Şehir efsanelerinin, kocakarı şifalarının ya da söylemlerinin işte devamı.

6. Ye tatlıyı getir atlıyı, ye ekşiyi getir Ayşeyi.
YANLIŞ! Aşermenin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber; vücuttaki eksik element, vitamin ve mineralleri içeren gıdaları annede tüketme ihtiyacı ve isteği olduğu düşünülür. Aşermekle bebek cinsiyeti arasında ilişki gösterilemez. Aynı şekilde gebelikteki mide bulantısının da bebeğin cinsiyetiyle ilişkili olduğu düşünülse de yine bunu kanıtlayan her hangi bir  bilimsel kanıt yok. Hcg ve ostrojen hormonlarının artmasıyla bulantı artabilir. Bu hormonların kanda çok yükselmesi bulantı ve kusmayı şiddetlendirir ama bu bize cinsiyeti değil, çoğul gebelik (ikiz, üçüz gibi) olabileceğini düşündürür sadece.
7.Üşüme titreme gelince battaniye altına girip terini atarsan ateşin düşer.
HAYIR! Ateş aslında vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği önemli bir savunma mekanizmasıdır.  Ateş, üşüme hissini beraberinde getirse de; kat kat giyinmek, yorganın altına girmek vücut sıcaklığının daha da artmasına, ateşin daha tehlikeli boyuta ulaşmasına sebep olur. Oysa tam tersi hasta ince giyinmeli, baş, koltuk altı, diz arkası, kasık bölgesine soğuk uygulaması yapılmalı. Yine de düşmezse ılık duş almalı.
8. Balık yağı iştah açar, şişmanlatır.
HAYIR! Balık yağının önemi, içerdiği Omega-3 yağ asitleridir. Bir ölçek balık yağı yaklaşık 2 tatlı kaşığı bal kadar enerji içerse de, bu çocuğa kilo aldıracak düzey değil. Bazı çalışmalar balık yağının çocuklarda huysuzluk (anksiyete) ve çökkünlük (depresyon) şikayetini azalttığını; bu şikayetlere bağlı iştahsızlık olarak algılanan çocuğun tepkisini de olumlu etkilediği yönünde. Bir süre çocuk (her çocukta değil) daha iyi yese de, bu değişim balık yağının iştahı açtığını ispatlamaz. 
9.Boynun tutulmuş damar damar üstüste binmiş.
Halk arasında çok yaygın söylenen bir yanlış. Kas spazmı için kullanılan bir tabir. Ama bu da doğru değil! Çünkü kan ve lenf damarları vücutta sabit durur.
10.Balık yanında ayran içilmez, yoğurt yenilmez, zehirlenirsin.
 HAYIR! Sağlık Bakanlığı  tarafından hazırlanan 'Balık ve Sağlık' konulu yazıda, halk arasında balık ile süt ürünlerinin (yoğurt, ayran gibi) bir arada tüketiminin zehirlenmeye sebep olacağına dair yanlış bir kanı bulunduğunu, ancak balık ve yoğurdun taze olması durumunda birlikte tüketilmesinin herhangi bir sağlık problemine sebep olmadığı vurgulandı. Aslında bayat balık ile yoğurt yemenin de kanıtlanmış bir ilişkisi yok. Düşünürseniz balık restorantlarında balığın yanında pekçok yoğurtlu meze sunulur ve kolay kolay zehirlenen olmaz.
11.Yanınca koşarak söndürmek gerekir. Yanan yere de diş macunu sürünce acısını alır.
HAYIR! Ne yazık ki refleks olarak yanan kişi koşmaya başlar. Ama bu yanığı söndürmez ya da acıyı azaltmaz. Çünkü oksijenle temas arttığı için yanık daha da şiddetlenir.  Yanıklarda ilk yapılması gereken, yanıcı maddeden uzaklaşmak ve soğuk uygulaması yapmak (ıslak çarşafa sarmak). Doğrudan buz koymak  yanlış, çünkü buzun yakıcı etkisi ikinci bir hasara ve aşırı ısı kaybına neden olur. Bir diğer hata da yanık bölgesine salça, diş macunu, yoğurt sürülmesi! Bunların yerine yaranın üstüne antimikromiyal antibiyotikli yanık kremleri sürülmeli.

NOT: Her zaman bilimden yanayım. İspatlanmamış, tıp literatürüne geçmemiş her söylem , tanı ve tedavi yöntemi benim için sadece HURAFE! Siz de lütfen Tıp Bilimine güvenin, efsanelere gülüp geçin.

Sağlıkla kalın