsel konuların nasıl anlatılması gerektiği, çocuk eğitiminde ailelerin bilinçlenmesi, kadınların toplumdaki bastırılmış sorunları ve hayatın maruz bıraktığı güncel psikolojik problemler ve çözüm yolları konusunda paylaşımlarım olacak. Şimdiden iyi okumalar...