İzmir'in Doğal Güzelliklerle Dolu Yürüyüş Rotalarını: Keşfetmeye Hazır Mısınız? İzmir'in Doğal Güzelliklerle Dolu Yürüyüş Rotalarını: Keşfetmeye Hazır Mısınız?

Karabağlar Belediyesi, Yeşilyurt'ta taş yığını halinde kalmış, görüntü kirliliği yaratan Kara Fatma Dağı ve çevresinde yaptığı düzenlemelerin ardından, bir de heykel yaptırdı. Bir genç kızın figüre edildiği 'Kara Fatma Heykeli', parktaki yerini aldı. Açılışın ise önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceği belirtildi. 
Heykel, yaklaşık 3 ay süren bir çalışma sonunda hazırlandı. Polyester üzerine bronz renklendirme ile yapılan 2 metre yüksekliğindeki heykel, kayalığın üzerinde oturarak, sevgilisinin yolunu bekleyen bir genç kızı figüre ediyor. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, heykellerin kentleri süslemesinin çok eski çağlara dayandığını belirterek, "Heykeller, kente renk katan, hikayesi olan ve kenti daha anlaşılır hale getiren en önemli sanat eserleridir. Bu nedenle bölgeyle bütünleşen bir heykel yaptırma kararı aldık. Yaklaşık 20 bin metrekarelik alanı yeniden düzenleyerek, halkın kullanımına açtığımız park, kafeteryası amfi tiyatrosu, oturma bankları, ağaçları çevre düzenlemesi, İzmir manzarasıyla bölgeye nefes aldırdı. Kara Fatma Heykeli ile park, daha anlamlı oldu, kimlik kazandı. Heykelin açılışını da önümüzdeki günlerde yapacağız. Halkımızın da beğenisini kazanacağını düşünüyorum" dedi.


Sevdiğine kavuşamayan kız

Yeşilyurt'taki bu bölgeye "Neden Kara Fatma" denildiğine ilişkin çeşitli rivayetlerle birlikte, Başkan Kürüm'ün parktaki revizyon çalışmalarını denetlerken karşılaştığı 80-90 yaşlarındaki bir kadınla sohbeti de heykelin tasarlanmasına ışık oldu.

İsmini dahi sormayı unuttuğu yaşlı teyze ile parktaki çalışmalar nedeniyle mahalleye sık sık gittiği dönemde karşılaştığını anlatan Başkan Kürüm, "Bir gün yaşlı bir teyze, yanıma geldi. Elinde bana ikram etmek için getirdiği ayran ve börek vardı. Biraz sohbet ettik ve bana yaşam hikayesini anlattı. Sohbetimizde, 'Bana  Kara Fatma Dağı'nın kızı derler. Burada tek katlı bir evde oturuyorduk. Bir gençle sevdalanmıştık biz. Ancak, ailesi beni Kara Fatma Dağı'nın kızı diye istemedi, almadılar. Sonra da hiç evlenmedim. Bunca yıl onun sevgisiyle, hayaliyle yaşadım. Buraya gelir, Kara Fatma Dağı'nın altında, kayalıklara anlattırdım derdimi. Şimdi sen onları kırdın. Bari son kalan taşı da herkesin görebileceği bir yere koy. Benim bu hikayem yaşasın" sözleriyle yaşam öyküsünü anlattı.
Ben de bundan çok etkilendim. Bu nedenle buradan aldığımız büyük bir taşı, Uğur Mumcu Parkı'na yerleştirdik. Daha sonra hiç göremediğim bu teyzenin hikayesini de heykeltıraşlara anlatarak, heykelin tasarlanmasında dikkate alınmasını rica ettim" dedi.

Editör: Haber Merkezi