Hava çok sıcak, güneş kavurucu. Malum aylardan temmuzu göstermekte takvim. Çıkıp kendinizi güneşe teslim etmeseniz de güneş sizi mutlaka esir alıyor. Öyle ki illa güneşlenmenize gerek yok, güneşe maruz kalan bölgelerinizde etkisini gösteriyor.

Güneş lekelerine tıpta 'lentigo' denir. Kalıcı güneş lekeleri aktinik keratoz kalıcıdır ve kansere dönüşebilir. Güneşin tetiklediği, tedavi edilmezse yine kalıcı leke bırakan güneş hasarı oluşturan başka leke çeşitleri de var. Kimyasalların güneşle etkileşimi sonucu da lekeler oluşmakta, örneğin parfüm sıkıp güneşe çıkarsanız leke oluşur.

Bedeninize temas eden kimyasallar kadar içten etki edenler de güneşle buluşunca lekelere neden olur. Doğum kontrol hapı kullanırken veya hormon tedavisi alırken güneşle temasınız fazlaysa dudak üstünde (bıyık bölgesinde) ve alında kalıcı lekeler, renk değişiklikleri olur.

Tüm uzmanların hem fikir olduğu 12:00 ile 15:00 arası güneşe çıkmamak. Bunu bir saat öne çekip 11:00 ve bir saat geriye çekip 16:00 diyenler de var. Bu saat diliminde güneş yeryüzüne dik açıyla geldiğinden etkisi çok hissedilir. Güneşin ultraviole (UV) ışınlarına uzun süre ve bu civcivli sıcakta maruz kalmanız oldukça tehlikeli. En az 50 SPF (Sun Protective Factor) güneşten koruyucu faktörlük krem sürmeniz gerekir. Güneş yanıklarının etkisiyle kalıcı lekeler siz farkına varmadan yıllar içinde oluşur.

Bu sıcak havalarda serinlemek için denize ve havuza girmek, plajlara gitmek pek çoğumuzun tercihi. Ancak dinleneyim veya eğleneyim derken bedenimize acı çektirmemek, bilakis korumak lazım. Evet güneş D vitamininin aktifleşmesi için, pek çok hastalık için faydalı. Bu pozitif etkiden illa öğlen saati faydalanmak gerekmez! Derimizin sıvı kaybını önlemek için nemlendirici kullanıyorsak neden güneşte kavurarak tekrar sıvı kaybettirelim. Hafif bir bronzluk, güneşlenince insanın yüzüne biraz pembelik gelmesi sağlıklı bir görüntü verir. Durumu abartıp tüp patlamış gibi morarmanın ne anlamı var ne güzelliği ne de sağlıklı bir yanı.

Tavsiyem o ki güneşten nasibinizi alın ama 12:00-15:00 arasında değil. Yok ben mutlaka o saatte gideceğim plaja diyorsanız da koruyucu sürmeyi unutmayın. Güzelleşeyim derken ömür boyu bedeninizde taşıyacağınız lekeleriniz olmasın.

Sağlıkla kalın.