Yılın son gününü sevdiklerimizle geçirmek, yeni umutlar ve hayallerle bir sonraki yıla başlamanın heyecanı hepimizde var diye düşünüyorum .  Maksat mutlu olmak için her fırsatı değerlendirmek ise o geceyi de en mutlu şekilde yaşamak için beden sağlığımızın bize burada engel olmaması adına beslenme konusunda ufak tefek ayrıntılara dikkat etmekte fayda var.
Yılbaşı akşamının olmazsa olmazı herkesin ortak problemi olan yılbaşı yemeği, alkol ve sonrasındaki atıştırmalıklar.. Bu akşamı hem keyifli geçirip hem de kontrolü elinizden bırakmamak için gün içinde yediklerinize dikkat ederek önlem alabiliriz.
Kahvaltı ile güne başlarken bu yoğun günü daha tok tutacak besinlerle geçirebilirsiniz. Kahvaltıda yumurta, yanında az yağlı peynir, 5-6 adet zeytin ve bol çiğ mevsim sebzeleri ile 1-2 dilim glutensiz ekmek yiyebilirsiniz. Gün içerinde aç kalmamaya özen görerek 2-3 saat aralıklarla kan şekerinizi fazla yükseltmeyecek meyvelerden tercih edebilirsiniz. Meyvenin yanında tüketeceğiniz 2 tam ceviz veya 5-6 adet çiğ badem  - fındık sizin tokluk hissiyatınızın artmasına yardımcı olacaktır. Gelelim yılbaşı akşamlarının olmazsa olmazı protein içeriği yüksek bir akşam yemeğine. Gün içerisinde öğle yemeği yemek yerine ara öğünler ile geçiştirirseniz eğer akşam yemeği ve sonrasındaki atıştırmalıklarınıza kalori açığı daha rahat sağlanacaktır. Meyve ve ceviz/badem ikilisi ya da 1 kase kaymaksız yoğurt yanında 4-5 adet kepekli grisini ile küçük ara öğünler yapabilirisiniz. Enfes görünen ve kokan ancak yüksek yağ ve kalori içeren yemekler ve içecekler sizi bekliyor olabilir. Kontrolü elde tutabilmek için çok aç olmamalısınız. Doğru pişirme yöntemleri kullanarak yemeklerin yağından ve kalorisinden kaçmanın sizin elinizde olduğunu unutmayın.
Yıl sonu gece yemeğinizi eğer bir restorantta yiyecekseniz ordövr tabağınızdan 1 dilim peynir ile sebzeli mezeleri ekmek tercih etmeden yiyebilirsiniz. Ara sıcak olarak ikram edilen börekler, krepler kızartma olacağı için yine yağ ve karbonhidrat deposudur. Ana yemek yüksek ihtimalle proteinli olacaktır. Et/tavuk/balığın yanında gelecek pilav veya patates püresi tarzı karbonhidrat grubuyla ara sıcakta gelecek kızartmalı börekler arasında bir tercih yapmanız sizin için çok daha iyi olacaktır. Yemek sonrası ikram edilen meyve ve pasta seçeneğinden yalnızca birini seçerek karbonhidrat yüklenmesini azaltabilirsiniz.
Evde geçirecekseniz etli yemeğinizin yanındaki pilava dikkat etmekte fayda var. 1 çay tabağı pilav 1dilim ekmek demek, unutmayalım. Bol salata, yoğurt – yoğurtlu mezeler, az yağlı hazırlanmış sebzeli mezeler, 2-3 tane çiğ köfte veya mercimek köfte az kalori almanızı sağlayabilir. Yemekten sonra 1 çay bardağı kadar kuru yemiş, 1-2 porsiyon meyve tüketilebilir. Tatlı konusunda da yoğun geçen bir yemek sonrası tatlıyı tadımlık tüketmekte fayda var.
Yılsonu akşamının en büyük handikapı alkol oluyor. Alkol içeriği en düşük içecek şaraptır. Yılsonu yemeğinize 2-3 kadeh şarap eşlik edebilir. En önemli kural alkolü aç tüketmemektir. Çünkü alkol kana hızla karışır ve sizi erken sarhoş edebilir. Alkolü az tüketmek için yanında kalori içeriği olmayan su, sade maden suyu, light içecekler içilebilir.
Çoğu kişi için yıl sonu ve yıl başı arasında tam bir beslenme dengesizliği oluşmaktadır. Bu nedenle ertesi gün artık telafi günüdür. Battı balık yan gider diyerek ertesi gün de akşam ki rahatlığınızı devam ettirmeniz en başta kalbinize zarar verecektir. Bu nedenle yılın ilk günü kendi bedeninize iyi davranmayı kendinize ilke edinin ve tüm yılı böyle geçirmek için ilk adımı atın.
Yılın ilk gününde güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Gün içerinde en az 2-2.5 lt su içmeyi ihmal etmeyin ve tatil gününüzde açık havada yürüyüşler yaparak vücudunuzu canlı tutmaya çalışmanızı tavsiye ederim.
Tüm sevdiklerinizle huzur içinde geçireceğiniz yeni bir yılın sizi bekliyor olmasını dilerim. Mutlu seneler