Hz. Ali'nin şehri Küfe'den bir adam devesiyle Şam'a gelmiş. Şam'da dolaşırken deveyi sahiplenen bir Şamlı adama yanaşıp 'Ver o dişi deveyi bana! Bu deve benimdir' demiş. Adam şaşırıp, 'Bu deve benimdir, üstelik erkektir' diye kendini savunmaya çalışsa da derdini anlatamamış. Konu, İslam Devleti'nin Hz Ali'den sonraki halifesi ve Emevi Hanedanı'nın kurucusu Muaviye bin Ebu Süfyan'a kadar gitmiş. Muaviye, her iki tarafı da dinlemiş, sonra da kararını açıklamış: Bu dişi deve Şamlınındır! Sonra halka dönmüş ve sormuş, 'Ey cemaat, bu dişi deve kimindir?' Cemaat hep bir ağızdan bağırmış, 'Şamlınındır!'

Muaviye bu kez elinden alınan devesinin ardından şaşkın bir şekilde baka kalan adama dönüp şöyle demiş: Kûfeli, dinle! Biliyorum, bu deve senindir ve erkektir. Dönünce Ali'ye de ki: Muaviye'nin, dişi deveyi erkekten ayıramayan, o ne derse evet diyen 10 bin adamı var! Ayağını denk al!
Referandumda hayır oyu vereceğini açıklayan Kanal D haber spikeri İrfan Değirmenci'nin 'tarafsızlığını yitirdin' denilerek işten atıldığı gün, sosyal medyada karşılaştığım bu hikâye bana çok tanıdık geldi.
Hikâyeyi okuduktan sonra, 'Bu deve kimindir?' diye sorulan cemaatten birinin elini kaldırıp, 'Hayır, bu deve erkektir ve Küfelinindir' dediğini düşündüm. Sonra 'Hayır' diyen o adamın başına neler gelebileceğini... Kim bilir, belki de o gün biri çıkıp 'hayır' deseydi bu hikâye bugün daha farklı anlatılıyor olacaktı.

O gün kalabalıktan birisi çıkıp 'Hayır' deseydi neler olurdu bilinmez ama bugün neler olduğunu hep birlikte görüyoruz. 'Evet' oyu kullanacağını açıklayanlar baş köşeye oturtulup, sırtları sıvazlanıyor. 'Hayır' oyu kullanacağını açıklayanlar ise terörist ilan ediliyor.

Hak verirsiniz ki böyle bir ortamda 'Hayır' demek cesaret isteyen bir davranış ve İrfan Değirmenci bu cesareti gösteren topluma mal olmuş ender insanlardan biri. Birçok insanın, "Referandumda 'Hayır' oyu vereceksen de 'Evet'çi gibi görüneceksin, yoksa iş yapamazsın, baksana hayır diyenlerin başına neler geliyor, aman ha soran olursa 'Evet diyeceğim' de yoksa başın belaya girer" dediği bir ortamda 'Hayır' demek, diyebilmek çok şeydir. İnsanın kendine olan saygısının göstergesidir.
Değirmenci'nin de dediği gibi, 'İnsan simit ya da limon satarak da onurlu yaşar'. Onurunla yaşayabilmek, işte bütün mesele bu!.. Sonumuz 'Hayır' olsun.