Bayramın ilk töreni, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tümgeneral Yusuf Ziyaddin Cavlak, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serhat Sözbir, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Şenol Çeliker, garnizonda görevli askerler, emniyet mensupları, siyasi partilerin ilçe başkanları, STK temsilcileri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar bu törene katıldılar. Foça Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sunulan çelenek, Atatürk Anıtı'na sunulduktan sonra saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Resmi törenin ardından bazı siyasi parti ve STK temsilcileri de anıta çelenklerini koydular.

foça 23 nisan

Jandarma Komando Okulu Tören Alanı'nda gerçekleşen kutlama programına ise ilçe protokolü yanı sıra yüzlerce vatandaş da katıldı. Çocukların rengarenk giysileriyle süslediği alanda, aileler de çocukların sevincine ortak oldu. İlçe protokolü üyeleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşların bulunduğu noktalara giderek bayramlarını kutladılar. Milli Eğitim Müdürü Yüksel Akar'ın açılış konuşmasının ardından Foça Kaymakamı Mehmet Türköz, günün anlam ve önemini vurgulayan bir konuşma yaptı.

“ULUS MEYDANI BİR MİLLETİN YENİDEN DOĞUŞUNA ŞAHİT OLUYOR”

TBMM açılışını ve egemenlik ilanını coşkuyla anlatan Türköz;  “Yıl 1920 yılı. Nisan Ay’ının 23.’ü saat 13.45. Günlerden Cuma. Meclisin önündeki kalabalık gelecek müjdeli haberi bekliyor. Günlerdir adı konulan ancak konuşulmayan egemenliğin, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ayak sesleri geliyor. Çoluk çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, tek beden tek yürek oluyor. Anafartalar'ın, 19 Mayıs’ın, Sivas’ın, Erzurum’un heybetiyle kendinden emin, gururlu, inançlı Mustafa Kemal çıkıyor, salonda alkışlarla. Ulus Meydanı bir milletin yeniden doğuşuna şahit oluyor. 23 Nisan 1920 Büyük Türk Milletinin milli iradeyi her türlü gücün üstünde tuttuğunun ilanıdır. Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir ilkesinde birleşen meclisimiz milletimizin istiklalinin ve istikbalinin güvencesi olmuştur. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşı’mızın kahramanlarını, vatanımızın bekası için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, birinci meclisimizin üyelerini, kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Milli iradenin attığı yer olan bu destansı meclisin ilelebet payidar olmasını diliyor, açılışının 104 yılını, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı gönülden kutluyorum.“  İfadelerini kullandı.

Lal Denizli'nin Germiyan Mahallesi Ziyareti Lal Denizli'nin Germiyan Mahallesi Ziyareti

Foça Kaymakamı Türköz'ün konuşmasının ardından, ilçe okulları arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Öğrencilerin, gün dolayısıyla okudukları şiirler, yapılan folklor, dans ve sportif gösterilerle renklenen kutlama programı, Foça Jandarma Komutanlığı mensubu askerlerin yüksek kuleden koşarak bayrak açmaları ile coşkuyla sürdü.

Rengarenk giysileriyle bayram coşkusunu en yoğun yaşayanlar, tören alanında gönüllerince eğlenen okul öncesi yaştaki çocuklardı.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama programı, saat 20.00'de gerçekleştirilecek olan Fener Alayı ile devam edecek.

Muhabir: HABER MERKEZİ