Ege Giyim Sanayiciler Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, enflasyonla mücadele kapsamında politika faizinin yüzde 50’ye çıkarılmasının ihracatçılar için olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Doların 40 TL bandına çıkmaması durumunda, hazır giyim sektöründe pazar kaybının devam edeceğine dikkat çeken Ertuğrul, "Faiz artışıyla dövizin baskılanması sürüyor. Sektörümüzde kepenk indirmeleri zaten başlamıştı, 2024'te bu durum rekor seviyeye ulaşabilir" ifadelerini kullandı.

Foça yoğurdu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? diğer yoğurt çeşitlerinden farkı nedir? Foça yoğurdu nasıl yapılır? Faydaları nelerdir? diğer yoğurt çeşitlerinden farkı nedir?

Enflasyonla Mücadelede Çok Boyutlu Yaklaşım

Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin çok boyutlu olduğunu vurgulayan EGSD Başkanı Ertuğrul, faiz artışının yanı sıra cari açığın kapatılması için ülkeye döviz girişinin artması gerektiğini belirtti. "Bunun için iki ana yol bulunmaktadır: turizm ve ihracat. İhracata baktığımızda, otomotiv, tekstil ve hazır giyim sektörleri öne çıkmaktadır. Hazır giyim sektörü olarak rekabetçiliğimiz fiyat üzerinden sağlanmaktadır. Ancak düşük döviz kuru, rekabetçiliğimizi zayıflatmış ve pazar kaybına neden olmuştur" şeklinde konuştu.

Ertuğrul: “Reeskont kredilerinin faizi önden alınıyor”

İhracatçılar için düşük faizli reeskont kredilerinin olduğunu ancak bunlara ulaşmakta da zorlandıklarını ifade eden Ertuğrul, “Ancak bu kredilerin çıkması da uzun zaman alıyor ve onun da faizini peşin istiyorlar. Her anlamda hazır giyimci finansal sıkışıklık içinde” dedi. Politika faizinin yüzde 50 olmasına rağmen sanayicinin, iş dünyasının ancak yüzde 65 faizle krediye ulaşabildiğini vurgulayan Ertuğrul, sözlerini şöyle tamamladı: “Emek yoğun bir sektörüz. Tekstili de eklediğimizde ülkemizin ihracatını sırtlayan, zaten açık veren dış ticaretimizin en önemli ihracatçı sektörleriyiz. Rekabetçiliğimizi kaybettiğimiz noktada pazar payımızı, pazarımızı kaybettiğimizde üretimimizi kaybederiz. Bunun sonucu da kepenk kapatmak olur. Bu derece ülkeye katkısı olan sektörlerin özel düzenlemelerle desteklenmesi şart. Reeskont kredilerinde daha hızlı ve faizi önden talep etmeyen düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. İhracatçıya özel kredi muslukları açılmalı” diye konuştu.

Editör: Nurican ALBAYRAK