AKP  İzmir İl Başkanlığı’na son 2 günde 72 isim aday adaylığı için başvurdu. İl Başkanı Ömer Cihat Akay aday adaylığı başvurusunun son günü olan 14 Mart Pazartesi günü mesai bitimine kadar 150 civarı başvuru beklediklerini açıkladı. Bu arada AKP’de  aday adayı için başvuran adaylardan erkeklerden 3 bin, bayanlardan bin 500 TL adaylık ücreti alınırken, engelli vatandaşlardan ücret alınmıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun kamu görevlileri, sendika ve meslek kuruluşlarının yöneticileri ile il genel ve belediye meclis üyelerinden milletvekili olmak isteyenler için tanıdığı istifa süresinin dün sona ermesinin ardından, AKP’den milletvekili adayı olmak isteyenlerin başvuruları da arttı. Son iki günde 72 başvuru yapılan partiye başvuranların sayısının 150’ye ulaşması bekleniyor.  İTO Meclis Üyesi Bilal Doğan, eski İl Başkanı Ömür Kabak, eski Konak İlçe Başkanı Fevzi Bayram, eski il başkanı Ali Aşlık, eski İl Başkan Yardımcısı Fatih Yıldırım, İl eski Başkanı Aydın Şengül adaylık için partiye başvuran isimler arasında yer aldı. Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü görevinden istifa eden Erol Altun  da AKP İl Başkanlığı’nda aday adaylığını basın toplantısıyla duyuracak. AKP’den  İzmir’de 14 Mart’a kadar 150’den fazla ismin milletvekili aday adaylığı için başvuruda bulunması tahmin ediliyor.

 
Temayül yoklaması 20 Mart

AKP milletvekili aday adayları için eğilim (temayül) yoklamasının da tarihi belli oldu. 14 Mart Pazartesi  günü sona erecek olan  aday aday  başvurularını  temayül yoklaması izleyecek. Milletvekili olmak için başvuruda bulunlar arasında  20 Mart Pazar günü temayül yoklaması yapacak. 2007 yılında olduğu gibi bu yıl da Halkapınar Kapalı Spor Salonu’nda yapılacak olan temayül yoklamasında il yöneticileri, ilçe başkan ve yöneticileri, kadın ve gençlik kolları yöneticileri, il ve ilçe delegeleri oy kullanacak. Gizli oy sisteminin uygulanacağı temayülde partililere milletvekili olarak görmek istedikleri adayların isimlerini yazmaları istenecek. Genel Merkez tarafından görevlendirilecek kişiler tarafından toplanacak olan temayül sonuçlarının geçen seçimin aksine bu kez İzmir’de açıklanması bekleniyor.

 
İkinci aşama mülakat

Temayülün ardından aday adayları Genel Merkez tarafından görevlendirilen isimlerce oluşturulan komisyonlar tarafından mülakata alınacak. Yüz yüze yapılacak mülakatların ardından ön elemeyi geçen isimler Genel Merkez’e çağrılarak ikinci bir mülakattan geçirilecek. Buradan da geçen aday adayları kamuoyu araştırmalarından gelecek sonuçlarla karşılaştırılacak ve Genel Başkan Başbakan’a sunulacak listede yer alacak. Başvuran isimlerin daha da artacağını söyleyen  İl Başkanı Ömer Cihat Akay, “Birçok aday adayı başta askerlikle ilişkisi yok belgesi olmak üzere bazı evraklarının eksikliği nedeniyle başvuru yapamadı. Bu arkadaşlarımız da evraklarını tamamladıktan sonra başvuracaklar. Yasal süre olan Pazartesi günü mesai bitiminde 150 civarı başvuru bekliyoruz” dedi.

 
İlgi başarının eseri

Partisinde aday olmak üzere Türkiye genelinde çok sayıda bürokrat ve Sivil Toplum Kuruluşu yöneticisinin istifa ettiğine de dikkat çeken Akay bunu partisinin toplumda yer ettiği güvene bağladı. Akay, “İzmir’de de çok sayıda başvuru yapılması partimizin çalışmalarındaki başarının en net göstergesidir. 12 Haziran seçimlerinde bu ilginin sandığa da olumlu yansıyacağına inanıyorum. İzmir’de önceki yıllara oranla daha fazla oranda milletvekili çıkaracağımıza inanıyorum” diye konuştu. . Bu arada AKP’de  aday adayı için başvuran adaylardan erkeklerden 3 bin, bayanlardan bin 500 TL adaylık ücreti alınırken, engelli vatandaşlardan ücret alınmıyor. (Emine Kantarcı)

Editör: Haber Merkezi