Eminim ki aramızda bu hisse kapılan pek çok kişi vardır. “Yiyorum ama doymuyorum, hemen acıkıyorum, acıkmasam bile canım sürekli bir şeyler yemek istiyor..”  Her şeyden önce hem fiziksel hem de mental olarak sağlıklı olduğumuzdan emin olmak için uzmanlarla görüşmeliyiz. 

Açlık hissi, yemek yedikten 3-4 saat sonra başlar. Ghrelin hormonun salgılanmasıyla beraber karın guruldaması, baş ağrısı, mide kazınması gibi kendini gösterebilir. Ancak çoğu kişi fizyolojik olarak aç olmadan da kendini aç hissedebilir ve sürekli atıştırmak isteğinde olabilir. Aşağıda bahsettiğim 10 maddeye dikkat ederek sürekli açlık hissini engelleyebilirsiniz. Tüm bunların dışında yapılan beslenme hataları da bu hisse kapılmamıza neden oluyor olabilir. Bu yüzden;


Fazla Rafine Karbonhidrat Tüketimi


Rafine karbonhidratlar fazla işlenmiş besinlerdir. Vitamin, mineral ve liften fakirdir. Kan şekerinizin ani yükselip düşmesine neden olarak çabuk acıkmanıza neden olur.


Yetersiz Su Tüketimi


Yeterli su içmek tokluk hissini arttırır. Ayrıca Vücudumuz susuz kaldığında susuzluk hissi açlık hissi ile karıştırılabilir. Günde kilonuz başına 30-33 ml su tüketmeye özen göstermelisiniz.


Yemek Yerken Odaklanmamak


Yemek yerken başka şeylerle uğraşmak hem porsiyon kontrolü yapmanızı hem de yediğiniz yemekten doyum hissi almanızı zorlaştırmaktadır. Bu alışkanlık tokluk sinyallerinizi bozabilir.


Yanlış İçecek Tercihi


Alkol ve şekerli içecekler gün içerisinde daha çok aç hissetmenize, yemeklerden sonra ise daha hızlı acıkmanıza neden olur.


Yetersiz Protein

Tüketimi
 Proteince yüksek besinler sindirim sisteminde uzun süre kalır ve tokluk hormonlarını uyardığı için daha geç acıkmanıza neden olur.


Aşırı Stres


Vücudumuz aşırı stresli olduğunda kortizol hormonu seviyesi artar ve bu da açlık hissini arttırmaktadır.


Yetersiz Uyku


Yeterince uyumak iştah uyarıcı hormanların düzenlenmesine yardımcı olur.


Yeterli Posa Tüketimi Olmaması


Lifli gıdalar iştah azaltıcı hormonların salınımını ve tokluğu arttıran kısa zincirli yağ asitlerinin üretimini etkiler. Bu nedenle açlığın yönetilmesinde oldukça etkilidir.


Çok Hızlı Yemek Yemek


Araştırmalar çok hızlı yemek yiyen kişilerin yavaş yemek yiyenlere göre daha fazla yemek yediğini ve daha çabuk acıktığını göstermektedir.


Ana ve Ara Öğünleri Atlamak


Zayıflama adına yapılan en büyük yanlışlar daha az kalori almak için ana veya ara öğünleri atlamaktır. Bu öğünlerin tüketimi gerçekleşmediğinde sonrasında yaşanan açlık krizleri daha kötü bir tabloya yol açmaktadır.