Her iki ülke, birbirlerinin topraklarına doğrudan saldırılar düzenlerken, uluslararası toplum taraflara itidal çağrısında bulunuyor.

iran ve israil bayrakları

Ortadoğu’da İran ve İsrail arasındaki hava kuvvetleri çatışması, bölgedeki tansiyonu yükseltiyor. İşte her iki ülkenin hava kuvvetlerinin durumuna dair bazı önemli noktalar:

Bu gerilim, özellikle İran ve İsrail'in hava kuvvetleri ve savunma sistemlerine odaklanılmasına neden oluyor. İşte her iki ülkenin hava gücü hakkında detaylar:

iran ve israil bayrağı

İran'ın Hava Kuvvetleri Durumu:

İran İslam Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri, yaklaşık 37 bin personelle hizmet veriyor.

Ancak, uluslararası yaptırımlar İran'ın son teknoloji askeri teçhizata erişimini sınırlıyor.

İran'ın envanterinde eski Amerikan ve Rus yapımı jetler bulunmakla birlikte, aktif durumda sadece birkaç saldırı uçağı mevcut.

İran ayrıca Sukhoi-24 savaş uçaklarına ve insansız hava araçlarına sahip. Analistlere göre, binlerce insansız hava aracı bulunuyor ve ülkenin yaklaşık 3,500 karadan karaya füzesi var.

Ancak, İran'ın hava kuvvetlerinin İsrail'in kapsamlı hava savunma sistemleriyle başa çıkabilecek kapasitede olmadığı düşünülüyor.

İsrail'in Hava Kuvvetleri Durumu:

İsrail, yüzlerce ABD yapımı F-15, F-16 ve F-35 model savaş uçağına sahip.

Ayrıca, İsrail Hava Kuvvetleri, insansız hava araçlarının düşürülmesinde önemli bir rol oynayan gelişmiş bir hava kuvvetine sahip.

Erdoğan-Özel görüşmesi sona erdi mi? İşte konu başlıkları Erdoğan-Özel görüşmesi sona erdi mi? İşte konu başlıkları

Uzun menzilli bombardıman uçaklarından yoksun olsalar da, İsrail'in yeniden tasarlanmış Boeing 707'lerden oluşan bir filosu, savaş uçaklarının İran'a ulaşmasını sağlayabilecek yakıt ikmali tankerleri olarak hizmet ediyor.

İki ülke arasındaki gerilim devam ederken, İran'ın savunma kapasitesinin özellikle hava gücü alanında sınırlı olduğu ve İsrail'in daha kapsamlı bir hava kuvvetine sahip olduğu görülüyor. Bu durum, bölgedeki dengelerin göz önünde bulundurulması gereken önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.

iran ve israil devlet adamları

Editör: Nurican ALBAYRAK