1 tane karbon ve 1 tane oksijen atomu nelere kadir! C ve O birleşmesiyle CO (karbonmonoksit) meydana gelir. Bu molekül gaz formundadır. Kömür, odun, tüp gazı, benzin ve doğal gazda yani yapısında C (karbon) bulunan yakıtların yanmasıyla açığa çıkar. Zehirli bir gazdır ve öldürücüdür. Kanımızda oksijeni taşıyan kırmızı hücrelerimizin içindeki hemoglobine karbonmonoksit oksijenden daha çabuk bağlanır ve daha zor bırakır. Bu tatsız-tuzsuz, renksiz ve kokusuz gaz kandaki hemoglobine oksijenden neredeyse 200 kat fazla bağlanır. Karbonmonoksit hemoglobinle birleşince COHb (karboksihemoglobin) meydana gelir. Böylece dokulara ve organlara oksijen taşınamaz. Beyin ve kalp işlevi durunca zaten hayat da biter.

Karbonmonoksit zehirlenmesi gaza ne kadar maruz kalmanızla ilgilidir. Bu süre kısa ise baş ağrısı, bulantı kusma ve sersemlik gibi şikayetlere sebep olurken; uzun süreli veya fazla miktarda gaz baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve ölümle sonuçlanır. Araba egzosundan garajda zehirlenmede bu şekilde olur, maden ocağında da.

Kokusuz ve renksiz olduğundan farketmeden insan zehirleniyor. Uykuya eğilim artıp, bilinci bulanıklaşıyor, şuurunu kaybediyor. Bu durumda yapılması gereken en önemlisi olay yerinden uzaklaşmak. Temiz havaya çıkmak. Sonrasında da temel yaşam desteği verilmelidir.

Bu hafta kulağımız gözümüz yaşanan faciadan gelecek haberlerde. Kalbimiz Soma'da! Yitirdiklerimize Allah'tan rahmet sevenlerine de sabır diliyorum. Tüm ulusumuzun başı sağolsun.