10 gün önce hafiften vücudumda kırılma, boğazımda kaşıntı başladı. "Eyvah hastalanıyorum" dedim. Baş ağrısı, halsizlik, boğazımda ufak ufak başlayan kaşıntı ve hafif geniz akıntısı harici bir şikayetim yoktu. Burun akıntısı, öksürük , tıksırık, ateş yoktu anlayacağınız. Tam 5 gün böyle geçti. Olabildiğince yatak istirahati yaptım; beslenmeme özen gösterdim. Lakin herhangi bir ilaç içmedim.

Derken 6. günün sabahı üşüme , titreme başladı, halsizlik demek ayıp olur resmen kolumu kaldıracak halim kalmamıştı ve ilaç tedavisine başladım. Bu geçen 6 günde boğazımı kontrol ettiğimde hafif bir kızarıklıktan başka birşey görünmezken ertesi sabah şok manzarayla karşılaştım. Aslında şok olmaya gerek yoktu çünkü bütün gece boğaz ağrısından, kulak ağrısından ve ateşten bitmiş vaziyetteydim.

Ben de kendi tanımı koydum. Tonsilit (bademcik iltihabı). Gidip boğaz sürüntüsü aldırmadım ya da kan tahlili yaptırmadım ama bu her doktorun gözüyle görüp tanı koyabileceği bir hastalık zaten.

Kısaca bahsedeyim.
Tonsilit: Boğazın iki yanında bulunan tonsil (bademcik) adı verilen dokuların iltihaplanması hastalığıdır. Sebep bakteriler ya da virüsler olabilir.
Belirtiler: Birkaç gün süren şiddetli boğaz ağrısı, kulağa vuran ağrı, yutkunmada zorluk, boyun ve çene altınızda elinize beze gelmesi (şişmiş lenf bezleri), baş ağrısı, iştahsızlık, ateş.
Tedavi: Genelde sadece dinlenmek, bol sıvı almak gerekse de ateş düşürücü ve ağrı kesiciyle de geçer. (Ben de bu yüzden başlangıçta ilaç içmedim). Tanı amaçlı boğaz sürüntüsü alındıysa onun sonucuna göre antibiyotik başlanabilir. Antibiyotik bakterilere etkili virüslere değil. Bu yüzden buna doktorunuzun karar vermesi lazım.
Benim tavsiyem:
1. Günde 2 defa limon suyuyla gargara yapın ya da eczaneden gargara alın; sabah akşam uygulayın.
2. Herhangi bir ağrı kesici yerine antipiretik yani ateş düşürücü özelliği olanı tercih edin . Hem boğaz ve baş ağrınız azalır hem ateşiniz düşer.
3. Pastil emin.
4. Bol bol sıvı tüketin.
5.Yatak istirahati yapın, dinlenin.
6. Doktor reçete etmedikçe antibiyotik kullanmayın.
7. Çok soğuk ya da çok sıcak içmeyin
8. Eğer doktorunuz antibiyotik verdiyse sakın iyileştim deyip 2-3 gün sonra ilacı kesmeyin, doktorunuzun reçete ettiği sürede ve şekilde için.
9. Antibiyotik kullanmanıza rağmen şikayetlere eklem ağrısı, öksürük, döküntü eklenirse mutlaka tekrar doktorunuza başvurun.
Sağlıkla kalın.