İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Diyetisyen Gülen Ecem Kalkan'ın belirttiğine göre, süt ve süt ürünleri çocuklarda ve ergenlik döneminde kalsiyum içeriği ile kemik gelişimini destekleyerek bodurluk riskini azaltıyor. Yetişkinler içinse kilo kontrolüne katkı sağlıyor. Uzmanlar, 2-8 yaş arası çocukların günde 2 bardak, 9-18 yaş arası gençlerin ise günde 3 bardak süt tüketmesini öneriyor. 

21 Mayıs Dünya Süt Günü, süt ve süt ürünlerinin beslenmedeki önemine dikkat çekmek için her yıl kutlanıyor. Uzman Diyetisyen Kalkan'a göre, süt ve süt ürünleri, insanlar için önemli hayvansal kaynaklar arasında yer alıyor ve düzenli olarak tüketilmesi gereken besin gruplarından biri.

Yaz aylarında ortopedik travmalar artıyor Yaz aylarında ortopedik travmalar artıyor

Küresel süt tüketimi artıyor

Birleşmiş Milletler verilerine göre, küresel süt tüketiminin önümüzdeki yıllarda artması bekleniyor. Uzmanlar, önümüzdeki 20 yıl içinde süt ve süt ürünlerine olan talebin iki kat artabileceğini ve 2050'de küresel süt tüketiminin %58 artabileceğini öngörüyor.

Uzman Diyetisyen Kalkan'a göre, süt ve süt ürünleri yüksek kaliteli protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 vitaminleri ve niasin gibi birçok besin öğesi içeriyor. Günlük kalsiyum gereksinimini karşılamak için süt ve süt ürünleri en önemli kaynaklardan biri.

Sağlıklı büyüme ve gelişim için süt tüketimi önemli

Süt ve süt ürünleri, çocuklar ve ergenler için sağlıklı büyüme ve gelişim için önemli bir kaynak. Özellikle içerdikleri kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekleyerek boy uzamasını sağlıyor ve bodurluk riskini azaltıyor.

Süt ürünleri, yetişkinler için de faydalıdır. Kalp-damar hastalıkları, inme ve yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. Ayrıca, sağlıklı vücut ağırlığının korunmasına da katkı sağlarlar. Laktoz intoleransına sahip olanlar için laktozsuz süt veya süt ürünleri tercih edilmelidir. Ayrıca çiğ süt tüketimi riskli olabilir, bu nedenle pastörize edilmiş sütler tercih edilmelidir.

Seçim yaparken yağlı mı yağsız mı? dikkat edin

Süt seçiminde bireyin yaş, sağlık durumu ve enerji ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuklar için tam yağlı süt tercih edilirken, kalp hastalığı olan yetişkinler için yağsız veya yarım yağlı sütler önerilir.

Bitkisel sütlerin yükselişi

Son yıllarda bitkisel sütlerin kullanımı artmıştır. Ancak Uzman Diyetisyen Kalkan, bu sütlerin besin değeri açısından hayvansal sütlerle aynı olmadığını belirtiyor. Veganlar için bitkisel sütler kullanılabilir, ancak B12 vitamini içermediklerine dikkat edilmelidir.

Günlük tüketim miktarları: Yaş grubuna göre farklılık gösteriyor

Uzmanlar, yaş gruplarına göre günlük süt tüketim miktarlarının değişiklik gösterebileceğini belirtiyor. Bu miktarlar, bireysel ihtiyaçlara ve sağlık durumlarına göre değişebilir.

Sağlıklı yaşam için süt ve süt ürünlerine özen gösterin

Uzman Diyetisyen Gülen Ecem Kalkan, sözlerini süt ve süt ürünlerinin beslenmedeki değerini hatırlatarak tamamladı. Sağlıklı bir yaşam için her yaş grubunda uygun miktarlarda süt tüketmeye özen göstermek önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi