Hayatımızın olmazsa olmazları nelerdir desem, müzik sizin için kaçıncı sıradadır? İlk üçe girer mi? Bugüne kadar dinlediğiniz melodileri, anılarınızı anımsarken ağladığınız şarkıların olmadığını düşünün.

Çırılçıplak kalmıyor mu insan? "Hayır, şarkılarımı benden almayın!" diye bağırdığınızı duyar gibiyim. Korkmayın, bağırmamanıza gerek kalmayacak. İnsanlık bunun önlemini almak için çalışıyor; "Küresel Müzik Kasaları" oluşturuyor. Microsoft ve ElireGroup, “Global Music Vault” (Küresel Müzik Kasası) ile hava koşullarına ve elektromanyetik dalgalara dayanıklı cam plakalara yüklediği şarkıları ve müzikal bilgileri saklayacak.

Küresel müzik dünyasını heyecanlandıran gelişmenin başrolünde Microsoft ve ElireGroup yer alıyor. Türkçeye “Küresel Müzik Kasası” olarak çevrilen “Global Music Vault” projesi ilhamını, Norveç Svalbard'daki "Küresel Tohum Kasası"ndan alıyor. Yine aynı bölgeye kurulan Arktik Dünya Kasası içindeki bir bölüme yapılan Küresel Müzik Kasası, şarkıları binlerce yıl ömürlü cam levhalara kaydederek kapsüllerin içinde toprağa gömmeyi amaçlıyor. Veri saklayabilen bu plakalar elektromanyetik dalgalar da dahil olmak üzere bütün doğal afet, fiziki etki ve darbelere karşı son derece dayanıklı.

Kıyamet Kasaları: Küresel Tohum Kasası ve Arktik Dünya Arşivi

Askerden arındırılmış takım adalar Svalbard’da yer alan kıyamet kasalarından ilki, Küresel Tohum Kasası, 2008 yılında bir dağın içine uzanacak şekilde inşa edilmiş. Küresel Kıyamet Kasası’nın amacı, dünyada meydana gelecek çok büyük bir felaket sonrası besinlerin çoğunun da yok olabileceği düşüncesiyle, geride kalan insanların yaşamını devam ettirebilmelerini sağlamak. Bu kasa içindeki küresel tohum ambarında tüm dünyadan toplanan tohum örnekleri özenle saklanıyor. Yalnızca özel izinli araştırmacıların girmesine izin verilen kasa, dünya üzerindeki tüm besin kaynaklarının yedeklerini barındırmayı amaçlıyor. Bu kasa tasarlanırken 2,5 milyar tohum örneğinin depolanması hedeflenmiş. Şu anda bu rakam 880 bin civarında.

Arktik Dünya Arşivi ise 2017 yılının Nisan ayında hayata geçirilen ikinci kasa. Bu kasa da dünyanın en önemli belgelerini, en önemli kitaplarını ve verilerini arşivlemek için oluşturulmuş. Bu kasada hükümetler, şirketler, özel kişiler ve araştırma tesisleri de dilerse verilerini saklayabiliyor. Verilerin analog olarak saklanması, siber saldırılara karşı da daha sıkı koruma imkânı veriyor.

Beni çok etkileyen bir kasa daha var. O da Buca’da bir müzik okulu olan Işıl Sanat’ın kasası. Öğrencilerine beste yaptırarak bunları ‘’Işıl Kasası’’ nda saklıyorlar. En kıymetlimiz çocuklarımızın ilk bestesi ve devamını sizin için saklamak çok zarif ve ileri görüşlü bir eylem. İşte insanlığı sanat ve incelik kurtaracak. Işıl Koçum öğretmenimizin önünde saygıyla eğiliyor ve yaratıcılığını ayakta alkışlıyorum.