Dün devlet erkânının katıldığı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreni sonrası Anıtkabir vatandaşların ziyaretine açıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kabrini ziyaret etmek isteyen yaşlı bir çift Anıtkabir'e destek aldıkları bastonlarıyla el ele geldi. Yaşlı çift, güçlükle çıktıkları merdivenlerden sonra Ata'nın huzuruna çıktı.

El ele geldiler Ata'nın huzuruna. Sevginin, aşkın, özgürlüğün kıymetini biliyorlardı. Belli ki memleket olmuşlardı birbirlerine, ev olmuşlardı. Bu yüzden bayram sabahı erkenden evlerini kurtaran, bu topraklarda el ele tutuşup, özgürce gezmelerini sağlayan 'Adam'ın kabrine koşmuşlardı bastonlarıyla. 'Buradayız Atam, izindeyiz, seni unutmadık' demek için çıkmışlardı yola.

Kim bilir belki de Ata'nın şu sözlerini tekrarlıyorlardı kol kola çıktıkları merdivenin her bir basamağında: 'Büyük olmak için kimseye iltifat etmeyeceksin, kimseyi üstün görmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, ülke için gerçek idealin ne ise onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes sana karşı çıkacaktır; herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır; önüne sonsuz engeller yığacaklardır, fakat sen bunlara dayanıklı olacaksın. Kendini büyük değil, küçük, bir hiç sayarak, kimseden yardım görmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın. Bütün bunlardan sonra da 'büyük' derlerse söyleyenlere gülüp geçeceksin.'

Ağır ağır çıktılar merdivenlerden, inançla yürüdüler, vardılar...