Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve dört kişi hakkında açılan davada, vakıf ve bağlı şirketleri zarara uğratma ve mülk edinme suçlamaları yer alıyor. Eskişehir 8. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Büyükerşen ile birlikte Prof. Dr. Ahmet Durmaz’ın da aralarında bulunduğu şüpheliler için 5 yıldan 19 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleriyle görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyeleriyle görüştü

Vakıf şirketlerinde yolsuzluk iddiaları

Yılmaz Büyükerşen, 1979 yılında Anadolu Üniversitesi'nde kurduğu Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı (ESBAV) bünyesinde, özel okul, misafirhane ve otel işletmelerinin de bulunduğu 20 farklı şirket kurmuştu. 2020 yılında Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerin satılmasıyla üniversitenin bu şirketlerle bağı kesildi. Ancak, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na gönderilen ihbarlar doğrultusunda, bu şirketlerde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığı iddia edildi.

Şirket hisseleri üzerinden mal varlığı artışı

İddianamede, Büyükerşen ve Prof. Dr. Ahmet Durmaz’ın vakıf şirketlerindeki hisseleri artırarak, kişisel mülk edinimi sağladıkları belirtiliyor. Özellikle ETAM Eğitim A.Ş. ve Tuna Turistik A.Ş. gibi şirketlerin hisselerinin satışıyla vakfın zarara uğratıldığı, ancak Büyükerşen ve ailesinin mal varlıklarını artırdıkları iddia ediliyor.

Satışlardan doğan zararlar ve suçlamalar

Vakıf bünyesindeki 2 şirkete ait 6 gayrimenkulün rayiç bedelin altında satışından doğan 876 bin 16 lira zararın yanı sıra, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan bir mülkün satışından elde edilen 13 milyon 500 liranın başka bir vakıf şirketinin hisselerini artırmada kullanıldığı tespit edildi. Bu durum, vakıf ve şirketlerin hisse değerlerinin düşmesine neden olurken, Büyükerşen ailesinin sahip olduğu hisselerin değerinin 10-15 kat arttığı belirtildi.

Mahkemede hapis cezası talebi

Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz için "güveni kötüye kullanma" suçundan 2 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası ve 6 bin güne kadar adli para cezası, "haksız mal edinme" suçundan ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 milyon liradan 10 milyon liraya kadar para cezası talep ediliyor. Diğer şüpheliler Erol Nezih Orhon, Çetin Kaya ve Yavuz Tuna için ise 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası istendi. Tüm şüpheliler, suçlamaları reddederek kendilerini savundu.

Yılmaz Büyükerşen, 1982 yılında Anadolu Üniversitesi'nde iki dönem rektörlük yaptıktan sonra 1999 yılında Eskişehir Belediye Başkanı seçilmiş ve bu görevi 25 yıl sürdürmüştü.

Kaynak: Haber Merkezi