Yılın salgın dönemi başladı. Covid-19, Rhinovirüs ve influenza gibi üç virüs şu anda toplumda aktif olarak dolaşıyor. Uzmanlar, son dönemde solunum yolu enfeksiyonlarıyla ilgili şikayetlerin artmasıyla birlikte, virüs bulunan hastaların yarısının Covid-19 olduğunu belirtiyor.

Salgın zirveye ulaşmış durumda

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ekim ayının başından itibaren hastanelere başvuran hastalarda ciddi bir artış olduğunu kaydediyor. Eylül ayının ilk iki haftasına göre, ekim ayında poliklinik başvurularında %17'lik bir artış gözlemleniyor.

Bakan Memişoğlu’ndan Aile Hekimlerine mesaj: "Bu süreci birlikte atlatacağız" Bakan Memişoğlu’ndan Aile Hekimlerine mesaj: "Bu süreci birlikte atlatacağız"

Azap, "Polikliniklere solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle başvuran çok hasta var. Risk grubunda olmayan hastalara test yapmıyoruz, ancak hastaneye gelen hastaların %60’ına test uyguluyoruz. Bu hastaların %25'inde virüs bulunuyor. Virüs bulunan hastaların yarısından fazlası Covid-19, %5 oranında Rhinovirüs ve %5 oranında da influenza görülüyor," dedi.

Semptomlar karışıyor

Covid-19 ve grip benzeri hastalıkların ayırt edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Azap, her iki durumda da benzer semptomların görüldüğünü ifade etti. Rhinovirüs ise genelde daha hafif seyirli nezle ve soğuk algınlığı belirtileriyle kendini gösteriyor. Risk grubundaki hastalar için Covid-19 tedavisinde Molnupiravir ilacı kullanıldığını da sözlerine ekledi.

Enfeksiyon dönemi

Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, enfeksiyonların eylülde başladığını ve mayısa kadar süreceğini belirtti. "Klinikte yaptığımız testlere göre, Covid-19 oranı %20. Rhinovirüs ve parainfluenza da görüyoruz. Bu virüsler, 65 yaş üstü veya kronik hastalığı olan kişilerde ağır seyredebiliyor," dedi. Taşkınoğlu, 36 ayın altındaki çocuklar ve 65 yaş üstü bireylerin kendilerini korumaları gerektiğini vurguladı. 50 yaş üzerindekilerin grip aşısını, 65 yaş üzerindekilerin ise grip ve pnömoni aşılarını unutmamaları gerektiği konusunda uyardı.

Batı Nil Virüsü gözden kaçıyor

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, Batı Nil virüsünün de gözden kaçırılan bir tehlike olduğunu aktardı. "İstanbul ve Trakya'da görülen bu virüs, gribe benzer semptomlarla seyredebiliyor fakat sinir sistemini etkileyerek felç ve menenjit gibi ciddi durumlara yol açabiliyor. Bu virüs %10 ölümcül olabiliyor" diyerek dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ