EXPO 2015 olmadı, 2020 için yola çıktık. Bu sefer daha tecrübeliyiz. EXPO'yu gündemimize yıllar önce Ekrem Demirtaş soktu. Çok TV programı yaptık kendisiyle. İnadına savundu İzmir'i ve EXPO'yu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da geçenlerde Balkan Dernekleri'nin Yamanlar Koleji'nde düzenlediği 'Fikir Sofrası'nda Ekrem Demirtaş'ın hakkını teslim etti. EXPO 2015'i alamayınca herkes birbirinin yüzüne baktı, sorumluyu kendisinde değil de karşısında arar gibi. Kazanılsaydı herkes kendisinin kazandığını iddia edecekti oysa.
   
Bu girişi neden yaptım? EXPO 2020 sürecinde çok koordineli ve kimseyi küstürmeden, tam bir sinerji ile çalışmalıyız. Hamasi nutuklar yerine somut adımlar atmalıyız. Mesela Balkan Derneklerinin, Platformunun, Balkan-Anadolu oluşumunun yaptığı gibi. Balkanlardaki 12 ülkeden 9'u BIE üyesi. 3'ü BIE(Uluslar arası Sergiler Bürosu) üyesi değil. Balkan Platformu ilk iş olarak bu üç ülkenin BİE üyesi olmasını sağlayacak. Uluslararası Balkan Dernekleri Federasyonu (ULUBALDEF) başkanı Ekrem Selimler Balkanlarda 12 oyumuzun cebte olduğu sözünü verdi. İşte somut yaklaşım bu!

EXPO sürecinde sivil toplum kuruluşlarının öneminin büyük olduğunu tecrübemizle gördük. İzmir'de içinde kimisi 65 yıldır faaliyet gösteren dernek ve vakıfların bulunduğu güçlü bir oluşum var; İZSEV: İzmir'i Sevenler Platformu. Bu platformun başkanı İzmir'in tatlı dili Sancar Maruflu.
   
Sancar ağabey Yamanlar Koleji'ndeki EXPO 2020 konulu 'Fikir Sofrası'ndan sonra bana mesaj gönderdi. Mesajı anlatmaya çalıştığım ortak sinerjiye destek anlamında önemli gördüğüm için ve Sancar ağabeyin anlayışına sığınarak yayınlıyorum: "İZSEV İzmir'i Sevenler Platformu 2 vakıftan ve 17'si de salt İzmir için çalışan Kamu Yararına Dernekler'den oluşur. Yamanlar Koleji'nde yapılan Balkan etkinliğine katılan STK temsilcilerinden bendeniz Sancar Maruflu'dan başka en az 70 bin kişilik ses getiren bir tabana dayanmış STK' cı yoktu. Ben de toplantıya diğerleri gibi bir STK temsilcisi olarak katıldım. Ve moderatör yapılma onurunu yaşadım. Basının ilgisini çeken organ nakli gibi güncellikleri de bizzat ben takdimlerimle oluşturdum. Yayınlanan haber yazılarında adımın hiç geçmemesi belki şahsım için hiç önemli değildir. Ancak İZSEV'in ya da temsil ettiğim 65-48-46-27 ve 23 yıllık geçmişe sahip STK' lılar adına önemli olabileceğini düşünüyorum." Doğrudur, bir etkinlikte bazı isimlerin geçmemesi o kişinin kişisel konusu değil, temsil ettiği kitlenin konusudur. Düşünün 70 bin kişilik bir STK'nın desteğini. Buradan EXPO Yönlendirme Kuruluna İZSEV'i de içlerine alacak bir çalışma önerisinde bulunuyorum.
   
EXPO 2020 'Fikir Sofrası'nı Yamanlar Koleji'nde açması da önemli ve anlamlıdır. Dünyaya yayılmış Türkçe eğitim veren okulların bulundukları ülkelerde EXPO İzmir'e destek vermeleri mutlaka sonuç aldırıcı olacaktır.
   
Ak Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait genç bir siyasetçi ama çalışkanlığı ile hemen dikkat çekmeyi başardı. Balkan gazetesi ve Balkan derneklerinin örgütlenmesinde önemli görevler aldı ve onların temsilcisi olarak onların içinden parlamentoya gitti. Şimdi de harıl harıl yine onların içinde onlarla çalışıyor. Fikir sofralarına beni de çağırmasına teşekkür ediyorum. Kimseye haksızlık etmeyeyim, toplantıya katılanları saymaya çalışayım: Ak Parti İzmir Milletvekilleri Rifat Sait, Ali Aşlık, Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, İzmir İstinaf Mahkemeleri Başsavcısı Celal Kocabaş, Eski Belediye Başkanları Cemil Şeboy ve Adnan Yüksel,İZSEV başkanı Sancar Maryflu, İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can, Basam Genel Sekreteri Sevilay Sait, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ULUBALDEF Genel Başkanı Ekrem Selimler, Balkan Anadolu Derneği Eşbaşkanları Ender Öztürk ve Niyazi Gültekin ile Balkan Dernekleri yöneticileri ve İzmir Özel Yamanlar Karşıyaka İlköğretim Okulu Müdür ve yöneticileri katıldı. Vali Cahit Kıraç EXPO alanı olarak seçilen İnciraltı için Kanun Teklifi'nin hazırlandığını ve Meclis'e sunulduğunu söyledi. İzmir'in BİE sunumu ise 12 Haziran'da.