Hayır diyebiliyor musunuz? Anlık zevklerinizden feragat edebiliyor musunuz? Gelecekte çok daha önemli ve yararlı olacak iyi bir fırsat ya da ödül için geçici hazlardan ve tatminlerden vazgeçebiliyor musunuz? Zorluklara katlanabiliyor musunuz?

Çoğumuzda bugünün işini yarına bırakma hastalığı vardır. Yarın yaparım, yarın çalışırım, yarın çözerim gibi yani bir gün adasına kaçarız. Ama bu yarınlar bir gün biter. Bir de bakarsınız sınav gelmiş çatmış. Herhalde bu durumda yarın kazanırım diyemezsiniz. İşte tam bu nedenle de kontrol etme, disiplin altına alma mecburiyetindesiniz.

Hedeflerinize ulaşabilmeniz için ve yinelenebilir başarı yaratma becerilerinizi oluşturabilmek için iç disiplininizi geliştirmek zorundasınız. İç  disiplini geliştirmenin en önemli yolu tekrar etmekten ve denemekten vazgeçmemektir.

Disiplin kelimesi sizlere soğuk gelebilir. Tecrübelerimiz en disiplinsiz görünen kişinin bile disiplinsizlikten ve düzensizlikten rahatsız olduğunu gösterir bizlere. İç disiplin deyimi de içsel düzen anlamında anlaşılmalıdır.

İçsel çatışmalar yaşayan bireyler aslında doğrularıyla çatışıyordur. Bu doğrular insanlara öncelikle ailesi daha sonra eğitim kurumları tarafından öğretilir. Bunun yanı sıra yaradılıştan gelen bazı evrensel kurallar bilinçaltında yaşar. İnsanlar bu kurallara uyabildiği oranda kendisiyle barışık ve huzurlu yaşayabilir. Fakat çoğu insan bu kuralları bildiği halde duygularının baskısına dayanamayıp kuralları ihlal eder ve sonunda huzursuzluk, suçluluk duygusu, vicdan azabı ve başarısızlık yaşanır.

İçinizdeki çalışma arzusunu ortaya çıkarın. İradenizi ortaya koyun. Bu sizlere zor gelebilir. Tek başınıza zorlanırsanız hemen en yakın uzmana, eğitimciye ve ya psikolojik danışmana başvurun ve kendinize bir model seçin. Çoğu başarılı insanın arkasında onlara yol gösteren ve kılavuzluk yapan insanlar vardır. Bu kişiler yol göstermekle kalmamışlar aynı zamanda bir kontrol işlevini yerine getirmişlerdir. Siz de kendinize bir kılavuz seçin.

Aslında iç disiplin sizlerin sınava ya da hayata dair kendi yapabildiklerinizi belirleyip belirlenen noktalara / hedeflere ulaşmak için oluşturduğu kişisel ilkelerdir. Unutulmaması gereken bir diğer strateji ise kişinin kendi ilkelerine ihanet etmemeyi öğrenmesi gerekir.

İlkelerinizi belirleyin ve asla bu ilkelere ihanet etmeyin.

BİR BAŞARI HİKAYESİ


Bambu nasıl yetişir bilir misiniz?
Bambu ağacının yetişmesi vazgeçmemek ve olumlu ısrar için en güzel örnektir bence. Çinliler bu ağacı şöyle yetiştirir: Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır, gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum sulanmaya ve gübrelenmeye devam edilir. Bambu ağacı ikinci yıl da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. Fakat inatçı tohum üçüncü ve dördüncü yılda da filiz vermez. Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Nihayet beşinci yılın sonlarına doğru bambu yeşermeye başlar. Yeşermeye başladıktan sonraki altı hafta gibi kısa bir sürede de yaklaşık 27 metre boyuna ulaşır.