FATİH ÖZKILINÇ-İzmir Büyükşehir Belediyesi(İZBB) Meclisi haziran ayı olağan toplantısı birinci birleşimi Başkan Vekili Mustafa Özluslu idaresinde Kültürpark Fuar Alanı'ndaki İZBB Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Oturumda İZBB’nin, İZBETON AŞ. ile yapılan protokol kapsamında Karşıkaya’da başlattığı Örnekköy 3’üncü Etap Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 300 metrekarelik bir bölümünün hatalı beton ve demir imalatı tespit edilmesinin ardından mühürlenmesi ve yıkılmasına ilişikin karar tartışmalara neden olurken AK Partili meclis üyesi Yusuf Demircioğlu'nun 14 ve 28 Mayıs seçimleriyle ilgili konuşması mecliste tansiyonu yükseltti. Meclis üyeleri arasında arbede yaşandı.


"İZBB SKANDALA İMZA ATTI"

Oturumun dilek ve temenniler bölümünde söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, Örnekköy 3’üncü Etap Kentsel Dönüşüm Projesi'nde hatalı beton ve demir imalatına ilişkin İZBB yönetimine sert eleştirilerde bulundu. Hızal, "İzmir'in en temel sorunu; deprem ve kentsel dönüşüm. Bir şehirde kentsel dönüşüm yapılmasının bir çok nedeni vardır. Ama İzmir gibi bir şehirde kentsel dönüşüm yapıyorsanız bunun temel nedeni depremdir. Depreme dayanıksız olduğunu düşündüğünüz bir yapıyı dönüştürerek, depreme dayanıklı hale getirerek İzmirlilerin daha sağlıklı konutlarda yaşamalarını sağlamaktır. İZBB 10 yıldır bir kentsel dönüşüm faaliyeti içerisinde. Yakın zamanda İzmir'de çok büyük bir skandala imza atıldı. İZBB, 150 yıllık tarihindeki en büyük skandala imza attı" dedi.


"BU AYIP CHP GRUBUNA YETER"

Konuşmasının devamında ise AK Partili Hızal, "İZBB demir ve beton hırsızı damgası yedi. 150 yıllık belediyenin geldiği nokta. 150 yıllık İZBB'nin geldiği nokta. 150 yıllık belediyenin geldiği nokta. Kentsel dönüşüm yapacak demir ve beton eksikliği nedeniyle o inşaat kilitlenecek. Buna demir ve beton hırsızlığı derler. Bu olayı bir milletvekilimiz Eyyüp Kadir İnan tweetle duyurdu. Sizler cesaretle çıkıp açıklama yapmadınız. İZBB’nin kentsel dönüşüm inşaatı başka belediye tarafından demir eksikliği nedeniyle mühürleniyor. Büyükşehir Belediyesi bir açıklama yaparak ‘Bir iletişim kazası’ diyor. Nasıl bir iletişim kazası? Kamunun yaptırdığı bir inşaata dolayısıyla kamunun mühendisleri gidecek ve kontrol edecek. Mühendisler eksik hususları tespit etmişler, ilgili firma ‘Bunlar hatalı, bu hatalı durumlar düzeltilmeden beton dökmeyiz’ demiş. Bu uyarısına rağmen sonrasında bu denetimler devam ederken bir bakmışlar beton mikserleri gelip beton dökmeye başlıyor. Mühendis arkadaşlar da beton döküyor. Sorun bürokraside değil, sorun başka yerde. Bu cüreti bu işi yapan kişi ya da kişiler nereden buluyor! İZBB’nin kontrol mühendisleri ‘Yapmayın’ diyor, onlar oradayken çaldığınız demire rağmen beton mikserlerini getirip dökeceksiniz! Gaziemir’de yine benzer bir kentsel dönüşüm alanıyla ilgili ‘Genel başkanınıza sözde temel attırdığınız inşaat alanında problem var’ dedim. Bir rapor hazırlandı ve zemin iyileştirilmesi yapılması gerekiyordu. Bu işi verdiğiniz İZBETON Genel Müdürü, o dönem kooperatif başkanı olan şimdi CHP İzmir İl Başkanı olan kişi ve Gaziemir Yapı Kooperatifi Başkanı bürokratlara raporu değiştirmesi için baskı yaptı. İşte, Örnekköy’deki cüret buradan geldi. Birileri o kooperatifleri kurarken birtakım CHP’li siyasetçileri arkasına alınca bu cüreti gösteriyor. Tunç Soyer o gün bu eleştirileri göz ardı etmeyip gerekli işlemleri yapsaydı bunlar olmayacaktı. Bugün çok büyük bir ayıpla karşı karşıyayız. Büyükşehir Belediyesi adeta demir hırsızı damgası yedi. İZBETON yetkisini kötü kullandı. O yetkiyi kötü kullanan kişiler bugün kendi siyasi ikballeri için İZBETON’u da kullanıyor, Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal yapısını da kullanıyor. Bu ayıp da CHP grubuna yeter" ifadelerini kullandı.


"İŞ YAPAN HATA YAPAR"

AK Parti Grubunun eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın ise “Skandal diye neyi konuşuyoruz?  ‘Sürekli kontrol edilsin’ diyorsunuz, sürekli kontrol ettiğimiz için zaten eksikliği buluyoruz. İzBB’ye ‘çaldınız’ demek sizi küçültür bizi değil. İZBB bu yaptığı tespiti o kadar ince ayrıntılı yapıyor ki, bir sütundaki bir kolondaki aykırılığı bile tespit edip başında duruyor. Olay şöyle oluyor; kontrolör arkadaşım gidiyor, ‘bu eksik, tamamlayın’ diyor gidiyor, ‘tamam’ diyorlar, tamamlandığını kontrolör arkadaşım görmeden üstüne beton döküyorlar. Ancak siz provokasyon yaparak, polemik yaparak muhalefet yapmayı marifet sanıyorsanız kendinize yakışanı yapıyorsunuz. İZBB’ye ‘demir çalıyorsunuz’ iddianızı aynen size iade ederim. Bu ülkede kimin hırsızlık yaptığını herkes bilir, İş yapan hata yapar. Burada önemli olan; kurum bu hatayı örtbas mı etmiş gereğini yapmayı mı seçmiş? İZBB gereğini yapmış. Diyorsunuz ki ‘Milletvekilimiz ortaya çıkardı’, arkadaşlar tutanak tarihi 24 Mayıs… O tarihte haberiniz var mıydı? Milletvekilinizin haberi var mıydı?” dedi.

AYDIN'DAN YALAN VE İFTİRA ÇIKIŞI

Aydın’ın konuşması esnasında AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’ın tutanakları görmediklerini söyleyerek müdahale etmeye çalışması üzerine ise Aydın, ¨Sabaha kadar bağır. Sana yakışmaz diyorum ama devam ediyorsun, demek ki sana yakışanı yapıyorsun. Yalanınızı yüzünüze vurdum diye bağırıyorsun. Agresifliğin sebebi; yaptıklarının yalan ve iftira olması!” ifadelerini kullandı.

DEMİRCİOĞLU'NUN KONUŞMASI TANSİYONU YÜKSELTTİ

Oturumda seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Partili Meclis üyesi Yusuf Demircioğlu, "Sandığa giden vatandaşımız tüm dünyaya örnek olacak bir demokrasi dersi verdi. Ancak şuna da değinmek isterim bazı meclis üyesi arkadaşlarımız biletleriniz hazır, eşyanızı toplanıp kaçıp yargılanacaksınız demişti. Onlar sosyal medyada ve sipariş usulü sonuç hazırlayan anket firmalarıyla kendilerini kandırırken biz sahada çalışıyorduk" dedi. Seçim sürecinde Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu, Meral Akşener, Erkan Baş, Sera Kadıgil’in açıklamalarını meclis kürsüsünde dile getiren Yusuf Demircioğlu, "Ülkemizin kadirşinas insanları Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildi. Kaçacaksınız diyenlere biz burdayız, bin yıl önce buradaydık bin yıl daha buradayız" dedi. 

ARBEDEDE CHP'Lİ MALTEPE YERE DÜŞTÜ

Daha sonra kürsüye getirdiği valizi  açan AK Partili Demircioğlu, "Bir valizle çıktım. Genel Başkanlarınız gibi seçim sonuçlarını sizler de kabul etmiyorsunuz" diyerek valizden çıkardığı gramofonu göstererek "Bu gramofon seçim sonuçlarını duymayanlar için. Valizde bir büyüteç var, görmeyenler için. Bir de soda var hazmedemeyenler için" dedi. Bunun üzerine meclis üyeleri ayaklanırken Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu da Demircioğlu'nun konuşmasını bitirmesini istedi. Özuslu, solandaki görevlilere "Atın o bavulu" demesi üzerine CHP’li meclis üyesi Serkan Kalmaz valizi almak istedi. Kalmaz’ın elinden valizi alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe valizi güvenlik görevlilerine verdi. Bu esnada çıkan arbedede CHP’li meclis üyesi Mehmet Maltepe yere düştü. Bunun üzerine mecliste gerilim daha da tırmandı. Bazı meclis üyelerinin araya girmesiyle tarafların sakinleşmesinin ardından oturuma devam edildi.

Editör: Haber Merkezi