Geçtiğimiz akşam 'Basmane Günlüğü' kitabının yazarı, İzmir Kent Gözlemcisi Orhan Beşikçi ağabeyim telefonla arayarak, "Alaattin, bugün saat 19.30'da Fuar İzmir Sanat Merkezi'nde Ahmet Piriştina Kent Kitaplığı'ndan çıkan 6 yeni kitabın tanıtım kokteyli var. Zamanın varsa gel de birlikte İzmir kent belleğine ait sohbetler yapalım" dedi.

Denilen saatte gittiğimde ise Fuar İzmir Sanat Merkezi'nde yeni yayınlanan kitapların yazarları, eserlerinin içerikleri hakkında bilgiler veriyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir, "9 Eylül İzmir'in kurtuluşunun 93. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde yayınladıkları 6 yeni kitapla İzmir'in tarihsel birikimine katkı sağlayacak toplam 79 esere ulaştıklarını" duyurdu.

Kısa adı 'APİKAM' olan Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi yayını olan ve İzmir'in geçen yüzyıllardaki görkemli geçmişine yolculuk yaptıracak 6 yeni eserin isimleri şöyle;

Prof. Dr. Sabri Sürgevil'in 'Basmane Garı ve Çevresi', Prof. Dr. Rauf Beyru'nun '9.Yüzyılda İzmir'de Sosyal Yaşam ve Doğal Afetler' , Araştırmacı Yazar İlhan Pınar'ın 'İzmir'in Geleneksel Su Yolları', Doç. Dr. Özlem Nemutlu'nun '2. Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e İzmir'de Tiyatro', Prof. Dr. Bilge Umar'ın 'İzmir'de Yunanlılar'ın Son Günleri' kitabının genişletilmiş ikinci baskısı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Oktay Gökdemir'in kaleme aldığı 'Hasan Tahsin ve Hukuku Beşer" isimli eserler bundan böyle kaynak kitaplar olarak kütüphanelerimizde yer alıyor olacak.

Efendim, İzmirli gazeteci olarak bu yeni çıkan kitapların her biri benim için ayrı ayrı önem taşıyor ama saygıdeğer 'APİKAM' Müdürümüz   Oktay Gökdemir'in derleyip kaleme aldığı 'Hasan Tahsin ve Hukuk Beşer' kitabı Kent Arşivi Müzesi'nin Kurtuluş Savaşı'mızda Balıkesir'de eski Türkçe olarak yayımlanan 'İzmir'e Doğru Gazetesi'nden sonra ikinci eski Türkçe'den gazete çevirisi özelliği taşıyor olmasını okuyucularımın dikkatini çekmek istiyorum.

Sayın Oktay Gökdemir'in eseri, 15 Mayıs 1919'da Yunanlılar'ın İzmir'e asker çıkardığında onlara ilk kurşunu sıkarak Milli Mücadele'nin başladığını adeta ilan eden İzmir Hukuku Beşer Gazetesi yayıncısı Hasan Tahsin'in  tüm İzmirliler'in okuması, saklaması gereken yaşanmış İzmir hatıralarını bu kitapta görüyoruz.
 
Büyükşehir Belediyesi'nin birbirinden güzel arşiv özelliği taşıyan bu 6 eserden diğer dikkatimi çekerek beni çocukluğuma götüren kitap ise Alman Arkeolog Prof. Dr. Georg Weber'in Almanca aslından çevirisini yapan İlhan Pınar'ın 'İzmir'in Su Yolları' adlı eseri oldu.

Çünkü çocukluğumun ve ilk gençlik yıllarımın geçtiği  (1963-1988)  Antik Agora Ören Yeri'nin kuzey sınırındaki 940 sokaktaki evimizin avlusundan akan meşhur 'Osmanağa' suyu hakkında geçen yüzyıllardan bilgiler buldum. Bu suyun Buca-Şirinyer dolaylarından muhitimize geldiğini bilirdik ama bu eserde bu alana Küçük ve Büyük 'Paradiso'daki Buca düzlüğü dendiğini yazıyor. Yani Küçük ve Büyük 'Cennet'deki Buca düzlüğü anlamındaki ibareden anladığım geçtiğimiz yüzyıllarda İzmir'e 'cennet' gibi düzlüklerden içme suyu verilirmiş!

Osmanağa suyu, 940 sokaktaki evimizin hem iç avlusuna hem de sokak duvarımızın dışında halkın istifadesi için bir oluktan akardı.  Osmanağa pınarımızın o billur gibi serinleten tadı hala aklıma gelir. Aynı su tadındaki suyu yıllar var ki uzun zamandır içmiyorum. Bu çeşmenin yer aldığı ve benim ikamet ettiğim eski İzmir evi geçtiğimiz yıllarda Agora Ören yerine istimlak edilerek katıldı. Hani şu an antik Agora ören yeri içinde halen akan tarihsel suyu ben çocukluğumda kana -kana içerek büyüdüm.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'na kazandırılan bu eserlerle ne kadar övünsek azdır. Başta APİKAM müdürümüz sayın Oktay Gökdemir'e ve katkısı olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.