UYKU SAATİ ETKİLENİP YATAĞA GEÇ GİRENLER
Düzenli uyumak gün içinde kendinizi daha iyi ve zinde hissetmenize yardımcı oluyor. Elbette tek faydası bu değil, gece geç uyuduğunuzda tüm metabolizmanız bu durumdan etkileniyor. Öyle ki sirkadiyen ritim yani biyolojik saatiniz düzensiz olduğunda bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor olabilirsiniz. Gece duygusal açlık yaşamaya daha elverişli olduğumuz için uyku saatimizin geçe sarkması yeme ataklarını da beraberinde getirebilir.

İNSÜLİN DİRENCİ RİSKİNİZ ARTIYOR
Araştırmacılar, gece geç saate kadar ayakta olanların, enerji için yağ kullanma yeteneklerinin azaldığını, bu durumun vücutta yağ artışına sebep olabileceğini ve tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini artırabileceğini belirtiyor. Güne erken başlayanların ise fiziksel olarak daha aktif oldukları ve gün boyunca daha hareketsiz olan ve gece geç yatan gruba göre yüksek enerji seviyelerine sahip oldukları önemli sonuçlar arasında. Aynı zamanda güne erken başlayanların hem dinlenme hem de egzersiz sırasında enerji için daha fazla yağ kullandıkları da belirtiliyor. Öte yandan gece geç yatanların insülin direnci riskinin arttığı, kan şekerini düşürmek için daha fazla insüline ihtiyaç duydukları ve vücutlarının enerji kaynağı olarak karbonhidratları yağlara tercih ettikleri bulunmuş.?Özetle sabah kuşları ve gece kuşları arasındaki yağ metabolizmasındaki farklılıklar sirkadiyen ritmin insülin metabolizmasını etkileyebileceğini gösteriyor.?

SKARDİYEN RİTİM VE OBEZİTE
Sirkadiyen Ritim metabolizmanın genel sağlığının korunmasında önemlidir. Yetersiz uyku, jet lag, vardiyalı çalışma gibi etkenler Sirkadiyen Ritimde bozulma ve yanlış hizalamalara neden olmaktadır. Yanlış hizalama sonucunda ritim bozuklukları obezite, Tip II DM gibi metabolik hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Dünyada ve Türkiye’de obezite korkutucu düzeydedir. Özellikle uyku-uyanıklık saatlerinin değişmesi ve geç saatlere kadar çalışma, beslenme düzenini etkilemekte, insanlarda enerji dengesini bozmakta ve ağırlık artışına neden olmaktadır. Uyku saatlerinde çalışma, yemek yeme, jet-lag gibi durumların vücut saatleri arasındaki uyumun bozulmasına ve birçok sağlık sorununa neden olmaktadır. Vardiyalı çalışma uygulamalarının, bireylerin yemek saatlerinin ve yeme alışkanlıklarının düzenlenmesi sirkadiyen bozuklukların önüne geçmek için uygulanabilecek önlemlerdir.