Bildiğiniz gibi 1 Nisan 2012 Pazar günü ülke genelinde bu ülkenin geleceği olan gençler Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na girdi. 1 Nisan şakası gibiydi sınav. Sınavda adaylara 4 alanda 40'arda toplam 160 soru yöneltildi. YGS'de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girme hakları bulunmayacak. Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girmeye hak kazanabilecek.

Adaylar, Türkçe sorularının zorluğuna dikkat çekti. Aylardır hatta yıllardır sınava hazırlanan gençlere sorulan uzun, upuzun Türkçe soruları gençleri o kadar yordu ki çocuklarımız Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler sorularını ya alelacele yaptılar ya da maalesef yetiştiremediler. Sorular ölçme ve değerlendirme kritelerine uygun değildi.

Son üç yılın YGS Türkçe testi sözcük sayıları

2010 YGS: 3.492 sözcük
2011 YGS: 3.795 sözcük
2012 YGS: 4.360 sözcük

Süre aynı, soru sayısı aynı ama sözcük sayısı fazla. Maalesef verilen sürede yapılması istenen sorulardaki sözcük sayıları göz önüne alındığında, ÖSYM adaletsizlik yapmış görünüyor. Akademik dille söylemek gerekirse Türkçe sorularında ölçme ve değerlendirme bakımından ÖSYM sınıfta kaldı bu yıl. Geçen yıl da kalmıştı zaten.

Sorular hazırlanırken bu çocukların T.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğrenim gördüğü unutuluyor mu yoksa? 2012 YGS ile ilgili uzman görüşleri ise şöyle:

TÜRKÇE:
Uzun paragraf soruları yine öğrencileri terletti. Birçok öğrenci Türkçe sorularının çok uzun olduğunu ve yetiştiremediklerini söylüyor. Öğrenciler, özellikle soru şıklarının da uzun olması epey zamanımızı aldı, diyorlar.

MATEMATİK:
Matematik konusunda öğrenciler zıt görüşlere sahip, bazısı matematik sorularının kolay olmadığını ve çözümlerde biraz zorlandıklarını söylediler. Fakat bazı öğrenciler aynı düşüncede değiller ve soruların normal zorlukta olduğunu belirtiyorlar.

FEN BİLİMLERİ:
Fen Bilimleri sorularının zor olmadığı, normal olduğu yönünde düşünceler var öğrencilerin çoğunda. Tabi zor olduğunu söyleyenler de yok değil; ama bunlar az sayıda.

SOSYAL BİLİMLER:
Sosyal Bilimler'de de öğrenciler, görüşleri farklılık göstermekle beraber, tarih sorularının normal, coğrafya ve felsefe sorularının ise biraz daha zorlayıcı olduğunu yönünde fikirler daha çok durumda.

Geleceğin doktorlarını, öğretmenlerini, mühendislerini yani masalarımıza oturacak olanları seçmek amacıyla yapılıyorsa bu sınav, bence çok daha titiz ve kriterlere uygun hazırlanmalıdır.