Türk futbolunun en sevimli, en keyifli turnuvalarıydı TSYD (Türkiye Spor Yazarları Derneği) Kupaları. Tüm yaz futbola hasret kalan futbol seyircisi için her biri tam bir karnavaldı. Armayla hasret gidermek, yeni transferleri ilk defa izleyebilmek ve ezeli rakiplerle erkenden koz paylaşmak için büyük fırsattı. Sezonu şampiyon tamamlamış takım, tüm yaz bunun fiyakasını yaşarken, TSYD kupası rakipleri için, bu fiyakayı bozmak için fırsattı. Tüm takımlar bu turnuvaları önemser, tüm Türkiye hangi şehirde hangi kupayı kim kazandı takip ederdi. İstanbul TSYD kupasını kazanan takım, tüm Türkiye'de ön şampiyon gibi görülürdü. İstanbul'dan sonra İzmir ve Ankara TSYD Kupaları sonucu en çok merak edilenler olsa da İzmir TSYD Kupası, yerel rekabetin yoğun olması ve sadece İzmir takımlarının katılım göstermesi sebebiyle bir adım öndeydi. Ankara kupasını Ankaragücü ve Gençlerbirliği dışında o yıl yeni 2 takım (Bazen Trabzonspor bazen Kayseri, Konya) davet edilirken, İzmir'deki turnuvanın demirbaşları Altay, Karşıyaka, Göztepe, İzmirspor, Altınordu her sezon öncesi İzmir'in şampiyonu olmak için mücadele ediyordu.

Sonrasında Türk futbolunun önde gelen teknik adamlarından biri, bu turnuvaların takımlara erken form tutturduğunu sebep göstererek o yıl teknik direktörü olduğu Fenerbahçe'yi kupaya sokmayacağını ifade etmesiyle, bu turnuvanın yıldızı söner oldu. Anadolu'da birçok merkezde kupalar düzenlense de İstanbul kupasının domine ettiği rüzgar gibi, hiçbir zaman bu turnuvalar eski havasına yaklaşamadı. Birkaç yıl aradan sonra İzmir'de düzenlenen turnuvanın finali bu akşam Tire'de oynanacak. Bir tarafta kupayı 16 kez kazanarak, tüm rakiplerinin toplamından daha fazla bu kupayı kazanmış Altay, diğer tarafta ise ilk defa katıldığı turnuvada Altınordu'yu eleyerek finale yükselen Menemenspor var. Alsancak Stadı'nda oynanamayan, Karşıyaka ve Göztepe'nin olmadığı turnuva ister istemez eksik kaldı. Ama Altay'ın turnuvayı ciddiye alarak hazırlanması ve yeni sezonda kadrosunda yer vereceği yerli, yabancı oyuncuları seyircisiyle buluşturması tekrar bu turnuvayı İzmir'de konuşulur hale getirdi.

Cuma günü Balıkesirspor karşısında izlediğimiz Altay, gelecek hafta başlayacak lig öncesinde bize umut verdi. Oldukça istekli oynayan oyuncular arasındaki dostluk bağlarının da güçlü olduğu ilk maçtan hissedilebiliyordu. Alt liglerde fedakarlık yaparak oynayan İbrahim Akın ve Öztürk'e asıl bu ligde çok iş ve sorumluluk düşeceği kesin görünüyor. TSYD Kupasını önemseyen ve kadrosunu test etme fırsatı bulan Altay hem turnuvaya renk katmış hem de iki iyi prova yapmış olacak.

Herşeyin mekanikleştiği futbol dünyasında TSYD kupaları romantik futbol takipçilerinin turnuvasıdır. Umarım önümüzdeki yıllarda eski havasına ulaşır ve dostluğun, kardeşliğin sezon öncesinde pekiştiği, ezeli yerel rekabetlerin tadının yaşandığı günler geri gelir.