Yeşilova Höyüğü'ne gelen öğrenci grupları bölgeyi gezip, kendilerine ait alanda kazı yaptıktan sonra; 8500 yıllık zaman yolculuğuna çıkıyor. Çocuklar, dönemin özelliklerine uygun olarak, taşları birbirine sürtüp kıvılcım çıkarıyor, un öğütüyor, avcılık tekniklerini öğreniyor, duvar örüp takı tasarlıyor

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen Yeşilova Höyüğü kazı çalışmaları kapsamında haftanın üç günü İzmir'in değişik bölgelerinden gelen öğrenciler zaman yolculuğuna çıkıyor. Turistleri ve tarih araştırmacılarını bölgeye çekmek için Ziyaretçi Merkezi Projesi'ni hayata geçirmeye hazırlanan Bornova Belediyesi'nin büyük önem verdiği kazı alanı, çocukların tarihi yaşayarak ve eğlenerek öğrendiği açık hava okuluna dönüştü. Bir süredir yürütülen Zaman Yolculuğu Projesi kapsamında yapılan programlarla Yeşilova Höyüğü kazı alanına gelen ilköğretim çağından 25 kişilik öğrenci grupları, tarihi uygulamalı olarak öğreniyor.

Zaman Yolculuğu Projesi kapsamında öğrenciler öncelikle kazı alanını geziyor ve çalışmaları yerinde izleyerek neolitik çağa (Cilalı Taş Devri) ait eserleri inceleme fırsatı buluyor. Daha sonra bu bilgiler ışığında kendilerine ait çalışma alanında kazılar yapıp Cilalı Taş Devri'ne ait eserleri çıkararak kazı çalışmalarına aktif olarak katılıyor. Tüm bu deneyimlerin ardından öğrenciler dönemin kıyafetleri ve yaşam şartlarına uygun şekilde zaman yolculuğuna çıkıyor.

Bornova Belediyesi'nin Cilalı Taş Devri'nin şartlarına göre oluşturduğu alanda çocuklar, avcılık tekniklerini öğrenip uyguluyor. Taşları birbirine vurarak buğday öğüten çocuklar, takı yapıp, kilden eşyalar üretiyor. Duvar sıvayıp, çakmak taşıyla kıvılcım çıkarmaya çalışan tarih meraklısı öğrenciler, çeşitli aletler de yapıyorlar. Ege Üniversitesi öğretim görevlilerinden neolitik denöm ve Yeşilova Höyüğü'nden çıkarılan bu döneme ait buluntularla ilgili bilgi de alan çocuklar, tarihi yaşayarak öğreniyor.

Zaman Yolculuğu Projesi sayesinde ilköğretim okulu öğrencilerinin yaz tatillerini tarih öğrenerek değerlendirdiklerini söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Çocuklarımız tarihi yerinde ve en önemlisi de yaşayarak öğreniyorlar. Çocuklarımız kitaplardan okuduklarını yerinde görüyorlar ve çok mutlu oluyorlar. Bu da Bornova Belediyesi olarak bizim ne kadar doğru adımlar attığımızı gösteriyor. Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi projemizi kısa sürede hayata geçirip, bu alandaki çalışmalarımızı daha da yoğunlaştıracağız" dedi.
Editör: Haber Merkezi