Tunç Soyer kısıtlı bütçe ve olanaklarına rağmen, adının başına 'Citta Slow'u (Sakin Şehir) ekleyerek, 'Seferihisar'ı sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada 'marka' haline getirmeyi başarmış bir sihirbaz.
Makamında ziyaret ettiğim 'Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'i bir cümle ile nasıl anlatırım?" diye kendime sorduğumda, aklıma ilk gelen bu oldu...
Evrensel düşünerek; daha fazla özgürlük ve demokrasi, daha yüksek bir yaşam kalitesi arzuluyor, Soyer... Ama küreselleşmenin dayattığı kimliksizleşmeye, işsizlik ve yoksulluğa, despotizme, savaş ve teröre karşı direnmeyi seçmiş.

Geçtiğimiz yıl kendisine '5 Hedef ve 41 Proje' belirleyen Soyer, bu yolda önemli adımlar atmış. 'Geleceğin Türkiye'si Seferihisar' sloganı ve Atatürk'ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır" sözleriyle çıkılan yolda, "Yüksek yaşam kalitesi, aktif hemşerilik-her gün demokrasi, toplumsal barış, yaşayan kültür ve doğa, dünya vatandaşlığı" olarak belirlenen '5 hedef' doğrultusunda önemli yol kat edilmiş.
Seferihisar'ı Citta Slow'un Türkiye başkenti yapmakla yetinmeyen Soyer, Seferihisar'da kurduğu 'müdafaa hattı'nın bir model olarak Türkiye'ye, hatta dünyaya yayılması amacında; bunun için önce İzmir tarafından benimsenmesi ve desteklenmesi gerek, belki de... Bize düşen, bu evrensel kültür projesini alkışlamak ve duyurmak...
Tunç Soyer'in projelerini bu köşeye sığdırmak güç olduğundan en çok ilgimi çekenleri ele alacağım.

Soyer'in kurduğu 'Mandalina Üreticileri Birliği', üreticilerin mandalinalarını satın alıp, paketledikten sonra tüccara ve dış ülkelere satıyor... Soyer yakın bölgelerdeki üreticileri de birliğe dahil etmeyi, soğuk hava tesisi ve meyve suyu fabrikası kurmayı, benzer örgütlenmeyi zeytin, enginar, keçi sütü ve ürünleri alanlarında da gerçekleştirmeyi planlıyor.

En ilgi çekici projelerden biri 'Seferihisar Doğa Okulu'... İlk öğrencilerini 2014 yılında almaya başlayacak okul, doğa kültürünün Türkiye ve dünyada yeniden yaygınlaşmasını amaçlıyor. Çiftçilikten keçeciliğe, farklı disiplinlerde, geleneksel ve akademik bilginin iç içe sunulacağı yeni bir öğrenim anlayışıyla eğitim verecek okula Tarkan da araştırma fonu ve burs desteği veriyor. Tarkan'ın bu okula destek amacıyla 11 Eylül Çarşamba saat 21.00'de Seferihisar İzzet Gül Stadyumu'nda vereceği 'Doğa Sensin' konserine sadece Seferihisarlılar değil, tüm İzmirliler davetli... Sevgili Tunç Soyer yaptıklarını ve geleceğe yönelik hedeflerini, bütünleştiği halkına bu muhteşem konser ile duyuracak.

Her mahalleye özellikle çocuklar, gençler ve engelliler için ayrı ayrı düşünülerek tasarlanan oyun alanları bulunan parklar; 'Engelsiz yaşam seferberliği' projesi kapsamında engellilerin hizmetine sunulan minibüs; ev kadınlarına ve genç kızlara meslek edindirerek üretime kazandıracak 'Tepecik Kadın Emeği Evi'; 'Seferihisar Organik Pazarı'; 'Teos Doğa Parkı' Soyer'in ilgimi çeken diğer bazı projeleri... Hayvanseverlere büyük destek veren Soyer 'Sokak Hayvanları Evi' projesi ile sahipsiz hayvanlara daha iyi bakım ve tedavi sağlamayı ve bu hayvanların sahiplendirilmesini amaçlıyor.

Özellikle geliştirdiği projelerle yoktan var etmeyi başaran ve halkın farklı kesimleriyle bütünleşen Soyer'in en önemli artıları, başarılı çalışmalarını uygun biçimde sunarak kamuoyu oluşturma yeteneği ve genç kuşağın da gönülden destekleyeceği bir aday olması... İzmir'deki belediye başarısının CHP'yi iktidara taşıyabileceği görüşünde olan Tunç Soyer'in, uzlaşmacı tutumuyla başta MHP olmak üzere diğer partilerden de önemli ölçüde oy alacağına inanıyorum.

Aziz Kocaoğlu'nun aday olmaması durumunda, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilirse, Kocaoğlu tarafından da destekleneceği; CHP'nin oy oranını önemi derecede arttırarak açık ara ile ipi göğüsleyeceği ve Seferihisar'da kazandığı deneyimi ile İzmir'e çağ atlatacağı kanısındayım...

Haftanın Sözü: "Başarıya ulaşıp, gelişim gösteren bireyler, aynı zamanda değişimin ustaları olacaklardır: Üst düzey başarılara ulaşabilmek için, kendinizin ve başkalarının denenmemiş yönlerdeki etkinliklerini yeniden yönlendirme konusunda ustalaşın." Rosabeth Moss Kanter