Ünlü iktisatçılar of. Dr. Emre Alkin, Prof. Dr. Işın Çelebi ve Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisi 2020 tahminlerini açıkladı.
Prof. Dr. Emre Alkin ve Prof. Dr. Işın Çelebi GSYH'nın 2020'de yüzde 4-5, Dr. Mahfi Eğilmez ise yüzde 3.5 büyüyeceğini öngördü.
Programda konuşan Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, göstergelerin ekonomide geçen yıla göre canlanmaya işaret ettiğini belirterek sanayi üretiminin istikrarlı biçimde arttığını ifade etti. Bununla birlikte dayanıklı tüketim mallarının üretimindeki artışın çok güçlü olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Alkin, reel sektör güven endeksinin de ocak ayında düştüğünü söyledi.
Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ekonomisinin 2020'de yüzde 4-5 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.

'Bütçe açığına dikkat'

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan bütçe açığının büyüdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, tütünden alınan verginin artmaya devam ettiğini söyleyerek bu alanda alınan vergilerin kurumlar vergisinin üzerinde olduğunu vurguladı. Türkiye'de kamu, özel ve hane halkının toplam borcunun yüzde 105'e yükseldiğini belirten Prof. Dr. Alkin, bu durumun uzun vadede risk yaratabileceğine işaret etti.
Dünya ekonomisinin de 2020'de büyümeye devam edeceğini öngören Alkin,'Küresel ticaretin 2020'de hem miktar hem değer bazında artması bekleniyor' dedi.
ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın, çok düşük faizin şirketlerin kar etme motivasyonunu azalttığı yönündeki sözlerini hatırlatan Prof. Dr. Emre Alkin şunları söyledi:  'Amerika'da düşük faize rağmen kamu borcu artıyor. Her resesyondan sonra Amerika'da izlenen parasal gevşeme politikasının süresinin uzadığını görüyoruz. Ancak izlenen politikanın ekonomik büyüme üzerinde eskisi kadar etkili olamadığını da görmekteyiz.'

Destekler olmazsa

Öğr. Üyesi Dr. Mahfi Eğilmez de programda yaptığı konuşmada Satınalma Yönetici Endeksi'ne (PMI) odaklandı.
Şirketlerin satınalmalarından yola çıkılarak ekonominin geleceğine dair tahminlerin yapıldığını belirten Dr. Mahfi Eğilmez, 'Amerika'da PMI Endeksi şu anda kritik seviye olan 50'nin üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla bu ülkede bir resesyon beklentisi bulunmuyor.
Avrupa'da ise durum farklı; PMI Endeksi 42'nin üzerinde ancak 50'nin altında. Bu da Avrupa'da ekonomik toparlanmanın uzun süreceğini gösteriyor.
Çin'in PMI endeksi ise güçlü bir ekonomik performansa işaret ediyor. Ancak Çin'de de borç ve gölge bankacılık sorunları tehdit oluşturmaya devam ediyor' değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'de ise PMI Endeksi'nin 2018'de çöktükten sonra toparlanmaya başladığını ve 50'ye yakın bir seviyede bulunduğunu hatırlatan Dr. Mahfi Eğilmez, bu verinin resesyondan çıkışın sürdüğüne işaret ettiğini kaydetti.
Sanayi üretimi ve perakende satış hacminde de artışın sürdüğünü ifade eden Dr. Mahfi Eğilmez, bu iki göstergenin ekonomide toparlanmayı onayladığını vurguladı.
Türkiye'nin sanayi üretiminde görülen artışı da değerlendiren Eğilmez, bu artışın kredilerdeki artış ve vergi indirimleri ile desteklendiğini, bu destekler olmazsa sanayi üzerinde çok olumsuz etki yaratacağını belirtti. Verilen desteklerin bütçe açığında artışa yol açtığını söyleyen Dr. Mahfi Eğilmez, bu çelişkinin önümüzdeki dönemde ekonomiyi zorlayacağını ifade etti.
Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.5 büyüyeceği tahmininde bulunan Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyonu ise yüzde 13 olarak tahmin etti.
Dr. Mahfi Eğilmez dolar için kur beklentisini 6.55, Euro için de 7.24 olarak açıkladı ancak kur tahminine güvenilmemesi gerektiğini çünkü bu değerin Trump'ın tweet'lerinin de içinde yer aldığı çok sayıda faktörden etkilendiğini söyledi.

DİP EKSPRES

'Algı gerçeği yansıtmıyor'

Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üyesi ve eski ekonomiden sorumlu Devlet  Bakanı Prof. Dr. Işın Çelebi ise Türkiye ve dünya ekonomisinde işlerin sanıldığı kadar iyi olmadığını vurguladı.
IMF'nin dünya ekonomisinin yüzde 3.3 büyüyeceğini tahmin ettiğini belirten Prof. Dr. Çelebi, bununla birlikte Avrupa ekonomisi için sadece yüzde 1.3'lük büyüme tahmini yapıldığını aktardı.
Prof. Dr. Çelebi, 'Amerika ile İsrail'in Ortadoğu'ya yeni dizayn verme çabasını da yakından izlemek gerekli. Bunu göz önünde bulundurmadan ekonomiyi doğru analiz etmek mümkün olmayacaktır'  şeklinde konuştu.

Bergama yatırımcıların yıldızı oldu

Otoyolları, Uluslararası ticaretin vazgeçilmezi liman yatırımı, serbest bölgesi ile Kuzey Ege'nin parlayan yıldızı Bergama yatırımcıların gözdesi olmaya başladı.
Bergama Organize Sanayi Bölgesi'nde (BOSBİ) 2 yeni firma yatırım yapma kararı aldı.
Bu kararın çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Hakan Koştu, 'Çok yakın bir zamanda Organize Sanayi Bölgemize yeni yatırımcılar da gelecek. Biz belediye olarak yatırımcılara her türlü desteği yapmaya ve işlerini kolaylaştırmaya hazırız' dedi.

Poliüretan kaplamanın özellikleri
                             
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde  'Korozyon Direnci İçin Çelik Yüzeylerde Poliüretan Kaplamanın Elektrokimyasal ve Yapısal Özelliklerinin Değerlendirilmesi' semineri gerçekleştirildi. Sanayi ve akademiye yönelik yapılan semineri Kimya Mühendisi Sema Ayvaz Şahin verdi.
Kimya Mühendisi Sema Ayvaz Şahin,  'İçme suyu ve yer altı borularında kullanılan poliüretan kaplama geliştirmek amacı ile bu projeyi yapıyoruz. Bu şekilde korozyon direncini, su dayanımlarını ve periolojik özelliklerini iyileştirmeyi amaçlıyoruz' dedi.