Baharın gelmesi adeta doğanın uyanışı. Çiçekler, böcekler, enfes manzara ve temiz hava diye kendimizi sokaklara, parklara atıyoruz. İyi de yapıyoruz ama pek çok hastalık da baharla beraber geliyor.
Soğuk kıştan çıkıp, sıcak günlere hazırlanırken, pek çok kişi hem ne giyeceğini bilemediğinden hem de bağışıklık sisteminin güçsüz kalmasıyla grip ve soğuk algınlığına yakalanır. Kimileri, bir taraftan polenler yüzünden bahar alerjisiyle uğraşır. Bahar yorgunluğunu da unutmayalım, günler uzadı derken akşamüstü uyku bastırır yorgunluk bitkinlik hissi sarar bedeni.

Ben bugün ne bahar yorgunluğunu anlatacağım ne de alerjileri. Parklarda rahatça oynayan, hafta sonu çimlerde koşturan çocukların gece olunca popolarının kaşınmasını anlatacağım.

Halk arasında kıl kurdu diye bilinen Enterobius vermicularis  insana özgü bir parazittir. Hayvandan geçmez yani. Tüm dünyada ama özellikle ılıman bölgelerde ve  bahar aylarında ana okul – ilkokul çağı çocuklar görülür. Kalın bağırsağın bitimine doğru yerleşir bu parazit. Çok enteresandır ki dişi kıl kurdu bağısak içinde yumurtlamaz. Gece yarısı bağırsaktan dışarıya anal bölgeye (makata) çıkar ve yumurtalarını bırakır. Öyle 1-2 yumurta da değil yaklaşık 10 bin yumurta bırakır. Sabah olunca yani yumurtlamadan 6 saat sonra bebek (larva) kıl kurtları ortaya çıkarlar. Makattan iç çamaşırlarına bulaşan, yatak çarşafına yorganına dökülen, özellikle çocuklarda parmaklarıyla kaşıdıklarından, tırnak aralarında yumurtalar kalır ve tüm aileye ve arkadaşlarına bulaşır. Hatta çocuğa tekrar bulaşır. Sabah çarşafları silkeleyen anneye de havaya saçılan yumurtaların ağzına ve burnuna girmesiyle bulaş olabilir. Bebek kıl kurtlarının büyüyüp olgunlaşmaları 2-3 haftayı alır. Olgunlaşan kıl kurdunun dişi olanları yine dışarı çıkar bir gece ve yumurtlar böylece bir döngü oluşur.

Anal bölgede kaşıntı varsa, sabah ağzınızdan salyalarınız akmış uyanıyorsanız, uykuda diş gıcırdatıyorsanız, uykusuzluk-huzursuzluk-asabiyet baş gösterdiyse siz de nur topu gibi bir kıl kurdu sahibi oldunuz demektir!

Kesin tanı için ya parazitin kendisini dışkınızda gözle görmek ya da selofan testi denen yöntemle yumurtalarının mikroskopta görülmesi gerekir. Sabah yıkanmadan ya da tuvaletinizi yapmadan önce anal bölgeye şeffaf bant bastırıp sonra da bantı çekip laboratuardan önceden almış olduğunuz camın üstüne yapıştırırsanız mikroskopta yumurtalar görülür. Tedavi için ağızdan içeceğiniz parazit ilacıyla da dişi kıl kurtları öldürülür. 3 hafta sonra bir doz daha ilaçtan içersiniz ki içerde kalan ya da tekrar bulaşan yumurta varsa ol zamana kadar olgun hale gelmiş olur.

Her hastalıkta olduğu gibi kıl kurdunda da önlem almak çok önem taşır. Tırnakları kısa kesmek, el yıkama alışkanlığını kazanmak, çocuklara ellerini ağızlarına sokmamaları gerektiğini anlatmak, temizliğe dikkat etmek gerekir. Kıl kurdu şüpheniz varsa çarşafları, iç çamaşırlarını, yüz havlularını günlük olarak değiştirip yıkayın. Yıkamakla kalmayın 100 derecede kaynatın.

Sağlıkla kalın.