Önce birkaç saptama:

1-AKP'nin adayı büyük olasılıkla Erdoğan
2-CHP-MHP ortak aday çıkarmazsa, Erdoğan'ın seçilme şansı çok yüksek
3-Zaman Erdoğan'ın lehine işliyor, CHP ve MHP'nin bir an önce ortak bir aday üzerinde uzlaşmaları ve propaganda çalışmalarına başlayarak gündem oluşturmaları gerek.
4-Ortak aday CHP ve MHP'den firesiz oy alabilecek; olası AKP – BDP işbirliğinde bu partilerden de oy kopartabilecek nitelikte olmalı.
Muhalefet son hafta içinde hem aklın, hem de halkın sesine kulak vererek ortak adayda uzlaşıya yönelik mesajlar vermeye başladı. Önce Baykal, Kılıçdaroğlu'na muhalefetle görüşüp bir an önce ortak aday çıkarılmasını önerdi. Baykal'a 'MHP'nin ortak aday arayışına kapalı olduğu kanaatinde olduğunu' belirten Kılıçdaroğlu'na yanıt, MHP lideri Bahçeli'den geldi.
İçinde bulunduğumuz dönemi 'nazik' olarak niteleyen Bahçeli, hedeflerinin en büyük üçgeni oluşturacak bir 'çatı aday' çıkarmak olduğunu; partiler ile görüşerek bu adaylarına destek isteyeceğini, daha uygun bir 'çatı adayı' çıkarılması halinde ona da destek vereceklerini söyledi.
Sadece CHP ile değil, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, sivil toplum örgütleri ve inanç grupları ile de görüşeceğini bildiren Bahçeli, 'en büyük üçgen'i oluşturmak için 'orta paydası geniş' ortak adayın sahip olması gereken özelliklerini de sıraladı:

1-Öncelikle '3M' özelliğine sahip (Milliyetçi, Muhafazakar, Manevi değerler taşıyan)
2-'Laik' ve 'demokratik' özellikleri olan
3-'Hukukun üstünlüğüne inanmış' ve 'cumhuriyetin değerlerini içine sindirmiş'

Bu gelişmeleri son derece yararlı buluyor; her iki parti tabanının parti yönetimlerine bir an önce 'ortak aday' konusunda görüşmeye başlanması konusunda baskı yapmalıları gerektiğine inanıyorum. Bahçeli'nin deyimi ile 'en büyük üçgen'in MHP tarafından seçilecek, şu an için CHP'ye daha yakın bir isimle elde edilebileceği kanısındayım.
Bugüne dek adı geçen ve seçilme şansı bulunduğuna inandığım adaylar arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda görmeyi en çok dilediğim isim Yılmaz Büyükerşen; en yüksek oy potansiyeline ise Mansur Yavaş'ın sahip olduğu kanısındayım. Mehmet Haberal ve Emine Ülker Tarhan diğer olası adaylarım...
CHP ve MHP'nin 'ortak adayda uzlaşma' konusunda gerekli adımları atacaklarından emin değilim. Ancak, bunu yapmazlarsa ileride pişman olacakları kesin...
Haftanın Sözü: "Kötü bir döneme girdiğinde, her şey sana karşı gibi göründüğünde ve bir dakika bile dayanamayacakmışsın gibi geldiğinde 'Sakın Pes Etme!'... Çünkü işte orası 'gidişatın' değişeceği yer ve zamandır."    Mevlana